آفتاب: هیلاری كلینتون، وزیر امور خارجه آمریكا روز جمعه پس از سخنرانی در دانشگاه لیزویل در كنتاكی در پاسخ به سوال یكی از دانشجویان گفت: من فكر می كنم همكاری بین آمریكا و روسیه در جلب همكاری چین(در زمینه قطعنامه سازمان ملل علیه ایران) تاثیر خوبی داشته است.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، كلینتون در ادامه ادعاهایش گفت كه كشورهایی همچون ایران و كره شمالی "برای استدلال این كه مسوولیتهای خاص خودشان را ندارند روز به روز با مشكلات بیشتری روبرو می شوند".
باراك اوباما رییس جمهور آمریكا روز پنج شنبه در پراگ به همراه دیمیتری مدودف رییس جمهور روسیه معاهده ای را امضا كرد كه براساس آن دو كشور زرادخانههای هستهیی خود را تا 30 درصد كاهش می دهند. این معاهده جایگزین معاهده استارت یك شد كه مهلت آن سال گذشته به پایان رسید.
كلینتون با اشاره به این كه این اقدام احتمالا به تنهایی نمی تواند ایران یا كره شمالی را متقاعد به تغییر رفتارش كند گفت: آیا تلاش های ما برای به اجرا گذاشتن معاهده جدید استارت سایر كشورها را به حمایت از تحریم های جدی علیه ایران متقاعد خواهد كرد؟ من فكر می كنم این كار امكان پذیر است.
وزیر امور خارجه آمریكا مدعی شد كه پكن در طول ماه گذشته نسبت به لزوم اتخاذ اقدامی علیه برنامه هسته ای ایران متقاعد شده است.
لی بائودانگ، نماینده چین در سازمان ملل روز پنج شنبه برای شركت در گفت وگوها پیرامون پیش نویس قطعنامه جدید تحریم ها علیه ایران به نمایندگان انگلیس ، فرانسه، روسیه، آمریكا و آلمان در نیویورك پیوست.
پكن تایید كرد كه برای گفتگو درباره گامهای بعدی در قبال ایران بار دیگر با قدرت های جهانی در نیویورک دیدار خواهد كرد، اگرچه جیانگ یو سخنگوی وزارت امور خارجه این كشور تاكید كرد كه پكن همچنان معتقد است گفتگو و مشورت بهترین روش برای حل مساله هستهای ایران است.
پس از نشست گروه 1+5 در نیویورک كه به مدت حدود سه ساعت به طول انجامید ویتالی چوركین، نمایندهی روسیه در سازمان ملل در جمع خبرنگاران گفت: ما همگی به این توافق رسیدیم كه گفتگوهای خوبی بود.
چوركین در عین حال گفت كه مذاكرات مربوط به سه قطعنامهی گذشته كه علیه ایران اعمال شد بسیار دشوار بود و وی انتظار گفتگوی دشواری را در زمینهی قطعنامهی چهارم نیز دارد.
چوركین گفت: من فكر نمیكنم هیچیک از ما خواستار اعمال تحریم باشد. آنچه ما میخواهیم یک راهحل دیپلماتیک است و انواع مختلف پیشنهادات سازنده به ایران داده شده است. بنابراین اگر ایران خواستار مذاكره است باید مذاكره را آغاز كند.
آمریكا، انگلیس، فرانسه، آلمان، روسیه و چین یک رویكرد دو سویه را در قبال ایران اتخاذ كردهاند و برای متقاعد كردن ایران به متوقف كردن غنیسازی اورانیوم و پیوستن به مذاكرات دربارهی برنامهی هستهییاش هم از دیپلماسی و هم از تحریمها استفاده كردهاند.
این 6 كشور سال گذشته از پیشنهادی كه از حمایت آژانس بینالمللی انرژی اتمی برخوردار بود و بر اساس آن ایران اورانیوم با غنای پایین خود را برای غنیسازی 20 درصدی به روسیه و سپس برای بازفرآوری و تبدیل به میلههای سوخت لازم جهت راكتور تحقیقاتی تهران به فرانسه میفرستاد به ایران ارایه كردند، اما تهران با آن موافقت نكرد.
چین كه برای تامین 11 درصد انرژی مورد نیاز خود به ایران وابسته است و در سال گذشته تبدیل به بزرگترین شریك تجاری تهران شد تنها در طول یک گفتگوی تلفنی بین مدیران سیاسی 6 كشور در اواخر ماه مارس با شركت در مذاكرات جدید دربارهی تحریمهای احتمالی ایران موافقت كرد.
نمایندهی چین در سازمان ملل این مذاكرات را "مهم" خواند و پس از آن گفت كه این مذاكرات "بسیار سازنده" بود.
بائودانگ در جمع خبرنگاران گفت: این رویكرد دو سویه در واقع بر روی دیپلماسی متمركز است.
مارتین نی، معاون نمایندهی آلمان در سازمان ملل نیز گفت كه "هدف از این مذاكرات بازگرداندن ایران به میز مذاكرات است و به دنبال آن مذاكرات بیشتری هم در پایتختها و هم در نیویورك انجام خواهد گرفت".
نی گفت كه نمایندگان این 6 كشور در نشست پنجشنبه دربارهی متن پیشنهادی قطعنامهی جدید تحریمها گفتوگو كردند.
به گفتهی برخی دیپلماتهای آگاه این قطعنامه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران را هدف قرار میدهد و علاوه بر آن تحریمهای فعلی علیه بخشهای بانكداری، بیمه و كشتیرانی ایران را تشدید میكند و علاوه بر آن شركتها و ابزاری را كه به برنامهی هستهیی ایران وابسته هستند هدف تحریم قرار میدهد.
سرگئی ریابكوف، معاون وزیر امور خارجهی روسیه روز پنجشنبه گفت كه مسكو از یک تحریم كامل علیه ارسال محصولات نفت پالایش شده به ایران حمایت نخواهد كرد.
دیپلماتهای سازمان ملل گفتند كه ممنوعیت ارسال بنزین و سایر سوختهای پالایش شده به خاطر تاثیری كه میتوانست بر شهروندان ایرانی داشته باشد، منتفی شده است.
هیچگونه ضربالاجلی برای تصویب قطعنامهی جدید علیه ایران وجود ندارد، اما رییسجمهور آمریكا خواستار اقدام شورای امنیت سازمان ملل در هفتههای آینده شده است.
برخی كشورها علاوه بر آن مایلند رایگیری در این زمینه پیش از آغاز یك كنفرانس مهم در مقر سازمان ملل در اوایل ماه مه كه هدف آن بازنگری در معاهدهی منع اشاعهی تسلیحات هستهیی (ان. پی. تی) است، انجام گیرد.
سوزان رایس، نمایندهی آمریكا در سازمان ملل روز پنجشنبه گفت كه مذاكرات "در حال شدت گرفتن است" و گفتوگوهای روز پنجشنبه را "ارزشمند" خواند.
فیلیپ كراولی، سخنگوی وزارت امور خارجهی آمریكا در جمع خبرنگاران در واشنگتن ابراز عقیده كرد كه انتظار دارد ایران "یكی از موضوعات مهم گفتوگو" در گفتوگوهای دوجانبهی اوباما و مقامات آمریكایی در حاشیهی نشست 13 و 12 آوریل پیرامون اطمینان از دست نیافتن تروریستها به مواد هستهیی باشد.
وی گفت كه آمریكا توجه ویژهای به هدف اوباما برای اعمال یك قطعنامهی جدید تحریمها علیه ایران دارد و "ما میخواهیم این كار هر چه زودتر انجام گیرد".
در زمینهی سه قطعنامهی قبلی ابتدا مدیران سیاسی گروه 1 + 5 كه دیپلماتهای عالیرتبهای هستند دربارهی چارچوب كلی این سه قطعنامه توافق كردند و پس از آن مذاكرات به سازمان ملل انتقال یافت، جایی كه نمایندگان این كشورها در سازمان ملل متن نهایی را تهیه كردند؛ اما به گفتهی دیپلماتها این بار مدیران سیاسی مسوولیت مذاكرات را به نمایندگان 1 + 5 در سازمان ملل سپردهاند.
پس از اینكه این 6 كشور در زمینهی متن قطعنامه به توافق برسند این متن باید برای مذاكرات بیشتر به 10 عضو غیردائم شورای امنیت سازمان ملل ارایه شود.
برخی از این 10 كشور از جمله برزیل، تركیه و لبنان از قبل مخالفت خود را با تحریمها نشان دادهاند.