کد خبر: ۹۹۶۱۳
تاریخ انتشار : ۲۵ ارديبهشت ۱۳۸۹ - ۱۷:۵۲

متکی: روابط جدید جهانی بر اساس تشریک مساعی کشورهای درحال توسعه بنا شود

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: منوچهر متکی وزیر امورخارجه جمهوری اسلامی ایران بعد از ظهر امروز شنبه در سی‌و دومین اجلاس وزرای گروه 15 که در محل مرکز مطالعات بین‌المللی وزارت امورخارجه در تهران برگزار شد تصریح کرد: موسسات جنبش عدم تعهد و گروه 15 با تشکیل این مجموعه در پی ایفای نقش موثر در معادلات منطقه‌ای در جهت رفاه، پیشرفت و توسعه ملت‌های خود بودند. نقشی که قطعا متناسب با ظرفیت‌ها و استعدادهای کشورهای عضو در صحنه بین‌المللی و همسو با تحولات بین‌المللی تعریف و ترسیم شده بود.

وی یادآور شد: البته نظام سلطه با هدف حفظ نظام موجود همواره مانع از پذیرش نقش واقعی این کشورها در جهان و در عرصه‌های مختلف بین‌المللی بوده و بر این اساس تنها راه برون‌رفت از این شرایط تغییر وضع موجود است.

رئیس دستگاه دیپلماسی با اشاره اینکه کشورهای عضو گروه 15 باید برای رویارویی با چالش‌های جهانی به‌ویژه جهانی شدن اقتصاد، معماری ساختارهای مالی بین‌المللی، بهره‌برداری از فناوری اطلاعات و ارتباطات و مبارزه با فقر و بی‌سوادی گام بردارند تصریح کرد: گروه 15 باید موانع توسعه یافتگی را باید با تحکیم و تقویت روابط و با مشارکت یکدیگر برطرف کند.

متکی تصریح کرد: ایران بر این باور است که مشارکت سیاسی، فرهنگی و اقتصادی اعضای گروه 15 از یک سو و موضوعاتی نظیر سرمایه‌گذاری، تجارت دو و چند جانبه، انرژی و توسعه فناوری اطلاعات، مسکن، آموزش، بهداشت و محیط زیست به‌عنوان عناصر اصلی همکاری‌های فی‌مابین عرصه مناسبی برای افزایش همکاری در زمینه‌های مختلف بین کشورهای گروه 15 و ایجاد گروه‌های کاری جهت شناسایی و تسهیل همکاری... میان اعضای گروه را فراهم می‌آورد.

وی افزود: لازم است اعضای گروه 15 تعریف مناسبی از جایگاه خود و نحوه ارتباط با یکدیگر و کشورهای عضو موثر در معادلات جهانی ارائه کند.

به گفته وزیر امورخارجه گام اصلی در این راه بنیان گذاشتن رفتاری جدید در عرصه بین‌الملل است که این رفتار باید مبتنی بر عدالت‌خواهی، تکریم مقام والای انسان‌ها، تکیه بر فرهنگ، احترام به خواسته دیگران و تامین منافع کلیه انسان‌ها از طریق تشریک مساعی و همکاری صمیمانه کشورهای در حال توسعه باشد.

وی افزود: در این رویکرد سازوکارهای منطقه‌ای و چندجانبه از موقعیت مناسب‌تری در پیشبرد اهداف برخوردار است و ایجاد چنین مجموعه‌هایی با اشتراکات جغرافیایی، فرهنگی و اقتصادی و تقویت مجموعه‌های موجود باید در دستور کار کشورهای در حال توسعه باشد.

متکی برگزاری اجلاس وزرای گروه 15 را در آستانه برگزاری اجلاس سران حساس توصیف کرد و گفت: شایسته است اجلاس وزرای خارجه به منظور رفع تنگناهای همکاری و کارآمدتر کردن گروه 15 و توسعه و تقویت همکاری‌های فیمابین، توصیه‌های عملی و قابل اجرا را جمع بندی کرده تا در اجلاس سران مورد بررسی قرار گیرد.

رئیس دستگاه دیپلماسی ایران تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران با توجه به اهمیتی که به تقویت همکاری‌های منطقه‌ای و بین‌المللی قابل است از هیچ‌گونه همکاری و هم‌فکری دریغ نخواهد کرد.

