براساس اعلام سامانه پایش کیفی هوای کشور، طی ۲۴ ساعت گذشته منتهی به ساعت ۹ صبح روز شنبه بر اساس اندازهگیری ذرات معلق به میزان ۲.۵ میکرون، وضعیت شهر هویزه با شاخص ۴۱۱ میکروگرم بر مترمکعب در وضعیت خطرناک تنفسی قرار دارد.
شهرهای اهواز با شاخص ۱۶۳ بهبهان ۱۵۲، سوسنگرد ۱۵۸ و هندیجان ۱۵۶ در وضعیت ناسالم و قرمز قرار دارد.
همچنین در این مدت وضعیت هوا در شهرهای اندیمشک با شاخص ۱۳۱، خرمشهر ۱۳۰، دزفول ۱۰۸، رامهرمز ۱۲۷ و ماهشهر ۱۲۰ برای گروههای حساس ناسالم اعلام شد.
براساس این گزارش وضعیت هوا در آغاجاری، امیدیه، ایذه، باغملک، آغاجاری، دزپارت، شادگان، شوش، گتوند، لالی، ملاثانی و هفتکل به علت نبود آلودگی، قابل قبول گزارش شده است.
هوای هیچ شهری در روز جاری سالم و پاک گزارش نشده است.
وجود صنایع آلاینده در خوزستان از جمله نفت، گاز، پتروشیمی، فولاد، نیشکر و آتش سوزی بخش عراقی تالاب هورالعظیم در تابستانها موجب شده تا میزان آلایندگی در نقاط شهری و روستایی خوزستان بالا باشد که موجب بروز مشکلات بهداشتی و زیست محیطی برای ساکنان شده است.
افراد مبتلا به بیماری قلبی یا ریوی، سالمندان و کودکان در شرایطی که هوا " ناسالم" است، باید از فعالیتهای طولانی یا سنگین خارج از منزل خودداری کنند و سایر افراد نیز باید این گونه فعالیتها را کاهش دهند.
براساس طبقهبندی پنجگانه صورت گرفته در شاخص کیفیت هوا (AQI) از عدد صفر تا ۵۰ هوا پاک، ۵۱ تا ۱۰۰ هوا قابل قبول، ۱۰۱ تا ۱۵۰ هوا ناسالم برای گروههای حساس، ۱۵۱ تا ۲۰۰ هوا ناسالم برای همه گروهها، ۲۰۱ تا ۳۰۰ هوا بسیار ناسالم و ۳۰۱ تا ۵۰۰ شرایط کیفی هوا خطرناک است.
استان خوزستان ۲۶ ایستگاه پایش کیفی هوا دارد.
۹۵ درصد دود ناشی از آتشسوزی هورالعظیم منشا خارجی دارد/سلامت شهروندان در خطر است
مدیرکل حفاظت محیط زیست خوزستان گفت: بیش از ۹۵ درصد دود ناشی از آتشسوزیهای تالاب هور العظیم در چهار ماه اخیر منشا خارجی داشته و از خاک عراق به سمت مناطق غربی و مرکزی استان گسترش یافتهاند.
به گزارش روابط عمومی اداره کل حفاظت محیط زیست خوزستان محمدجواد اشرفی در حاشیه بازدید از وضعیت بحرانی ناشی از آتشسوزیهای مکرر در تالاب هورالعظیم در نقطه صفر مرزی این تالاب در جمع خبرنگاران اظهار کرد: شاخص آلودگی در شهرستانهای دشت آزادگان، هویزه و حتی شهر اهواز به سطح بسیار خطرناک رسیده و سلامت شهروندان را در معرض تهدید جدی قرار داده است. این وضعیت نیازمند اقدام فوری و هماهنگ در سطح ملی است.
وی با اشاره به شدت دود و کاهش شدید افق دید به کمتر از ۵۰ متر در منطقه افزود: از اسفندماه سال گذشته تاکنون، آتشسوزیهای مکرر و انتشار دود غلیظ در بخش عراقی تالاب، سلامت مردم را بهشدت تهدید کرده است.
اشرفی ادامه داد: بررسیهای میدانی و تصاویر ماهوارهای نشان میدهد که در فاصله ۱۰ کیلومتری از مرز، بخش عراقی تالاب بهطور کامل خشک شده و همین موضوع منجر به خودسوزیهای گسترده شده است.
مدیر کل حفاظت محیط زیست خوزستان بیان کرد: علت اصلی این بحران، تامین نشدن حقآبه تالاب از سمت رودخانه دجله و نبود رهاسازی آب در بخش عراقی تالاب است.
وی با اشاره به آثار این بحران بر سلامت مردم، گفت: شاخص آلودگی در شهرستانهای دشت آزادگان، هویزه و حتی شهر اهواز به سطح بسیار خطرناک رسیده و سلامت شهروندان را در معرض تهدید جدی قرار داده است، این وضعیت نیازمند اقدام فوری و هماهنگ در سطح ملی است.
اشرفی ضمن تاکید بر پیگیریهای گسترده دیپلماتیک و زیستمحیطی، تصریح کرد: از طریق وزارت امور خارجه، سفیر جمهوری اسلامی ایران در عراق، استاندار خوزستان و نیز سازمان حفاظت محیط زیست، مذاکرات متعددی با طرف عراقی در جریان است و مقرر شده در آینده نزدیک، نشستی با حضور ریاست سازمان حفاظت محیط زیست و وزیر محیط زیست عراق برگزار شود تا راهکاری برای رهاسازی آب از دجله به تالاب ارائه شود.
مدیر کل حفاظت محیط زیست خوزستان خواستار تامین حقآبه کافی برای بخش ایرانی تالاب نیز شد و افزود: در صورت تداوم وضعیت خشکسالی در بخش ایرانی هورالعظیم، احتمال گسترش آتشسوزیها به این سوی مرز نیز وجود دارد.
وی اضافه کرد: همچنین، انتظار میرود وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی برای تجهیز مراکز درمانی مناطق آسیبپذیر جهت مقابله با بحران تنفسی اقدام عاجل انجام دهد و مردم اطمینان داشته باشند که این موضوع با جدیت کامل از سوی مسئولان در حال پیگیری است.