کد خبر: ۱۴۷۹۳
تاریخ انتشار : ۰۳ مهر ۱۳۸۴ - ۱۲:۰۸

آیا دیپلماسی هسته ای ایران پیروز شد؟

آفتاب‌‌نیوز : از سوی دیگر، محمود احمدی نژاد رئیس جمهور ایران هم در مراسم رژه دفاع مقدس در تهران گفت: « کسانی که می خواهند تجربیات گذشته را در مورد ایران تکرار کنند باید بدانند که شعله های خشم ملت آنها را در بر می گیرد.» 

اما بحرانی که در یک هفته اخیر در مورد برنامه هسته ای ایران به راه افتاد آزمون بزرگی برای دیپلماسی ایران است. 

احمدی نژاد با کنار گذاشتن اکثر اعضای تیم مذاکره هسته ای ایران با اروپا، تجربیات این افراد را نادیده گرفت. 

حسن روحانی، سیروس ناصری و حسین موسویان توانسته بودند احترام طرف اروپایی را جلب کنند. آنها در گفت گو با رسانه های خارجی هم کاملا توانایی خود در تشریح و دفاع از مواضع ایران به نمایش گذاشته بودند. 

در زمان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری ایران در ماه ژوئن، تمام کاندیداها و مقامات ایرانی، مسئله هسته ای ایران در کنار گذاشته و می گفتند تصمیمات در این خصوص در داخل« سیستم» گرفته می شود. اما به قدرت رسیدن احمدی نژاد نشان داد که اینطور نیست. 

چهارشنبه گذشته، علی لاریجانی دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران تهدید کرد در صورت ارجاع پرونده ایران به شورای امنیت، ایران اجرای پروتکل الحاقی را کنار خواهد گذاشت. بسیاری از رسانه ها، این موضع را به تهدید ایران برای خروج از معاهدهNPT تعبیر کردند هر چند که روز بعد غلامرضا آقازاده رئیس سازمان انرژی اتمی تاکید کرد خروج از NPT در دستور کار ایران قرار ندارد. 

یک دیپلمات اروپایی در این خصوص گفت:« این تیم، جدید است و ما مطمئن نیستیم که این ابهام، بصورت عمدی ایجاد شده یا نه.» 

سخنرانی احمدی نژاد در مجمع عمومی سازمان ملل متحد هم پیامهای منتاقضی داشت. احمدی نژاد در اصل قصد داشت برنامه ایران برای شرکت دادن کشورهای خارجی در مناقصه نیروگاه ها هسته ای را در این سخنرانی مطرح کند اما این سخنرانی به سمت انتقاد از کشورهای غربی در خصوص معیارهای دو گانه ای کشیده شد که در عرصه هسته ای بخصوص در مورد سلاح های هسته ای اسراییل مطرح می شود. 

روزنامه کیهان هم که همواره یکی از منتقدان صریح مذاکره با اروپا بوده از احمدی نژاد به دلیل همراه بردن یک تیم بی تجربه به نیویورک انتقاد کرد. 

به نظر نمی رسد ملاقاتهای غیر رسمی زیادی میان هیئت ایرانی با کشورهای اروپایی صورت گرفته باشد. آنها می خواستند همه چیز طبق پیش بینی ها پیش برود. 

اما ارتباطات تمام نشده است. لاریجانی با نمایندگان سه کشور اروپایی در تهران دیدار کرده و بر مواضع ایران تاکید کرده ولی احتمال از سرگیری سریع مذاکرات زیاد نیست زیرا هر دو طرف پیش شرط هایی دارند. اروپا می گوید ایران باید تبدیل اورانیوم خام به گاز را متوقف کند. در مقابل، ایران هم خواهان شناخته شدن حق غنی سازی اورانیوم برای خود است. این یک بن بست میان دو طرف است. 

ایران نتوانست جامعه بین المللی را وادار کند حق غنی سازی را برای ایران به رسمیت بشناسد. 

در این میان مشخص نیست که روسیه و چین باز هم از ایران حمایت کنند. 

اروپا هم با وجود اینکه نتوانسته ایران را از تبدیل اورانیوم به گاز باز دارد ولی حداقل توانست تعلیق فعالیتهای غنی سازی اورانیوم را به ایران تحمیل کند.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین