پدیده ماینینگ غیرمجاز جرم و نوعی دزدی برق است، دستگاههای ماینر با مصرف انرژی بالایی که دارند علاوه بر حوادثی که ایجاد میکنند، یکی از دلایل فشار وارده بر شبکه توزیع برق کشور و خاموشیها محسوب میشوند.
پلیس نیز در ادامه برخورد با قاچاق کالا و مخلان نظام اقتصادی امسال نیز بر برخورد با ماینرهای غیرمجاز تاکید دارد تا از اختلال در صنعت برق در این حوزه جلوگیری کند، اختلالی که مردم از آن متضرر میشوند.
آنطور که سردار رحیمی رئیس پلیس امنیت اقتصادی فراجا گفته است: یکی از اقدامات پلیس همکاری با عزیزان وزرات نیرو و برخورد با دستگاهای ماینرغیرمجاز است.
به گفته سردار رحیمی، پلیس در سال گذشته حدود ۱۸ هزار و ۵۰۰ دستگاه ماینر کشف و در این رابطه نیز حدود ۱۵۳۵ نفر را دستگیر کرده است.
این آمار تنها بخشی از واقعیت را بازگو میکند، چراکه تخمینها از گستردگی این پدیده حکایت دارد، موضوعی که هادی سفیدمو، مجری نظارت و ساماندهی استخراج رمزارز نیز در یک برنامه رادیویی برآن صحه میگذارد و میگوید:، چون فعالیت ماینرها مخفی و غیرقانونی است، آمار رسمی دقیقی در دسترس نیست.
ماینرهای غیرمجاز برخلاف واحدهای صنعتی رسمی، در ساختمانهای مسکونی، انبارها، خانههای متروکه، کارگاهها و حتی پشتبام مغازهها فعال هستند. برق را مستقیم از شبکه خانگی میگیرند، یارانه میخورند و شبانهروزی فعالند. در حالی که شهروندان با خاموشیهای مکرر و بیبرنامگی شبکه برق مواجهند، این دستگاهها بیوقفه در حال استخراج رمزارز هستند.
به گفته سفیدمو، مردم میتوانند ماینرهای غیرمجاز را از طریق سامانه پیامکی ۳۰۰۰۵۱۲۱ گزارش دهند و پاداش دریافت کنند. نکته جالب اینکه تا امروز بیش از ۸ میلیارد تومان پاداش به گزارشدهندگان پرداخت شده است.
سفیدمو تأکید کرده که مقابله با این پدیده تنها وظیفه وزارت نیرو نیست: ما به تنهایی نمیتوانیم با این پدیده مقابله کنیم. نیاز به همکاری همه نهادهای امنیتی، انتظامی و اطلاعاتی داریم. زمان کم است و فعالیتهای غیرمجاز زیاد.