آفتابنیوز : 
خاتمي كه در حاشيهي سفر خود به یزد در ديدار جمعي از فرهيختگان و فرهنگيان این شهر سخن ميگفت، اظهار داشت:« آن چه داراي اهميت است، اين است كه جامعهي ما با موضوع فوقالعاده مهمي روبهرو شده و آن انفجار جمعيتي است. جمعيت ايران در ظرف 40 سال، حدود 3 برابر شده است، درحالي كه انگليس و آلمان ظرف 120 سال جمعيتشان 2 برابر شده است.»
وي افزود:« اين تحول، بسيار تحول قابل توجهي است كه برنامهريزان كشور بايد متوجه اين جريان باشند. در چند سال گذشته جامعهي ما به طور ناگهاني عوض شده و با رشد جمعيت 4 درصدي عظيمي كه در اول انقلاب داشتيم، كساني وارد صحنه شدند كه عمرشان بين 18 تا 35 سال است.»
خاتمي ادامه داد:« پدران ما و حتي خود ما با اين تحولات ناآشنا هستيم. كم شدن فاصلهها و اينكه امروز ذهن يك جوان ما به سادگي ميتواند با آنچه كه در دنيا ميگذرد آشنا شود، از جمله اين تحولات است. در حالي كه پدران ما اگر يك يا دو مرتبه به سفر مشهد ميرفتند، واقعهي مهمي در زندگي آنها بود؛ اما امروز لازم نيست به سفر بروند و در خانه نيز ميتوانند با دنيا ارتباط قراركنند.»
طراح ايده گفتوگوي تمدنها در ادامه اظهار داشت:« اين تحول ارتباطي جامعه را با وضعيت فوقالعاده مهمي مواجه كرده است. در درجه اول اين حكومت است كه بايد درك كند چه بايد بكنيم تا انقطاع نسلي ايجاد نشود. بايد با نسل امروز كه ادارهكننده فرداي كشور ماست ارتباط برقرار كرد، نه اينكه با آنها بيگانه شد.»
وي افزود:« اينكه تلاش كنيم نسل امروز را به گذشته برگردانيم، تلاشي بيهوده و عبث است، اما آشنا شدن با او پذيرفتن تحولات روحي كه او پيدا كرده و بازسازي فرهنگ با توجه به مقتضيات زمان امري است كه ميتواند مورد توجه واقع شود.»
خاتمي خاطرنشان كرد:« نسل مياني اجتماعي - فرهنگي نقش مهمي در اتصال گذشته به آينده ميتواند داشته باشد. امروز بايد بر مبناي گذشته و در تداوم آن با حفظ هويت تاريخي، آينده را محكمتر ادامه دهيم.»
وي تصريح كرد:« اگر توقع داشته باشيم جوان عين ما فكر كند و همان انگيزههايي ما را داشته باشد، ما باعث انقطاع نسلي شده ايم. اگر جوهره را درك و به نسل امروز نشان دهيم؛ نشاندهندهي اين است كه به اين نسل با همه خصوصيات آن احترام ميگذاريم و جلوي انقطاع نسلي را ميگيريم.»
خاتمي سپس تصریح کرد :« دو بينش وجود دارد؛ يكي بينشي تنگنظرانه كه بيشترين بهانه را به دست كساني كه خواستار استيلا بر منابع كشورهاي شرقي هستند مي دهد. زباني كه اين اسلام دارد زبان خشونت و ترور است. اما يك اسلام كه از جان ايراني بيرون ميآيد، تامين كننده منابع مردمسالاري و فراهم آورنده زمينههاي پيشرفت در همهي عرصههاست.»
خاتمي خاطرنشان كرد:« اينكه در عمل با مشكل مواجه هستيم يك حرف است و اينكه جان ايراني اين است حرفي ديگر. در قانون اساسي حداقلهاي حكومت مردمسالاري ترسيم شده است كه اختصاص به ايران دارد.»
وي افزود:« حركتهاي تند و خشن در بسياري از كشورهاي اسلامي وجود دارد، اما در ايران است كه جمهوري تاسيس ميشود. پاريس كه بوديم بعضي از مقامات كشورهايي كه امروز فرزندانشان القاعده و طالبان هستند، پيش امام ميآمدند و ميگفتند جمهوري يك بدعت است. ما ميخواهيم با شما به عنوان خليفهي مسلمانان بيعت كنيم؛ اما امام مخالفت كرده و آنها را از خود راندند و از همان جا آنها با انقلاب اسلامي مخالفت كردند.»
وي افزود:« در ايران همه چيز بديع و جالب است. موقعيت جغرافيايي كه ايران دارد، هيچ يكي از كشورها ندارند. ايراني برخورداريهاي مادي و معنوي فراواني دارد.»