آفتابنیوز :
آفتاب: رامین مهمانپرست سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست هفتگی خود با خبرنگاران در رابطه با اظهارات اخیر معاون نخستوزیر اسرائیل مبنی بر اینکه این کشور به لحاظ فناوری توان حمله به ایران را دارد گفت: مقامات رژیم صهیونیستی برای آرامش بخشیدن به وضعیت نابهنجار خود این موضوع را مطرح کردند.
وی افزود: پس از اجلاس بازنگری انپیتی تمام توجهات بر موضوع خلع سلاح اسرائیل متمرکز شد و این کشور در یک حوزه تدافعی و برای تغییر فضا اقدام به طرح موضوعاتی اینچنینی میکند.
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: اسرائیل حتی توانایی تعرض به گروههای کوچک را نیز ندارد و به گمان ما حرفهای بزرگتر نیز نباید از سوی این کشور مطرح شود.
وی همچنین در رابطه با انفجار خونین روز گذشته عراق و امکان ارتباط این موضوع با تشکیل دولت آتی این کشور نیز گفت: به گمان ما هرچه به سمت تشکیل دولت مردمی عراق و توافق گروههای سیاسی این کشور نزدیکتر میشویم اقدامات خشونتآمیز با شدت بیشتری دنبال میشود.
مهمانپرست تاکید کرد: ما معتقدیم میان انفجارهای اخیر عراق و نارضایتی از تشکیل دولت مردمی این کشور ارتباطاتی وجود دارد.
وی همچنین در پاسخ به این پرسش که آیا ایران همچنان بر لزوم مبادله سوخت رآکتور تحقیقاتی تهران در خاک این کشور تاکید میکند نیز گفت: به دلیل آنکه ما به تضمین عینی نسبت به حسن نیت طرف مقابل نرسیدهایم همچنان بر مبادله سوخت در خاک ایران تاکید میکنیم مگر آنکه شکل جدیدی از موضوع مبادله سوخت مطرح شود تا ما به تضمین عینی دست پیدا کنیم.
دستیار ارشد وزیر امور خارجه همچنین در رابطه با اطلاع مسئولان دستگاه سیاست خارجی کشور نسبت به حکم 13 ساله مازیار بهاری که در حوادث پس انتخابات ایران دستگیر شده بود نیز گفت: ممکن است برخی از افراد به دلیل فعالیتهایشان دچار محکومیتهایی شده باشند که روند قضایی و حقوقی در رابطه با آنها در حال انجام است وپاسخگویی نسبت به این موضوع در حوزه مسوولیت ما نیست.
وی همچنین با اشاره به برگزاری اجلاس گروه 15 در روزهای 25،26 و 27 اردیبهشت ماه در تهران گفت: اجلاس گروه 15 از روز شنبه در سطح وزرای خارجه و در روز دوشنبه در سطح سران برگزار خواهد شد و حضور 8 رئیس جمهور در اجلاس قطعی شده است.
مهمانپرست افزود: مرسوم است اگر در این نوع نشستها 5 یا 6 نفر از سران شرکت کنند سطح نشست بسیار خوب ارزیابی می شود اما با اطلاعاتی که تایید شده در مجموع با مهمانان ویژه حداقل 8 رئیس جمهور در اجلاس تهران حضور خواهند داشت.
وی تاکید کرد: بقیه اعضا نیز در سطح معاون رئیس جمهور، معاون نخست وزیر و وزیر امور خارجه در اجلاس تهران شرکت میکنند؛ همکاری اقتصادی بین اعضای گروه 15، یافتن ظرفیت همکاری در سه محور اعضای گروه 15 یعنی آمریکای لاتین، آفریقا و آسیا، بررسی مسائل بینالمللی و ... از جمله محورهای کنفرانس گروه 15 در تهران است.
دستیار ارشد وزیر امورخارجه درباره اظهارات گستاخانه اخیر العطیه دبیر کل شورای همکاری خلیج فارس درباره تاریخ و تمدن ایران نیز گفت: درباره اظهارات برخی مقامات کشورهای منطقه توصیه کردهایم که اظهارات نسنجیده و نپخته بیان نکنند چرا که اظهارات نسنجیده هزینه خواهد داشت.
وی در پاسخ به این پرسش که موضع جمهوری اسلامی ایران در رابطه با اظهارات مسئولان کویتی مبنی بر دستگیری تعدادی از جاسوسان ایرانی در خاک این کشور چیست نیز اظهار داشت: مقامات کویتی هیچگاه بحث دستگیری جاسوسان ایرانی در خاک این کشور را تایید نکردهاند و اظهارنظرهایی که مطرح شده است از سوی افراد دیگری بود که برخی نمایندگان کویتی نیز در اظهاراتی نسنجیده به آن دامن زدند.
مهمانپرست افزود: البته مقامات کویتی نیز نسبت به اظهارات این نمایندگان مجلس واکنشهایی نشان دادهاند و تاکنون نیز شاهد طرح دستگیری جاسوسان ایرانی در خاک کویت از سوی مسئولان این کشور نبودهایم.
وی همچنین در پاسخ به این پرسش که آیا جمهوری اسلامی ایران قصد شکایت از دستگاه قضایی کشور فرانسه به دلیل دستگیری کاکاوند تبعه ایرانی که با طرح ادعاهای واهی در این کشور بازداشت شده بود را ندارد گفت: ما از سیستم قضایی فرانسه به جهت بررسی پرونده کاکاوند قدردانی میکنیم و معتقدیم تمامی مشکلات ایجاد شده به جهت تلهگذاری آمریکاییها برای اتباع ایرانی بود و در صورتی که کاکاوند قصد شکایت از اقدام این کشور را داشته باشد از او حمایت میکنیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین در پاسخ به این پرسش که آیا با وجود تاکید ایران بر دریافت سوخت هستهای از سوی کشورهای دیگر این کشور همچنان به تولید سوخت 20 درصد در خاک خود ادامه میدهد نیز گفت: ما درخواست خود را برای تامین سوخت رآکتور تهران مطرح کردهایم و چون نگران به نتیجه رسیدن مذاکرات بودیم برنامه تولید را در دستور کار خود قرار دادیم که این روند به خوبی پیش میرود و امیدواریم حتی با به نتیجه نرسیدن مذاکرات بتوانیم مقدار سوخت مورد نیاز رآکتور تحقیقاتی تهران را تامین کنیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: به دلیل آنکه در رابطه با مکان بحث مبادله سوخت به تضمینهای عینی از طرف هیچ کشوری نرسیدهایم همچنان بر لزوم تبادل سوخت رآکتور تحقیقاتی تهران در خاک ایران تاکید میکنیم.
وی همچنین در رابطه با دلایل دیدار کاترینا اشتون رئیس سیاست خارجه اتحادیه اروپا با جلیلی اظهار داشت: این درخواست از طرف رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپایی مطرح شده است و موضوعات این نشست نیز براساس خواست آنها مطرح خواهد شد.
وی افزود: اگر قرار بر طرح موضوعاتی در رابطه با برنامههای هستهای ایران باشد باید گفت ما این موضوع را مربوط به مذاکرات ایران و آژانس میدانیم و معتقدیم پرونده هستهای ایران باید روال عادی خود را طی کند.
سخنگوی وزارت امور خارجه تصریح کرد: ما خواهان برخورداری از حقوقمان براساس انپیتی هستیم و در صورتی که کاترینا اشتون بخواهد برای طرح مسائل بینالمللی از دیدگاه مسئولان ایرانی آگاه شود آماده گفتوگوهایی در این زمینه هستیم.
وی تاکید کرد: به گمان ما بحث مبادله سوخت فرمول خاص خود را دارد و در حال پیگیری آن هستیم.
مهمانپرست همچنین در رابطه با اصرار برخی از کشورهای عربی برای به کارگیری واژه جعلی خلیج عربی برای خلیج فارس اظهار داشت: اقدام برخی از کشورها که اخیرا به شکل مختلف درصدد تغییر نام خلیج فارس هستند را امری شکست خورده قلمداد میکنیم و معتقدیم کشورهایی چون آمریکا، اسرائیل که نتوانستند به اهدافشان دست پیدا کنند و از اقدار ایران دل خوشی ندارند با طرح موضوعاتی چون خلیج عربی درصدد تغییر فضا هستند.
وی تاکید کرد: حرفهای نسنجیده و غیرحقوقی تا حدی قابل توجیه است و اگر از خط خارج شود باید منتظر عکسالعمل شدیدی از سوی ما باشند.
دستیار ارشد وزیر امور خارجه در پاسخ به این پرسش که با توجه به نزدیک شدن به زمان پیروزی شوروی در جنگ جهانی دوم موضوع درخواست غرامت جنگی ایران در چه مرحلهای به سر میبرد اظهار داشت: این موضوع یک بحث حقوقی است که مراحل خود را طی میکند.
وی همچنین در رابطه با وضعیت کلودی ریس تبعه فرانسوی بازداشت شده در حوادث پس از انتخابات ایران نیز اظهار داشت: پرونده این فرد روند حقوقی خود را طی میکند و به طور حتم دادگاه در زمان مقتضی نتایج تحقیقات خود را صادر خواهد کرد.
مهمانپرست در پاسخ به این پرسش که ترکیه و برزیل چه فرمولی را برای موضوع تبادل سوخت رآکتور تحقیقاتی تهران مطرح کردند گفت: در رابطه با تبادل سوخت فرمولهای مختلفی مطرح شده است به ویژه در مذاکرات ترکیه و برزیل با مسئولان کشورمان و احساس میکنیم که این فرمول قابلیت عملیاتی شدن دارد.
وی تاکید کرد: بحثهای ما در یکی دو مورد ادامه دارد و همزمان با حضور رئیسجمهور برزیل و نخستوزیر ترکیه مذاکرات خود را ادامه خواهیم داد.
دستیار ارشد وزیر امور خارجه در رابطه با تفاوتها و شباهتهای پیشنهاد گروه وین و کشورهای ترکیه و برزیل خاطرنشان کرد: سه موضوع در رابطه با بحث تبادل سوخت مطرح است، موضوع اول مربوط به میزان سوخت 20 درصد است سپس بحث زمان تحویل سوخت به صورت همزمان و یا با اندکی وقفه است و دیگری مکان مبادله سوخت است که در تمامی این موارد طرح گروه وین با فرمول ترکیه و برزیل تفاوتهایی داشت.
وی افزود: البته در رابطه با طرحی که کشورهای برزیل و ترکیه مطرح کردند اختلاف نظرهایی وجود دارد اما زمینههای تفاهمی نیز مطرح است که میتوان در رابطه با آنها به گفتوگو و تبادل نظر پرداخت.
مهمانپرست تاکید کرد: امیدواریم آمریکا، روسیه و فرانسه نیز آمادگی جدی برای بحث مبادله سوخت داشته باشند و در صورت اعلام آمادگی این کشورها گمان میکنیم به نتایج مثبتی دست پیدا کنیم.