توضیح جدیدی به نام مدل تهاجم لیپیدها، استدلال میکند که لیپیدهایی که به دلیل آسیب به سد خونی مغزی وارد مغز میشوند، علت تعیین کننده بیماری دژنراتیو است که میلیونها نفر را در سراسر جهان تحت تاثیر قرار میدهد.
به گفته محققان، این فرضیه میتواند امکان تشخیص یا درمان جدیدی را ایجاد کند. این تئوری همچنین از این ایده حمایت میکند که برخی تغییرات سبک زندگی میتواند خطر ابتلا به بیماری آلزایمر را با کاهش تأثیر بر سد خونی مغزی و آسیب ناشی از آن به مغز در افراد مبتلا به آلزایمر کاهش دهد.
یک سد خونی سالم برای عملکرد مغز ما بسیار مهم است. اگر سد آسیب ببیند، مانند افرادی که به آلزایمر مبتلا میشوند، لیپیدهای خارجی مانند کلسترول و اسیدهای چرب فرصتی برای عبور پیدا میکنند.
دکتر جاناتان راج (Jonathan Rudge) محقق فوق دکتری دانشگاه ریدینگ و پژوهشگر ارشد این مطالعه میگوید: این لیپیدهای خارجی متفاوت از آنهایی که معمولاً در مغز یافت میشوند، مدیریت میشوند. تئوری من پیشنهاد میکند که این لیپیدهای مهاجم منجر به آسیب مغزی مانند کوچک شدن مغز و ایجاد پلاکهای آمیلوئید و درهم تنیدگی میشوند که باعث رفتارهای مشخصه آلزایمر میشود.
مطالعه جدید تحقیقات قبلی را گرد هم میآورد تا توضیح جدیدی از علت این بیماری ارائه دهد. این امر به دنبال ده سال تحقیق است و نشان میدهد که عوامل خطر که معمولاً با بیماری آلزایمر مرتبط هستند همان عواملی هستند که به سد خونی مغز آسیب میرسانند و شامل سن بالا، آسیب به سر، فشار خون بالا، سیگار کشیدن، چاقی، دیابت، محرومیت مزمن از خواب و استرس میشوند.
این یافتهها نشان میدهد: چرا فوتبالیستها و به ویژه بوکسورها در معرض خطر هستند و چرا این بیماری عمدتاً افراد مسن را تحت تأثیر قرار میدهد، زیرا در هر دو مورد سد خونی مغزی آسیب دیده یا فرسوده شده است.
به گفته پژوهشگران دو نوع آلزایمر وجود دارد، نوع اول نوع نسبتاً نادر، زودرس و ارثی بوده و نوع دوم غیر ارثی، دیر شروع و با افزایش سن مرتبط است. این شکل اخیر با افزایش طول عمر مردم بیشتر و بیشتر میشود، اما توضیح فعلی که به عنوان فرضیه آمیلوئید شناخته میشود بیشتر به شکل ارثی نادرتر مربوط میشود.
این توضیح بیان میکند: این بیماری به دلیل سطوح بیش از حد پروتئینی به نام بتا آمیلوئید ایجاد میشود. مدل تهاجم لیپید تا حدی از این موضوع پشتیبانی کرده، اما استدلال میکند که در شکل دیر شروع، بتا آمیلوئید تنها یکی از تعداد عواملی هستند که به سد خونی مغز آسیب رسانده و به لیپیدهای خارجی اجازه ورود میدهد.
مدل تهاجم لیپید مسیرهای جدیدی را برای تحقیقات در زمینه تشخیص، پیشگیری و درمان بیماری باز میکند. این بیماری میتواند مشابه با سایر بیماریهای تخریب کننده عصبی مانند پارکینسون و بیماری نورون حرکتی باشد که حتی به طور نامتناسبی بر افراد مسن و افرادی که در ورزشهای خاصی مشغول هستند تأثیر میگذارد و ممکن است با آسیب به سد خونی مغز مرتبط باشد.
شرح کامل این پژوهش و یافتههای حاصل از آن در آخرین شماره مجله تخصصی Alzheimer's Disease Reports منتشر شده است.
منبع: سیناپرس