کد خبر: ۹۹۹۵۷۰
تاریخ انتشار : ۱۲ تير ۱۴۰۴ - ۲۰:۱۶

تخت روانچی به ان‌بی‌سی:مذاکره مشروط به تضمین تکرار نشدن حمله است

تخت روانچی گفت: با وجود عدم اعتماد به واشنگتن پس از وارد کردن خسارات «جدی» به تأسیسات هسته‌ای ایران توسط ایالات متحده، تهران همچنان پذیرای دیپلماسی است.
تخت روانچی به ان‌بی‌سی:مذاکره مشروط به تضمین تکرار نشدن حمله است
آفتاب‌‌نیوز :

مجید تخت روانچی معاون وزیر امور خارجه روز پنجشنبه به ان‌بی‌سی نیوز گفت که ایران حملات ایالات متحده به برنامه هسته‌ای خود را بیش از این تلافی نخواهد کرد و گفت که ایران همچنان برای گفت‌و‌گو و مذاکره آمادگی دارد.

مجید تخت روانچی، معاون وزیر امور خارجه، در مصاحبه‌ای با تکرار موضع دیرینه تهران گفت، ایران هیچ برنامه‌ای برای توقف غنی‌سازی اورانیوم ندارد.

تخت روانچی در پاسخ به این سوال که آیا اقدامات بیشتری در راه است، گفت: «تا زمانی که ایالات متحده هیچ اقدام تجاوزکارانه‌ای علیه ما انجام ندهد، ما دیگر پاسخی نخواهیم داد.»

این شبکه خبری آمریکایی با مرور جنگ ۱۲ روزه نوشت: اسرائیل برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی را هدف قرار داد و ده‌ها مقام ارشد نظامی و دانشمند هسته‌ای را ... [به شهادت رساند]ایران می‌گوید آنها همچنین نزدیک به ۱۰۰۰ نفر دیگر، از جمله ۳۸ کودک، را کشت.

به گفته مقامات اسرائیلی، ایران با حملات موشکی به تل آویو و دیگر شهر‌های اسرائیل پاسخ داد و ۳۸ نفر را کشت. از هفته گذشته آتش‌بس شکننده‌ای برقرار بوده است.

دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، روز ۲۲ ژوئن حمله بزرگی را به تاسیسات هسته‌ای ایران انجام داد. حملاتی ک به گفته ه تخت روانچی «خسارت جدی» به برنامه هسته‌ای ایران وارد کرده است.

ان بی سی نیوز با تاکید بر اینکه تأسیسات ایران شامل سایت کلیدی فوردو بود که طبق گفته ارتش ایالات متحده با ۱۴ بمب GBU-۵۷، «بمب‌های سنگرشکن» ۳۰۰۰۰ پوندی، مورد اصابت قرار گرفت نوشت: این اولین باری بود که ایالات متحده مستقیماً ایران را بمباران می‌کرد.

دو روز بعد، ایران حمله موشکی به یک پایگاه نظامی آمریکا در قطر انجام داد. این حمله باعث تغییر مسیر برخی پرواز‌ها از مرکز بین‌المللی شلوغ دوحه در امارات متحده عربی شد، اما هیچ کس آسیب ندید و ترامپ این حمله را «بسیار ضعیف» خواند.

تخت روانچی از تبادل موشک‌ها در حالی که ایران در حال مذاکره با ترامپ در مورد برنامه هسته‌ای خود بود، ابراز نگرانی کرد. تهران به عنوان بخشی از توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ با ایالات متحده، معروف به برنامه جامع اقدام مشترک، غنی‌سازی اورانیوم خود را محدود کرده بود، اما این امر عملاً در سال ۲۰۱۸ با خروج ترامپ از این توافق پایان یافت.

معاون سیاسی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران پرسید: «چگونه می‌توانیم به آمریکایی‌ها اعتماد کنیم؟ ما می‌خواهیم آنها توضیح دهند که چرا ما را گمراه کردند، چرا چنین اقدام فاحشی علیه مردم ما انجام دادند.»

با این حال، او پیشنهاد کرد که کشورش پذیرای مذاکرات جدید خواهد بود.

تخت روانچی گفت: «ما طرفدار دیپلماسی و گفت‌و‌گو هستیم.»، اما دولت ایالات متحده باید «ما را متقاعد کند که در حین مذاکره از نیروی نظامی استفاده نخواهند کرد. این یک عنصر اساسی برای رهبری ما است تا بتواند در مورد دور بعدی مذاکرات تصمیم بگیرد.»

ایران منکر این است که می‌خواهد بمب هسته‌ای بسازد و به عنوان یکی از امضاکنندگان پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای ۱۹۷۰، که عموماً با نام NPT شناخته می‌شود، حق غنی‌سازی اورانیوم برای نیروگاه‌های هسته‌ای را دارد.

با این حال، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی سازمان ملل متحد (IAEA) و سایر ناظران پس از فروپاشی توافق هسته‌ای با ایالات متحده، پس از شروع غنی‌سازی اورانیوم تا ۶۰٪ - نزدیک به ۹۰٪ مورد نیاز برای ساخت بمب - توسط ایران، نگران شدند.

تخت روانچی گفت: «سیاست ما در مورد غنی‌سازی تغییر نکرده است. ایران کاملاً حق دارد غنی‌سازی را در داخل خاک خود انجام دهد. تنها چیزی که باید رعایت کنیم این است که به سمت نظامی‌سازی نرویم.»

وی گفت که ایران «آماده است تا با دیگران برای گفت‌و‌گو در مورد دامنه، سطح و ظرفیت برنامه غنی‌سازی خود تعامل کند.»

در مورد پیشنهادات رافائل گروسی، رئیس آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، مبنی بر اینکه ۸۸۰ پوند اورانیوم غنی‌شده با خلوص بالای ایران ممکن است قبل از حملات ایالات متحده منتقل شده باشد، تخت روانچی از اظهار نظر خودداری کرد.

او گفت: «من نمی‌دانم آن مواد کجا هستند و به همین بسنده می‌کنم.»

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین