آفتابنیوز : آفتاب- سرویس سیاسی: غفار اسماعیلی در گفتو گو با خبرنگار آفتاب درخصوص اظهارات بیان شده در نفی فرار مغزها توسط وزیر علوم در كشور اظهارداشت: آمار وارقام موجود در كشور كه بعضا توسط مسئولان دولتی تهیه میشود بر فرار مغزها تاكید دارد و نمیتوان منكر آن شد.
وی گفت: ما در كشور افراد بیشماری داریم كه پس از سرمایهگذاری بسیار و طی مراحل و مسابقات خاص و المپیادها دستاوردهایی به دست می آورند اما دركشور ما جایگاهی به آنان اختصاص نمییابد یا از این پتانسیلها استفاده مطلوب نمیشود.
عضو كمیسیون برنامه وبودجه مجلس یادآور شد: این افراد نخبه به راحتی جذب دیگر كشورها میشوند و به راحتی از دست میروند.
اسماعیلی تصریح كرد: وقتی ما برنامه مدونی برای استفاده از ظرفیت این نخبگان و تحصیلكردههای داخل نداریم و امكاناتی برای آنها فراهم نمیكنیم، نمیتوانیم انتظار داشته باشیم وقتی این افراد با پیشنهادات عالی مواجه میشوند و آینده خود را تامین میبینند و احساس میكنند میتوانند در دنیای دیگر در زمینهای كه تخصص دارند پیشرفت بیشتری داشته باشند در كشور بمانند و دست رد به این پیشنهادات و در واقع آینده خود بزنند.
وی یادآور شد: یكی ازشاخصهای توسعه وجود نیروی انسانی متخصص و نخبه است. ایرانیان از ضریب هوشی بالایی برخوردارند به همین جهت نیروی متخصص ما كم نیست اما مهمتر ازتربیت نیروی متخصص به كارگیری آن است. وقتی نیروی متخصص ما كه برای آن هزینه شده است جایی دركشور ندارد این دیگر كشورها هستند كه این افراد را جذب میكنند مانند كشورهای ارو پایی كه بسیاری ازمتخصصان آن كشورها ایرانی هستند.
نماینده هشترود گفت: بنابراین مسأله فرار مغزها مسألهای نیست كه قابل كتمان باشد آنان كه این مسأله را انكار میکنند، آماری ارائه دهند كه نشان دهد چند درصد فارغالتحصیلان برجسته علمی و دانشگاهی از كشوررفته ومجددا برگشتهاند یا چند درصد المپیادی ها دركشور به جایگاهی كه مناسب آنان است رسیدهاند؟ اگراین آمار وجود ندارد یعنی زمینه پذیرش این نیروها دربیرون از كشور فراهم است.
وی افزود: آبی كه روی تپه قرار گرفته زمینه جذبش مهیاست نمیتوان منكر آن بود.
به گفته سلیمی، بررسیها نشان میدهد از ابتدای سال 88 در هر روز 3 دانش آموخته دوره دکترا و 5 دانش آموخته کارشناسی ارشد به خارج از کشور مهاجرت کردهاند که این وضعیت بسیار نگران کننده است.
در تاریخ 19-08-1388 نیز مطرح شد که بر اساس گزارش جدید صندوق بین المللی پول، ایران رتبه اول را در آمار مهاجرت نخبگان از میان 91 کشور در حال توسعه یا توسعه نیافته دنیا کسب کرده است.
صندوق بینالمللی پول در این مورد گزارش داده است که سالانه حدود 180 هزار ایرانی تحصیلکرده به امید زندگی و یافتن موقعیتهای شغلی بهتر از کشور خارج میشوند. این صندوق بین المللی در گزارش خود میافزاید که رقم خروج حدود 180 هزار نخبه تحصیلکرده از ایران، به معنی خروج سالانه 50 میلیارد دلار ارز از کشور است.
طبق این آمار هماکنون بیش از 250 هزار مهندس و پزشک ایرانی و بیش از 170 هزار ایرانی با تحصیلات عالیه در آمریکا زندگی میکنند و طبق آمار رسمی اداره گذرنامه، در سال 87 روزانه 3/2 نفر با مدرک دکترا، 15 نفر با مدرک کارشناسی ارشد، و صدها نفر با مدرک کارشناسی از کشور مهاجرت کردهاند.
بی.بی.سی در گزارشی ادعا کرد که جوانهای تحصیلکرده زیادی در تلاش برای ترک کشور هستند بر اساس تعداد افرادی که برای شرکت در امتحان IELTS شرکت کردهاند به نقل از مقامات استرالیائی که مسئول برگزاری امتحان مذکور هستند نوشت: آمار فرار مغزها در مقایسه با سال گذشته دو برابر و نیم افزایش داشته است.
بی.بی.سی در انتهای گزارش خود به استناد یک ارزیابی دولتی مینویسد که فرار مغزها در ایران سالانه در حدود 40 میلیارد دلار برای ایران هزینه دارد.
"محمود احمدینژاد" رئیسجمهوری روز یکشنبه 23 اردیبهشت 1386 در جمع نخبگان و تجار ایرانی مقیم امارات، تعبیر فرار مغزها از ایران را تعبیری "غلط" دانست و اعلام کرد که دولت نهم "از سفر ایرانیها به همه جای دنیا حمایت میکند"! احمدینژاد همچنین بدون اشاره به فرار سرمایههای ایرانی به دوبی تاکید کرد که او پیشرفت امارات متحده عربی را پیشرفت ایران و پیشرفت ایران را پیشرفت امارات میداند.