آفتابنیوز : 
تحلیل گران معتقدند رایس در این سفر دوره ای دو هدف مهم را پیگیری می کند. اول این که تعیین کند پایگاه نظامی بر چیده شده در ازبکستان به کجا منتقل شود و دیگر آن که رهبران منطقه را متقاعد سازد که یک سازمان منطقه ای که روسیه، چین و ایران عضو آن نباشند تشکیل دهند. ولی او در زمان ورود به بیشکک پایتخت قرقیزستان اعلام کرد که تمایل ما برای ارتقای روابطمان در آسیای میانه برای رویارویی با هیچ کشوری نیست و تلاش می کنیم در این منطقه دموکراسی برقرار کنیم. وزیر خارجه آمریکا می افزاید: ما تلاش می کنیم در راستای تعمیق مبارزه با تروریسم، روابط کشورها را با یکدیگر عمیق تر و گسترده تر نماییم تا با این روش بتوانیم فعالیت تروریست ها را محدود کنیم.
درخواست وزیر خارجه آمریکا از رئیس جمهوری قزاقستان برای برگزاری انتخابات دموکراتیک گویای این واقعیت است که آمریکا در نظر دارد دست به ایجاد یک تشکل دموکراتیک در مقابل ایران، روسیه و چین و در حقیقت سازمان شانگهای بزند که در چند سال گذشته در این منطقه شکل گرفته و در اجلاس اخیر آن نیز ایران حضور داشت. اگرچه در سازمان شانگهای نیز مبارزه با تروریسم یکی از اهداف عنوان شده اما با توجه به باخت آن به نظر نمی رسد این مسأله چندان جدی باشد.
آمریکا امروزه در این منطقه با مشکلاتی مواجه شده و استمرار این سیاست ها می تواند لطمه های اساسی بر تلاش های آن وارد بیاورد. زیرا آنچه در ازبکستان روی داد و با حمایت روسیه مواجه شد و در اجلاس اخیر سران شانگهای هم مورد تایید قرار گرفت نشان از این واقعیت دارد که روند امور در این منطقه چندان با خواسته واشنگتن و اروپا منطبق نبوده و اکر این روند ادامه یابد حرکت های دموکراتیک با مشکل مواجه خواهند شد زیرا با توجه به آنچه در قزاقستان روی داد این احتمال وجود داشت که دیگر کشورهای آسیای مرکزی نیز به دموکراسی و انقلاب های رنگین روی بیاورند اما سرکوب شدید مردم در ازبکستان و در پی آن درخواست از آمریکا برای تخلیه پایگاههایش ازاین جمهوری بر این واقعیت صحه گذارد که روند مورد در این منطقه که از پشتیبانی چین و روسیه برخوردار است چندان امیدوار کننده نیست.
آمریکا می خواهد پس از حوادث ازبکستان و قرقیزستان به سازماندهی مجدد نیروها و امکاناتش در آسیای مرکزی پرداخته و هم چون منطقه قفقاز، کنترل تحولات در این بخش را نیز دردست بگیرد زیرا اگر روشی که در ازبکستان در پیش گرفته شد و سرکوب مخالفین و طرفداران دموکراسی را در پی داشت استمرار یابد استبداد قدرتمند شده و روسیه و چین قادر خواهند بود خواسته های خود را در قالب مصوبات سازمان شانگهای به کرسی بنشانند. شکل جدید که باب میل آمریکا باشد به نفع تهران نخواهد بود و در حقیقت باید از آن به عنوان حرکتی که برای به محاصره در آوردن ایران یاد کرد.
اگرچه خانم رایس سعی کرده در سخنان خود روش معتدلی را در پیش گرفته و حساسیت همسایگان به خصوص ایران، چین و روسیه را بر نیانگیزد اما به نظر نمی رسد او حقایق را بر زبان آورده و پرده از روی اهداف واشنگتن برداشته باشد.