کد خبر: ۱۸۷۷۵
تاریخ انتشار : ۲۲ مهر ۱۳۸۴ - ۱۵:۱۲

موقعیت متزلزل ترکیه در مناقشه ایران - امریکا

آفتاب‌‌نیوز : جمهوری ترکیه در منطقه کاملا نامناسبی از جهان واقع شده و وارث دشوارترین ویژگی عثمانی هاست، ترکیه نه تنها در معرض خطر خارجی ها و همسایگان شرقی خود قرار داد،‌ بلکه شاهد مناقشات تاریخی و دیرینه میان بیشتر همسایگان خود است. ایران می تواند عراقی دیگر برای آنکارا محسوب شود ولی در عین حال می تواند فرصتی برای بهبود روابط با واشنگتن هم باشد. 

ترکیه رسما در سیاست اتحادیه اروپا در قبال برنامه هسته ای ایران شریک شد ولی به طور غیررسمی در نگرانی های آمریکا در مورد دستیابی به سلاح های کشتار جمعی در طول 6 ماه تا سه سال آینده سهیم بوده است. این قضیه نه تنها تهدیدی امنیتی برای ترکیه و کل منطقه محسوب می شود بلکه ترکیه را در میان ایران و روسیه، دو کشور نه چندان دوست با ظرفیت هسته ای، قرار می دهد. این حقیقت تلخ ترکیه را بیشتر به سمت موضع آمریکا هدایت می کند و افراد بیشتری در آنکارا به این باور می رسند که ایران باید از فعالیت های خود دست بردارد. 

اکنون در سال 2005، ‌سه کشور اروپایی بهترین راه برای توقف برنامه هسته ای ایران را مذاکره دانسته اند و تأکید آنها بر این قضیه موجب رویکرد فعلی ایران شده است. وقتی که رئیس جمهوری جدید ایران در سخنرانی ماه گذشته خود در سازمان ملل، غرب را متهم به حمایت از تروریسم کرد، جک استراو، وزیر امور خارجه انگلیس به ایران اطمینان داد که بحران هسته ای این کشور با روش نظامی برطرف نخواهد شد. 

در همین حال اعطای جایزیه صلح نوبل به البرادعی،‌ کاملا موجب خوشحالی ایران شده است زیرا البرادعی همان فردی است که اعلام کرده بود هیچ مدرکی مبنی بر ساخت بمب اتمی در لیبی وجود ندارد تا اینکه قذافی، خود پس از جنگ عراق،‌ پرده از فعالیت های هسته ای خود برداشت. 

اکنون یکبار دیگر در مرزهای ترکیه خطر احساس می شود،‌ ایرانی ها زمان و هزینه بسیاری را صرف برنامه هسته ای خود کرده اند و از آن مهمتر، کاملا معتقدند که گزینه نظامی تنها راه آنها برای ایستادن در برابر غرب است. دلیل این قضیه کاملا ساده است و به جنبه ایدئولوژیکی موضوع برمی گردد که اگر ایران سلاح هسته ای نداشته باشد، آمریکا می تواند دیر یا زود بمب های خود را بر خاک ایران بیفکند. در مقابل هم با وجود سلاح های هسته ای، آمریکا حمله ای را برای مقابله به مثل با ایران و در قالب بمب های هسته ای که به تل آویو یا آنکارا و یا هر جای دیگر فرستاده شده اند، ‌صورت نخواهد داد. 

این ابهام موجب به خطر افتادن امنیت و ثبات منطقه خواهد شد و این در حالی است که امید اندکی برای ایجاد ثبات در عراق وجود دارد و سوریه هم خود دلیل نیرومندی برای مواجهه بیشتر شرق و غرب است، از این رو باز هم ترکیه یکبار دیگر در منطقه تنها می ماند. اما با توجه به مسأله ایران، ترکیه به شکلی نامشخص از موضع آمریکا حمایت می کند. 

در همین راستا پس از مشکلات عراق، دوبار در ماه گذشته از واشنگتن به آنکارا آمدند و استفان هادلی، ‌مشاور امنیت ملی بوش و رابرت ژوزف، مقام ارشد وزارت امور خارجه در زمینه منع گسترش سایر کشورها، آمدند که در مورد ایران صحبت کنند. شاید او نتوانسته باشد نظر ترکیه را برای اقدامی پایانی که خود او هم نمی داند چیست، جلب کند ولی دست کم اکنون می داند که ایران در میان ترکیه و آمریکا تبدیل به عراقی دیگر نخواهد شد. 

هر چند احتمال کمی برای این موضوع وجود دارد ولی احمدی نژاد باید بنشیند و فکر کند که چرا رجب طیب اردوغان، نخست وزیر ترکیه، در دیدار دو جانبه ای که ماه گذشته در سازمان ملل داشتند، از لحنی هشدار دهنده و رمزدار استفاده کرده بود. مشکل تهران این است که فکر می کند از تمام خارجی های شیطان صفت، زیرک تر است.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین