آفتابنیوز : روزنامه اعتماد در یادداشتی به قلم محمد کاظمی، نوشته است: پس از انقلاب کوششهای بسیاری صورت گرفت تا عدلیه کشور توسعه همه جانبه پیدا کند و پناهگاه مظلومان شود و امورش با دقت و سرعت به چرخش در آید. کثرت مراجعات و انبوه تلاطمات سیاسی و اجتماعی تاکنون نگذاشته است آنچنان که باید مشکلات این حوزه مهم و استراتژیک برطرف شود تا عدالت همه جانبه را در همه سطوح برقرار کند. اگر دارای قوه قضاییه کارآمد و پویا باشیم که در آن دعاوی همه مراجعان به فوریت و عادلانه مورد رسیدگی قرار گیرد و مجرمان هراسان باشند و قاطبه مردم دستگاه قضا را مامن و پشتیبان خود بدانند، احساس عدالت در میان آحاد جامعه گسترش پیدا میکند و همین احساس، آرامشی عمیق و پربرکت به وجود میآورد. هنگامی که مردم لمس کنند که هیچگاه از هیچ ناحیهای ستمی بیمعاقب متوجه آنان نمیشود، هنجارها و ارزشهای متعالی گسترش پیدا خواهند کرد و در سایه این اطمینان روابط انسانی تقویت میشود و کار و تلاش و تولید رونقی مضاعف مییابد.
برای رسیدن به این مهم مسوولان تراز اول این قوه باید ابتدا دستگاه عظیم قضایی را به خوبی بشناسند و بر سازوکار آن و پیچیدگیهای حقوقی اشراف داشته باشند. با انتصاب آیتالله رییسی از سوی مقام معظم رهبری به ریاست قوه قضاییه برای همه کسانی که از دور و نزدیک با عدلیه کشور آشنایی داشته و دارند این امیدواری به وجود آمد که دادگستری کشور شاهد فصلی جدید در کارآمدی و نظم و توسعه و پویایی بشود. وی از ابتدای پیروزی انقلاب و طی نزدیک به 40 سال در مسوولیتهای مختلف قضایی انجام وظیفه کرده است و با همه زیر و بم این قوه آشنایی عمیق دارد، ارکان قضا و شخصیتهای آن و قوانین مربوطه را میشناسد و از مشکلات و موانع و عیوب دادرسیها آگاهی دارد.
اقدامات و انتصابات اولیه او هم موید همین آشنایی است که اگر با قوت و با تدبیر و مشورت با دانشمندان حقوق و کاربلدان قضا ادامه پیدا کند، نتایج مفید و درازمدت و ماندگاری به بار خواهد آورد. من به عنوان کسی که سالها در قوه قضاییه در مناصب مختلف خدمت کردهام و در دو دوره نمایندگی مردم در مجلس شورای اسلامی در کمیسیون قضایی در تدوین قوانین مربوطه مستقیما دخیل بودهام به ایجاد یک تحول در این قوه امیدوار شدهام، تحولی که در آن رضایت مردم به عنوان ولینعمتان همه مسوولان حاصل شود و به گسترش کمی و کیفی عدالت بینجامد .
برای سامان امور و تسریع در روند بهسازی و کارآمدی قوه قضاییه ذیلا پیشنهادهایی دارم که برخی از آنها را مستقیما به ایشان عرض کردهام و بد نیست در اینجا هم به آنها اشاره کنم:
- مناسب است رییس قوه قضاییه گروهی از حقوقدانان برجسته و قضات عالیرتبه شاغل یا بازنشسته و پیشکسوت و همچنین متخصصان فن مدیریت و اجرا را به عنوان مشاوران خود رسما مامور کند و در تصمیمهای مهم و راهبردی از آنان مشورت بگیرد تا تصمیمها دارای عمق علمی و تجربی باشند و از پیش برای همه گرههای کار فکر شده راهحل پیشبینی شود.
- اهتمام ویژه به حقوق شهروندی مصرح در قانون اساسی یکی از موضوعات اصلی کار قوه قضاییه است، رییس قوه قضاییه نهتنها مانع رسیدن شهروندان به حقوق خود نیست که راهانداز و مقوم و مدعی این حقوق است و مردم باید احساس کنند هر جا حقوقشان تضییع شد، دفتری و مکانی برای رسیدگی به آن وجود دارد. دستور ایشان در خصوص تهیه لایحه جامع حقوق شهروندی و تاکید بر حراست از آزادیهای مشروع و دفاع از آزادی اندیشه، بیان و آزادی قلم، موید همین معناست و شایسته استقبال و پشتیبانی است.
-ارتباط بیشتر با مجلس و نمایندگان که روزانه با انواع مشکلات مردم دست به گریبانند و در حوزه قضایی هم مراجعات زیادی دارند، میتواند در شناسایی مشکلات و عیوب سودمند باشد و از بسیاری اجحافات جلوگیری کند.
-گزارش مسائل مطرح شده مربوط به مشکلات مردم در حوزه کار قضایی و تصمیمات و راهحلهای متخذه در جلسات هفتگی مسوولان قضایی قبل از پرداختن به مسائل سیاسی.
-تقویت نظارت بر کار قضات و همه مقامات قضایی موضوعی بسیار مهم و اساسی است که از انحرافها و مظالم جلوگیری و سلامت دستگاه قضا را تضمین میکند. جان و مال و ناموس مردم چه بسیار که متاثر از تصمیمات قضایی و حقوقی است وکوچکترین اجحاف در این حوزه چهبسا آثار و معاصی و عواقب مستمری به وجود آورد. تاثیر اغلب احکام قضایی در زندگی مردم قابل مقایسه با دیگر تصمیمات مسوولان اجرایی نیست. لذا شایسته است که دستگاه قضا نسبت به کوچکترین تخلفات و جرمهای قضایی به شدت حساس بوده و در رسیدگی به آنها با سرعت و دقت وارد عمل شود. انتظار تحول در قوه قضاییه انتظاری از متن جامعه است و امیدها میآفریند و آرامش فراهم میکند.