کد خبر: ۱۲۱۵۰
تاریخ انتشار : ۱۷ شهريور ۱۳۸۴ - ۱۰:۴۰
گری سیمور تأکید کرد

شورای حکام پرونده ایران را ارجاع می دهد

آفتاب‌‌نیوز : سيمور از ‪سال ۱۹۹۶‬تا سال ‪ ۲۰۰۰‬دستيار ويژه بيل كلينتون رييس جمهوري پيشين آمريكا و مدير ارشد كنترل بر صادرات اسلحه و تسليحات هسته‌اي در شوراي امنيت ملي اين كشور بود. وي در زمينه مسايل امنيتي بويژه ايران فعال است و از نظرهاي مشورتي او در مجالس انگليس و آمريكا استفاده مي‌شود.

سيمور تصريح كرد: آژانس بين‌المللي انرژي هسته‌اي در گزارش خود اعلام كرده است كه هنوز نتوانسته درباره فعاليتهاي پيشين ايران اطمينان پيدا كند و نيازمند همكاري بيشتري از جانب تهران در اين‌باره است.

سيمور درعين‌حال اذعان كرد كه گزارش اخير محمد البرادعي مديركل آژانس بين‌المللي انرژي اتمي، ايران را از اتهامهاي قبلي درباره منشاء آلودگي سانتريفوژهاي خريداري شده به اورانيوم غني شده، تبرئه كرده است اما گفت: موارد ديگري نيز مطرح است كه ابهامهاي بسياري را همچنان باقي گذاشته‌اند.

به گفته سيمور، آژانس در واقع حرف جديدي نزده است زيرا از نوامبر سال ‪ ۲۰۰۴‬پيوسته به اين مطلب اشاره كرده و از ايران خواسته‌است همكاري شفافتري بكند.
سيمور همچنين سياسي تنظيم شدن گزارش اخير آژانس را ردكرد و گفت: در چارچوب اساسنامه اين آژانس، شوراي حكام موظف است اگر عضوي به مقررات تن ندهد و به تعهدهاي خود براي شفافيت در دست نيافتن به فعاليتهاي ممنوعه هسته‌اي عمل نكند، آن عضو را به شوراي امنيت سازمان ملل ارجاع دهد.

سيمور در پاسخ به سوالی در خصوص ارجاع‌نشدن پرونده ديگر كشورها به شوراي امنيت، گفت خيلي از اعضا تخلفهايي را مرتكب مي‌شوند كه به واسطه آنها، پرونده هسته‌اي اين كشورها به شوراي امنيت ارجاع داده نمي‌شود ولي مقياس تخلفهاي ايران دريك دوره طولاني بسيار زياد است كه آژانس آنها را فهرست كرده و از نظر حقوقي مشكلي براي ادامه رسيدگي در شوراي امنيت وجود ندارد.
 
وي افزود: شوراي حكام از همان ابتدا هم امكان ارجاع ايران به شوراي امنيت را داشت ولي ترجيح داد انجام اين كار را به تاخير اندازد زيرا ايران حاضر شد با آژانس همكاري و فعاليتهاي غني‌سازي اورانيوم خود را به حال تعليق درآورد. اما زماني كه اين تعليق داوطلبانه را پايان داد، ديگر بهانه‌اي درآژانس براي تاخير در ارجاع پرونده به شوراي امنيت وجود ندارد.

سيمور پيش‌بيني كرد كه ‪ ۱۵‬عضو شوراي امنيت به اتفاق آرا قطعنامه جديدي عليه ايران صادر كنند و كشورهاي غيرمتعهد عضو نيز با اروپا و آمريكا همصدا شوند.

وی افزود: اما در صورتي كه ايران به قطعنامه اول شوراي امنيت عمل‌نكند، اين شورا در گام بعدي تحريمهاي محدودي عليه ايران صادر خواهد كرد و به عنوان مثال ممكن است مانع فعاليتهاي صلح‌طلبانه هسته‌اي ايران شود. در اين شرايط روسيه نيز قادر به ارسال سوخت براي نيروگاه بوشهر نخواهد بود.
وي گفت: گامهاي بعدي بستگي به عملكرد ايران خواهد داشت، براي مثال اگر ايران از ان.پي.تي خارج شود و از ورود بازرسان آژانس جلوگيري كند، شوراي امنيت مجبور به اقدامهاي بيشتري خواهد شد كه مي‌تواند تنشها را تشديد كند و در اين مرحله اقدام نظامي محتمل است.

اما وي درعين حال ورود يكجانبه نظامي آمريكا به اين موضوع را در حال حاضر منتفي دانست و گفت: آمريكا فعلا منتظر مي‌نشيند تا ببيند اقدامهاي شوراي امنيت به كجا مي‌انجامد.

سيمور افزود: واشنگتن هم‌اكنون گرفتاريهاي زيادي دارد كه گزينه برخورد نظامي با ايران برايش مطلوب نيست. علاوه بر اين، حتي اگر تاسيسات هسته‌اي ايران مورد تهاجم قرار بگيرند، اين اقدام فقط فعاليتهاي ايران را به تاخير مي‌اندازد و آن را متوقف نخواهد كرد چون تهران مي‌تواند دوباره آنها را ازسرگيرد.
اين تحليلگر آمريكايي كه ديدگاههايش بسيار نزديك به جناح ميانه‌روي آمريكا است، در پايان گفت: البته آمريكا به دنبال فرصت مناسب براي حمله به ايران مي‌گردد و اگر روند ديپلماتيك شكست بخورد، در آن صورت واشنگتن تصميمي جدي در اين زمينه خواهد گرفت.

سيمور كه اخیرا در کتابی با عنوان برنامه‌هاي راهبردي سلاحهاي ايران: يك ارزيابي خالص به چاپ رسانده است.


بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین