«محمد اسلامی» رئیس سازمان انرژی اتمی روز چهارشنبه- ۷ خرداد- در حاشیه جلسه هیأت دولت در پاسخ به پرسشی درباره گمانه زنیهای رسانهای مبنی بر ارائه طرحی به تهران در خصوص تشکیل کنسرسیوم غنی سازی در منطقه گفت: موضع جمهوری اسلامی ایران در حوزه هستهای کاملاً حقوقی، قانونی و بنیادین است. غنیسازی، پایه و ستون صنعت هستهای کشور به شمار میآید. این موضوع را میتوان با مثالی در صنعت برق مقایسه کرد؛ فرض کنید کسی اجازه داشته باشد که پست و شبکه برق داشته باشد، اما اجازه تأسیس نیروگاه نداشته باشد. در این صورت، داشتن پست و شبکه فایدهای ندارد. غنیسازی نیز دقیقاً همان جایگاه نیروگاه را در صنعت هستهای دارد؛ یعنی اساس و منبع تولید انرژی است.
رئیس سازمان انرژی اتمی با تاکید مجدد بر اینکه غنیسازی همان بنیانی است که از آن میتوان در فرایندهای مرتبط با انرژی و حتی در حوزههای غیرانرژی بهرهبرداری کرد؛ گفت: گرفتن امکان غنیسازی، یعنی سلب کل صنعت هستهای و این موضوع، خط قرمز جمهوری اسلامی ایران است و این موضع به طرف مقابل در مذاکرات، هم بهصورت شفاهی و هم بهصورت مکتوب، با شفافیت کامل اعلام شده است.
اسلامی تصریح کرد: آنچه در رسانهها و فضای عمومی، بهویژه رسانههای بیگانه و محافل سیاسی خاص منتشر میشود، بازتابدهنده واقعیت مذاکرات نیست، بلکه روایتهایی است که این محافل تولید و منتشر میکنند و در میز مذاکرات، اصل موضوع این است که ایران بهطور قطعی و غیرقابل تردید باید صنعت غنیسازی داشته باشد.
وی با اشاره به اینکه در این زمینه دو قید مهم و قطعی وجود دارد؛ ادامه داد: اول اینکه ایران صراحتاً اعلام کرده که بههیچوجه بهدنبال ساخت سلاح هستهای نیست. دوم اینکه غنیسازی در ایران هرگز برای تولید سلاح هستهای انجام نخواهد شد. این دو موضوع از تعهدات قطعی ما هستند و جمهوری اسلامی ایران هیچ برنامهای فراتر از آنچه بهصورت علنی و شفاف اعلام شده، ندارد.
امیدواریم آژانس به نفوذ پذیری جریان صهیونیستی خاتمه داده و رفتار حرفهای در پیش گیرد
رئیسسازمان انرژی اتمی با اشاره بررسی دو مکان ادعایی از سوی آژانس بینالمللی انرژی اتمی گفت: امیدوار هستیم که آژانس به نفوذ پذیری جریان صهیونیستی خاتمه داده و رفتار حرفهای در پیش گیرد. با اقدامات انجام شده و تنظیماتی که صورت گرفته امیدواریم بتوانیم گامی در جهت حل و فصل این ۲ مکان باقیمانده برداریم. این قولی است که آقای گروسی داده و امیدوار هستیم که با گفتوگوها و بررسیهایی که امروز در میدان انجام میدهند، یک گام رو به جلو داشته باشیم. صنعت هستهای جمهوری اسلامی ایران یک صنعت کاملاً صلحآمیز بوده و همه ظرفیتهای آن تحت نظارت مستمر آژانس قرار داشته و هیچگونه عدم شفافیتی در طول تاریخ درباره این فعالیتها وجود نداشته است.
