«رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در مصاحبه با یک روزنامه لهستانی، درباره مسائل مرتبط با ایران موضوع در اروپا صحبت کرد.
گروسی در مصاحبه با رسانه Rzeczpospolita درباره اینکه «آیا شاهد یک چرونوبیل دیگر خواهیم بود؟»، گفت: این مورد کاملاً متفاوت از اتفاقی است که تقریباً سه دهه پیش افتاد. نیروگاه چرنوبیل با فناوری قدیمی ساخته شده بود و روند (تولید) انرژی آن با استفاده از گرافیت که یک ماده قابل اشتعال است، کنترل میشد. اتفاق مشابه در زاپوریژیا غیرممکن است. این نیروگاه از راهحلهای بسیار جدیدتر روسی استفاده میکند. خطر در اینجا جای دیگری است. این نیروگاه در یک منطقه جنگی واقع شده و اگر چندین موشک به آن اصابت کند، میتواند منجر به انتشار مواد رادیواکتیو و یک فاجعه منطقهای شود. ما در مورد نیروگاهی با ۶ رآکتور و مقدار زیادی سوخت هستهای انباشته شده، صحبت میکنیم. با این حال، تأکید بر این نکته مهم است که این نیروگاه در حال حاضر غیرقابل استفاده است.
مدیرکل آژانس در بخش دیگری از این گفتوگو درباره احتمال ساخته شدن زرادخانه اتمی مستقل در آلمان یا لهستان در مواجهه با تهدیدات ناشی از روسیه علیه اتحادیه اروپا گفت: احتمال ساختن این تسلیحات در سراسر غرب اروپا، بسیاری از کشورهای اروپایی و کشورهای حاشیه خلیج فارس وجود دارد. ما در صورت تحقق آن به قانون جنگل باز میگردیم که هر کسی در آن هر کاری که میخواهد انجام میدهد. باید به توافق انپیتی احترام گذاشته شود، چراکه به جز مورد هند و پاکستان و برخی استثناها، دهههاست که به آن احترام گذاشته شده و در جهان ثبات برقرار کرده است.
او در پاسخ به این سوال که اگر آلمان تصمیم بگیرد یک بمب اتمی بسازد، چقدر طول خواهد کشید، توضیح داد: بسیار کم، شاید چند ماه زمان ببرد. آلمانیها مواد هستهای لازم برای انجام دادن این کار را دارند و میدانند چطور آن را انجام دهند. اما اینها فقط فرضیات است.
گروسی در پاسخ به این که «با توجه به طولانی شدن جنگ اوکراین و تداوم دفاع کییف در برابر پیشروی ارتش روسیه، آیا این نشانهای از تضعیف قدرت هستهای روسیه برخلاف اظهارات مسکو است؟»، گفت: ما از آن اطلاعاتی نداریم. روسیه مانند آمریکا تسلیحاتی اتمی دارد که تحت کنترل قوانین بینالمللی است. روسیه هیچ گاه اجازه نخواهد داد بازرسان آژاس زرادخانه اتمی آنها را کنترل کنند، همان طور که چین، فرانسه، انگلیس، هند، پاکستان، کره شمالی و اسرائیل این اجازه را نمیدهند.
مدیرکل آژانس در پاسخ به این که «از نظر او تهدیدهای رئیسجمهور روسیه مبنی بر استفاده از بمبهای هستهای تاکتیکی تا چه اندازه جدی است؟»، گفت: قدرتهای هستهای دکترین راهبردی خود را منتشر کردهاند. استفاده از تسلیحات اتمی تنها در شرایطی مشخص انجام میشود. اما در عین حال، تصمیم نهایی برای استفاده از زرادخانه اتمی بر عهده یک کشور است که به کسی از خارج اجازه مداخله در آن را نخواهد داد.