کایا کالاس عصر سهشنبه در پایان نشست شورای وزیران امور خارجه اتحادیه اروپا در بروکسل، در یک نشست خبری گفت: «وضعیت در غزه فاجعهبار است. کمکهایی که اسرائیل اجازه داده وارد شوند، هرچند گام مثبتی است، اما در برابر حجم نیازهای انسانی، تنها قطرهای در اقیانوس است. کمکهای بشردوستانه باید فوراً، بدون مانع و در مقیاسی گسترده وارد غزه شود.»
وی تأکید کرد که این نکات را در گفتوگوهای خود با مقامهای اسرائیلی، سازمان ملل و رهبران منطقهای مطرح کرده و افزود: «اعمال فشار برای تغییر وضعیت ضروری است. روشن است که اکثریت قاطع کشورهای عضو موافق بازنگری در بند دوم توافقنامه همکاری اتحادیه اروپا با اسرائیل هستند؛ بنابراین ما این روند را آغاز خواهیم کرد.»
کالاس با انتقاد از محدودیتهای رژیم صهیونیستی برای انتقال کمکهای بشردوستانه به داخل غزه گفت: «کامیونهای حامل کمکهای انسانی پشت مرزها منتظرند. هزاران کامیون آماده ورود به غزه هستند. صد کامیونی که اخیراً وارد شدند، گرچه اقدامی مثبت بود، اما بههیچوجه کافی نیست. کشورهای عضو اتحادیه اروپا بهشدت خواهان ارسال این پیام هستند که رنج مردم غزه قابلتحمل نیست.»
وی از بیان جزئیات مربوط به شمار کشورهایی که خواهان بازنگری در توافقنامه هستند خودداری کرد، اما گفت: «اکثریت بزرگی در این نشست از این موضوع حمایت کردند. همه ما وضعیت غزه را غیرقابلقبول میدانیم و هدفمان کمک واقعی به مردم و باز کردن مسیر ورود کمکها به داخل غزه است. نجات جان انسانها باید در اولویت قرار گیرد.»
توافقنامه همکاری میان اتحادیه اروپا و رژیم صهیونیستی موسوم به «توافقنامه مشارکت» که در سال ۲۰۰۰ لازمالاجرا شد، چارچوب اصلی روابط اقتصادی، علمی، فنی و سیاسی میان دو طرف را تعیین میکند. طبق بند دوم این توافقنامه، رعایت حقوق بشر و اصول دموکراتیک شرط لازم برای تداوم همکاریها محسوب میشود.
در هفتههای اخیر، با تشدید حملات ارتش رژیم صهیونیستی به نوار غزه و افزایش فشارهای بینالمللی، شماری از اعضای اتحادیه اروپا خواستار بازنگری در این توافقنامه شدهاند. مقامهای اروپایی میگویند ادامه انسداد کمکهای بشردوستانه، حمله به مراکز درمانی، و آوارگی گسترده فلسطینیان، بهویژه در رفح، میتواند ناقض اصول مندرج در این توافقنامه باشد.
این تحولات در حالی روی میدهد که انگلیس نیز ساعاتی پیش اعلام کرد مذاکرات برای امضای توافقنامه تجارت آزاد جدید با رژیم صهیونیستی را به حالت تعلیق درآورده و سفیر این رژیم را در لندن احضار کرده است.
به گزارش ایرنا، جنگ غزه که از مهرماه ۱۴۰۲ آغاز شد، با محاصره کامل این منطقه، تخریب زیرساختهای غیرنظامی، و جلوگیری از ورود گسترده دارو و غذا، موجب شهادت دهها هزار فلسطینی، بهویژه زنان و کودکان شده و به گفته سازمان ملل، در حال تبدیلشدن به یک بحران انسانی بیسابقه است.