اسلامی ادامه داد: لجن پراکنیهای منافقین و این جریان ضد انقلاب و صهیونیستی بعد از پیروزی انقلاب اسلامی تا به امروز تلاش کرده است که با دروغ پراکنی و اتهام زنی مشغولیتی برای این سیستمها ایجاد کند که به نوعی سرگرمی و موارد ادعایی تکراری است که هر از گاهی یک اسم و مکان شنیده میشود و بعد از مشاهده و بررسی مشخص میشود که فیک بوده و واقعیت ندارد. امیدوار هستیم که با این تلاشها آژانس بینالمللی اتمی بتواند استقلال خود را حفظ کند و با کنار گذاشتن رویههای غیر عادی که سالهای اخیر در پیش گرفته بودند بتوانیم به این موضوع خاتمه دهیم.
در صورت توافق، در سیاست عدم پذیرش بازرسان آمریکایی آژانس بین المللی انرژی اتمی تجدید نظر خواهیم کرد
رئیسسازمان انرژی اتمی در پاسخ به پرسشی درباره احتمال پذیرش بازرسان آمریکایی برای نظارت بر برنامه هستهای ایران گفت:کشورهایی که با ما خصومت داشتند و رفتار غیر اصولی انجام دادهاند، در طول این سالها ما همواره تلاش کردیم از آن کشورها بازرس نپذیریم؛ همانطور که آنها نیز رفتار متقابل دارند و بازرس ایرانی نمیپذیرند. اما در شرایط کنونی مذاکرات، اگر مطالبی مطرح شود و توافق حاصل شود و خواستههای ایران مدنظر قرار گیرد، آن زمان ما در پذیرش بازرسی آمریکایی از طریق آژانس بینالمللی انرژی اتمی تجدیدنظر خواهیم کرد.
اسلامی درباره احتمال توقف غنیسازی در ایران نیز اظهار داشت: این موضوع اصلاً مطرح نبوده است. درصد غنیسازی هم نباید به صورت سیاسی مطرح شود؛ درصد غنیسازی بستگی به نوع کاربرد آن دارد. الزاما وقتی اورانیوم با غنای بالا تولید میشود، به معنای مصرف نظامی نیست. تمام حساسهها و آشکارسازهایی که در فرایندهای هستهای به کار میروند، باید غنای مناسب داشته باشند. این مسئلهای نیست که با روشهای سیاسی و عملیات روانی علیه آن دامن زده شود.
وی با تأکید بر اینکه برنامه هستهای ایران چهارچوب کاملاً مشخصی دارد؛ گفت: نیروگاههای اتمی ایرانی و سوخت ایرانی جزو برنامههایی است که هماکنون در دست اجراست. ما نیروگاه کاملاً ایرانی با سوخت کاملاً ایرانی در دستور کار داریم و این پروژه در حال اجراست. تجهیزات مربوطه در کارخانهها ساخته میشود و فرایند تولید سوخت در کارخانههای سوخت ما دنبال میشود. این برنامهها کاملاً شفاف، مشخص و تحت نظارت آژانس بینالمللی انرژی اتمی است.
رئیس سازمان انرژی اتمی با اشاره به اینکه آژانس سنگینترین بازرسیها را از جمهوری اسلامی ایران انجام میدهد، گفت: در سال ۲۰۲۴، میزان بازرسیهای آژانس از ایران یک رکورد بیسابقه در کل دنیا بوده است. ظرفیت صنعت هستهای ما کمتر از ۳ درصد ظرفیت هستهای جهان است، اما حجم بازرسیهایی که از ما انجام میشود، ۲۵ درصد کل بازرسیهای آژانس است؛ یعنی ما بیش از ۱۲ برابر میانگین جهانی تحت بازرسی قرار داریم. من فکر نمیکنم کسی به اندازه ما و مردم ایران این همه فشار را تحمل کرده باشد. ما این حجم بازرسیها را به خاطر اعتمادسازی پذیرفتهایم و خوشحالیم که هیچ بهانهای برای آنها باقی نمانده که بخواهند به آن بپردازند.