وزیر امور خارجه در بخش دیگری از سخنانش گفت: هنگامی که موسسین جنبش عدم تعهد در سال 1961 تشکیل این جنبش را به جهانیان اعلام کردند اهداف والایی را برای اعضای جنبش متصور بودند، آنها بر این باور بودند که کشورهای جهان سوم در سایه استقلال، هم‌گرایی منطقه‌ای و همدلی با یکدیگر می‌توانند ضمن تامین امنیت برای کشورهای عضو مبارزه‌ای جدی را با اشکال مختلف امپرالیسم، استعمار، نژادپرستی و شقوق مختلف تجاوز بیگانگان، سلطه‌گری و اشغال سازمان دهند.

وی افزود: آنچه که بیش از هر چیز در این اهداف به چشم می‌خورد رهایی از سلطه است، سلطه‌ای که سالها کشورهای استعمارگر بر کشورهای جهان سوم تحمیل و منابع سرشار آنها را به یغما برده بودند.

متکی در ادامه تصریح کرد: تلاش‌های کشورهای مختلف به‌ویژه غیر متعهدها در کسب جایگاه شایسته کشورهای‌شان در جهان نظام سلطه را وادار به تغییر روش نمود به‌طوری که این بار با استفاده از ابزارهای جدید که عمدتا ویژگی نرم‌افزاری دارند شرایط خود را کماکان بر جهان به‌ویژه کشورهای در حال توسعه تحمیل کرده است.

وی گفت: تسلط بر شبکه‌های ارتباطات و رسانه‌ها در مقیاسی گسترده از طریق ماهواره، اینترنت و رسانه‌های گروهی، تسلط بر نظام مالی و پولی جهان از طریق نهادهای برتون وودز و حاکمیت دلار، تقسیم کار جهانی در جهت تامین منافع و نیازهای خود و به طور کلی جهانی ساختن کلیه فعالیت‌ها و اقدامات کشورها در پوشش نظم‌نوین جهانی اقداماتی بودند که نظام سلطه در حفظ استیلای خود بر کشورهای جهان به کار بسته‌اند.

وزیر امور خارجه تصریح کرد: در این میان هر از گاهی شاهد تلاش‌های سخت‌افزاری این نظام نیز بوده ایم. اشغال کشور عراق و افغانستان و تهدید کشورهای مستقل جهان به تحریم و حمله نظامی از دیگر کشورهای سلطه جو در حفظ وضع موجود است.

متکی افزود: حاصل این اقدامات که در پوشش شعارهای فریبنده، توسعه، رفاه، حقوق بشر مطرح می‌گردند جز گسترش فقر و بیکاری در جهان، افزایش شکاف میان فقیر و غنی، افزایش آلودگی‌های زیست محیطی، کاهش بهداشت و سلامتی جهان و وقوع بیماریهای جدیدی که تلفات آن به نسل کشی بیشتر شباهت دارد نبوده است.

وی با تاکید بر اینکه در حال حاضر بحران مالی و رکود اقتصادی جهان شرایط دشواری را فراروی کشورهای در حال توسعه قرار داده است، گفت: این شرایط به طوری است که با افزایش نرخ بیکاری، کاهش صادرات و درآمدها، وقوع بی‌ثباتی‌های اجتماعی و اقتصادی، کشورهای در حال توسعه با چالش‌های جدی دست به گریبان هستند.

وزیر امور خارجه در ادامه تصریح کرد: با این حال باید پذیرفت که با افزایش روزافزون جمعیت جهان و کاهش چمشگیر منابع محدود جهانی در آینده‌ای نزدیک شاهد بحران‌های جدی‌تر در زمینه‌های مختلف به‌ویژه آب و انرژی خواهیم بود.

متکی در ادامه گفت: بی‌تردید کشورهای توسعه یافته که مصرف کنندگان اصلی این منابع هستند با تمهیداتی که به خرج داده‌اند کمتر از صاحبان این منابع یعنی کشورهای در حال توسعه آسیب خواهند دید و کماکان در صورت وقوع هر بحرانی در جهان آسیب اصلی و جدی نصیب کشورهای در حال توسعه خواهد شد.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین