کد خبر: ۴۸۴۵۸
تاریخ انتشار : ۱۷ تير ۱۳۸۵ - ۲۲:۱۶

آمریکا به روسیه هم مشوق می دهد

آفتاب‌‌نیوز : خبرگزاری رویترز روز شنبه به نقل از روزنامه آمریکایی واشنگتن پست خبر داد آمریکا پس از چند دهه مخالفت تصمیم گرفته است با روسیه قرارداد همکاری های هسته ای غیرنظامی امضا کند. 

این روزنامه می نویسد این اقدام که می تواند میلیاردها دلار سود برای روسیه به ارمغان بیاورد به احتمال زیاد در کنگره آمریکا جنجال هایی بر می انگیزد. 

چنین قراردادی این امکان را به روسیه می دهد که هزاران تن سوخت هسته ای را از رآکتورهای آمریکا در سراسر جهان به این کشور وارد کند. 

به نوشته این روزنامه این تصمیم در دیدار بوش و پوتین، رؤسای جمهوری آمریکا و روسیه روز شنبه آینده و پیش از نشست سران 8 کشور صنعتی جهان، اعلام خواهد شد. پس از مذاکره مقدماتی، توافق ابتدایی دو طرف در مورد این قرارداد اعلام می شود تا سپس براساس قوانین آمریکا، توافق نامه ای رسمی در این زمینه امضا شود. 

بوش سال ها با چنین همکاری هایی با روسیه مخالفت می کرد و اصرار داشت که پیش از آن روسیه باید از ساخت نیروگاه اتمی برای ایران دست بردارد. 

اما اکنون به نظر می رسد مقامات آمریکا نظر خود را در مورد همکاری های روسیه با ایران تغییر داده اند و به این نتیجه رسیده اند که روسیه شریک سازنده تری شده است و قصد دارند با این کار همکاری های بیشتر روسیه را برای ترغیب ایران به توقف غنی سازی اورانیوم جلب کنند. 

به نوشته واشنگتن پست این قرارداد می تواند به عنوان نوعی مشوق برای جلب همکاری روسیه در مورد مساله هسته ای ایران مورد استفاده قرار گیرد. البته این قرارداد به احتمال زیاد با مخالفت های فراوانی در آمریکا مواجه خواهد شد. 

بسیاری از منتقدین با اشاره به حکومت اقتدارگرای پوتین این قرارداد را نوعی جایزه دادن به او می دانند در حالی که او هنوز هم با اعمال تحریم علیه ایران مخالفت می کند. انتقادهایی هم در مورد خطرات زیست محیطی این اقدام مطرح می شود. 

واشنگتن پست می افزاید از آنجا که روسیه در حال حاضر یک قدرت هسته ای به شمار می رود این قرارداد برخلاف قوانین آژانس بین المللی انرژی اتمی نیست و نیازی به تصویب کنگره آمریکا هم ندارد و کنگره تنها می تواند با رأی اکثریت مجلس نمایندگان و مجلس سنا طی 90 روز آن را رد کند. 

این روزنامه در پایان به این نکته اشاره کرده است که آمریکا تا کنون با آژانس انرژی اتمی اروپا، چین، ژاپن و 20 کشور دیگر قرارداد همکاری های انرژی هسته ای داشته است.
مشابه چنین قرارداد همکاری بین آمریکا و هدف نیز در حال بررسی است و برای اجرا نیازمند تصویب کنگره است. 

آمریکا در مورد هند نیز از این قرارداد همکاری هسته ای به عنوان نوعی مشوق و ابزار قدرت به کار می رود تا همراهی این کشور را نیز علیه فعالیت های هسته ای ایران به دست آورد.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین