آفتابنیوز : وي افزود: اين 16 سال براي من سالهايي بود كه به خاطر اينكه در كنار برادران عزيزمان از ارگانهاي مختلف تلاشهايي را انجام ميداديم، محصولي كه از دبيرخانه شوراي عالي امنيت ملي خارج ميشد هم محصول زحمتكشان داخل دبيرخانه است و هم محصول زحمتكشان خارج از آن.
دكتر روحاني با اشاره به اينكه نمايندگان ارگانهاي مختلف در مسايل متفاوت در شوراي عالي امنيت ملي متحد بودهاند و هرچه را كه به دست ميآوردند در دبيرخانه شوراي عالي امنيت ملي مورد بحث و بررسي قرار ميگرفت ادامه داد: اگر اين همفكري و هماهنگي در دبيرخانه انجام نميشد، قطعا به نتايج امروز نميرسيديم.
دبير سابق شوراي عالي امنيت ملي ضمن تقدير و تشكر از زحمات نيروهاي مسلح، وزارت كشور، وزارت امور خارجه، وزارت اطلاعات، ستاد اقتصادي دولت، وزارتخانههاي ذيربط آن، دستگاههاي فرهنگي و نهادهاي مربوطه اظهار داشت: اگر زحمات و تلاش تمام دستاندركاران اين مجموعهها نبود، به نتيجهي مطلوب امروز نميرسيديم.
روحاني با بيان اينكه ما فعاليتهاي دبيرخانه را از نقطه صفر شروع كرديم، گفت: وقتي شوراي عالي امنيت ملي كشور تشكيل شد، نه تشكيلاتي داشتيم، نه ساختماني، نه دفتري و نه بودجهاي. تنها دارايي ما ساختماني كوچك در كنار يك تعميرگاه صافكاري بود كه با صداي آن خو گرفته بوديم و سر و صداي اين صافكاري برايمان نوعي نواي موسيقي شده بود.
وي افزود: در سالهاي اوليه بودجهي شورا تنها 30 ميليون تومان بود كه امسال كه خيلي خوب شده است. پرسنل اين مجموعه تنها 50 تا 60 نفر بودند كه ما با بودجهي كم، مكان كوچك و افراد اندك با همت تمام عزيزان از ارگانهاي مختلف محصول ارزشمندي را به اين ملت عزيز تقديم كردهايم.
دبير سابق شوراي عالي امنيت ملي كشورمان همچنين گفت: آنچه كه در طول اين سالها افتخارآفرين بود، اينكه نهادهاي مختلف و در مجموع دبيرخانه در تحليلهايشان از امور بينالمللي، تحليلهايي درست را ارايه ميكردند. پيشبينيهاي ما پيشبينيهايي بود كه از ساير كشورهاي منطقه و حتي برخي موارد در سطح بينالمللي بسيار جلو بود.
روحاني ادامه داد: در نتيجهي پيشبينيهاي درست، همواره تصميمگيريهاي ما نيز بهموقع انجام ميشد و لذا از خيليها در اين زمينه نيز جلوتر بوديم.
وي با ارايهي مثالي در اين رابطه اظهار داشت: ما مدتها قبل پيشبيني كرده بوديم كه صدام حسين به كشورهاي همسايه ما حمله خواهد كرد. زماني كه او نامهاي را به رييسجمهور وقت يعني آقاي هاشمي ارسال كردند كه ما در خشكي و دريا با ايران 800 كيلومتر همسايه خواهيم بود، ما چنين پيشبيني را انجام داديم و اين پيشبيني كاملا درست و دقيق از آب درآمد.
دبير سابق شوراي عالي امنيت ملي كشورمان همچنين گفت: وقتي صدام به كويت حمله كرد، روز عاشورا بود. ما آن روز تشكيل جلسه داديم و اولين كشور منطقه بوديم كه اين عمل صدام را محكوم نموديم و اين افتخاري براي نظام ما است. وقتي نيروهاي متحدان براي بيرون راندن صدام از كويت به منطقه آمدند، تحليلي بود كه ممكن است صدام به بهانهي عراق، به ايران حمله كند.
وي افزود: در همين حال برخي نيز تحليل ميكردند كه بايد به كنار صدام برويم و در مقابل آمريكا بايستيم. در اين ميان نهادي كه به دقت تحليل و بررسي كرد و گفت كه بحث حمله به ايران غلط است و در كنار صدام بودن نيز اشتباه است، شوراي عالي امنيت ملي بود كه موضع درست بيطرفي را اتخاذ نمود.
روحاني همچنين با اشاره به اينكه شوراي عالي امنيت ملي همواره در پي پيشبينيهاي صحيح، تصميمات بهموقع و در نتيجه عملكردي صحيح را داشته است، اظهار داشت: ما تقريبا يك سال پيش از فروپاشي شوروي اين مساله را پيشبيني كرديم كه در آن برهه بسياري حتي ما را مسخره ميكردند ولي با همان چارچوب و دقت، اين پيشبيني ما نيز تحقق يافت و لذا درخصوص استقلال كشورهاي منشعب از شوروي سابق، موضعي بهموقع اتخاذ شد و اين كشورها را به رسميت شناختيم.
دبير سابق شوراي عالي امنيت ملي كشورمان با بيان اينكه حوادثي از اين قبيل فراوان داشتهايم، گفت: شش ماه پيش از حملهي آمريكا به عراق، ما اين مساله را پيشبيني نموديم و در عين حال ارگانهايي بودند كه حتي تا 48 ساعت پيش از اين حمله، مخالف اين نظريه بودند ولي پيشبيني صحيحي انجام شد و بر مبناي آن تصميمگيري شد و همچنين مصوباتي را داشتيم و آنها را اجرايي كرديم.
وي با بيان اين مساله كه اين كارها تنها منحصر به دبيرخانه شورا نبوده است، گفت: اين نتايج همگي حاصل زحمات تمامي ارگانهايي بوده كه با خلوص با شورا همكاري كردهاند و ما از روز نخست شاهد عبور از روزهاي پرماجرا بودهايم كه بيان آنها زمان زيادي ميخواهد.
روحاني در ادامه درخصوص مسووليتش دربارهي پرونده هستهيي كشورمان گفت: در دو سال اخير اين مسووليت بر دوش شورا نهاده شده بود.
روحاني افزود: من هيچگاه در مسووليتي كه به عهدهام گذارده شده ترديد نكردهام، جز در دو مورد كه با ترديد و سختي اين مسووليتها را پذيرفتهام؛ يكي در سال 64 و مسووليت پدافند هوايي كشور بود كه از آنجايي كه در آن شرايط منطقهي خارك بمباران شده و جريان نفت ايران قطع شده بود؛ ضمن آنكه عراق مدرنترين هواپيماها را در اختيار داشت و ايران تقريبا چيزي نداشت؛ يعني در كل شرايطي خيلي سخت حاكم بود.
دبير سابق شوراي عالي امنيت ملي ادامه داد: در آن شرايط ابتدا خود آقاي هاشمي اين پيشنهاد را به من دادند و سپس مقام معظم رهبري كه در آن زمان رييسجمهور بودند، اين پيشنهاد را به من ارايه كردند كه من نپذيرفتم؛ چون واقعا مسووليت سختي بود و عدم توانايي در آن به زيان روحانيت تمام ميشد.
روحاني در ادامه گفت: در آن زمان مقام معظم رهبري به من گفتند كه اين وظيفه براي شما واجب عيني است و بنده (مقام معظم رهبري) و آقاي هاشمي در اين تشخيصها از جانب حضرت امام (ره) اختيار داريم و ما به شما ميگوييم كه اين وظيفه واجب عيني است و من گفتم اگر چنين است آن را ميپذيرم.
وي افزود: اولين لحظات خوش و شيرين پذيرش اين وظيفه در عمليات والفجر 8 نمايان شد كه در 10 روز توانستيم 73 فروند هواپيماي عراقي را سرنگون سازيم كه تا آن زمان اقدامي بسيار بيسابقه بود. البته پيروزيها و موفقيتهاي ما در پدافند مرهون زحمات و تلاشهاي شهيدان ستاري، بابايي و بسياري ديگر بود كه يادشان گرامي باد.
دبير سابق شوراي عالي امنيت ملي همچنين خاطرنشان كرد: مقطع ديگري كه درخصوص آن چنين فضايي حاكم بود، همين مسالهي هستهيي بود كه من ميدانستم مشكلات و مسايلي در پي آن پيش رو خواهد بود. جناب آقاي خاتمي نيز به ياد دارند كه طي يك هفته براي پذيرش اين مسووليت به من پيشنهاد ميكردند كه من ميگفتم نميتوانم.
روحاني ادامه داد: در نهايت ايشان بدون اينكه من بپذيرم، حكمي را به صورت كتبي نوشته و به صورت شخصي به من دادند كه من در آن زمان در خدمت مقام معظم رهبري بودم و ايشان هم از اين مساله آگاه بودند و در آن جريان به من گفتند كه «خذها بالقوه» كه من گفتم اين وظيفهاي سنگين است و ايشان گفتند اين بار نظام است و آن را به دوش بگير كه اين مسايل براي من اطمينانبخش بود.
دبير سابق شوراي عالي امنيت ملي همچنين اظهار داشت: البته جا دارد كه از سازمان انرژي اتمي، آقاي آقازاده و همكارانشان، وزارت امور خارجه، آقاي خرازي و همكارانشان، وزارت اطلاعات، آقاي يونسي و همكارانشان، وزارت دفاع امير شمخاني و همكارانشان، و خود شخص دكتر لاريجاني و دكتر ولايتي و همهي عزيزاني كه در جلسات ما حضور داشتند و اين بار سنگين بر دوششان بود، تشكر نمايم.
روحاني همچنين گفت: ما امروز به نقطهاي رسيدهايم كه براي دشمنانمان باوركردني نبود. آن روز كه مسووليت پروندهي هستهيي بر عهدهي شورا گذاشته شد را فراموش نكنيم. آن روز بازار ما قفل بود و تمام دنيا عليه ما يكصدا بودند و باور كرده بودند كه ما در پي ساخت بمب هستيم و به قول جناب آقاي خاتمي، در آن شرايط ما از ديد دنيا متهم بوديم.
روحاني ادامه داد: در طول اين دو سال (يك سال و 10 ماه و خردهاي) ما امنيت ملي را با تدبير حفظ كرديم. البته اين مساله به نظام، سران آن، دولت و تمام دستاندركاران بازميگردد. به هر حال ما تا امروز امنيت ملي را حفظ كردهايم و مسلما تهديد دو سال گذشته ديگر هيچگاه نه امروز و نه چند سال ديگر نخواهد بود. آن روز مسالهي هستهيي ما مانند شمشيري در دست زنگي مست بود و دشمن ما در آن روز مست غرور بود.
دبير سابق شوراي عالي امنيت ملي همچنين افزود: ديپلماتهاي عزيز و تيم مظلوم مذاكرهكنندهي ما كه در آن شرايط بسيار خوب عمل كردند، تنها تاريخ بايد درخصوصشان قضاوت نمايد.
وي خاطرنشان كرد: بحث اين بود كه تنها آمريكا نميخواست ما را به شوراي امنيت ببرد، بلكه قصد اصلياش محروم كردن هميشگي ما از اين فنآوري بود كه طي آن بگويند ايران متخلف ديگر مشروعيت استفاده از اين فنآوري را ندارد.
روحاني همچنين اظهار داشت: در جريان عملكرد ما تمامي مباني آنها به هم خورد و در هم قطعنامهاي كه صادر شد، حتي در آخرين قطعنامه به حق جمهوري اسلامي ايران در اين زمينه به وضوح اعتراف شده است. آمريكا ميخواست ثابت كند كه ما در پي بمب هستيم ولي در قطعنامههاي پيشين آژانس به صراحت آمده كه فعاليتهاي هستهيي ايران كاملا صلحآميز بوده؛ ضمن آنكه اين قطعنامهها تصويب شدهاند و خود آمريكاييها نيز آنها را امضا كردهاند و اعتراف كردهاند كه ما دروغ گفتهايم.
دبير سابق شوراي عالي امنيت ملي تاكيد كرد: ما از لحاظ حقوقي و سياسي دستاورد بزرگي را به دست آوردهايم و اين مساله را به نقطهاي رسانديم كه يكي از سران اروپايي يعني آقاي شيراك طرح غنيسازي ايران را به وضوح و به طور رسمي پذيرفت؛ هرچند كه بعدا آمريكا مانع از اين مساله شد و اين مساله در مذاكرات اليزه مشهود و مكتوب است.
روحاني در ادامه گفت: اين مسايل نمايانگر قدرت ديپلماسي جمهوري اسلامي ايران است كه ميتواند با غرب دست و پنجه نرم كند و به نتيجه برسد. ما از لحاظ سياسي به موقعيت بزرگي دست يافتيم و حتي در مسايل پيچيده كه تضمينهاي عيني از نظر آنها بود، در اين دو سال فرصتي را فراهم كرديم كه دانشمندان و متخصصان ما بتوانند فنآوري اتمي را به اتمام رسانند.
وي خاطرنشان كرد: هرجا كه نياز ضروري داشتيم، تعليق را نپذيرفتيم. ما ساخت به قطعات و مونتاژ سانتريفيوژها را كه قطعنامه تعليق آنها را از ما ميخواست نپذيرفتيم ولي جايي كه بحث تزريق گاز بود و ما كارمان را تمام كرده بوديم، تعليق را قبول كرديم.
روحاني همچنين اظهار داشت: درخصوص اصفهان تا زماني كه ما كار را در اين تاسيسات تمام نكرديم و محصول آن را به دست نياورديم زير بار تعليق نرفتيم. پس ما قدم به قدم جلو رفته و تعليق را پذيرفتيم. در عين حال نگذاشتيم كه تعليق به تعهدي حقوقي براي ما تبديل شود و در بيانيهي تهران تاكيد كرديم كه هيچگونه تعهدي براي اين مساله نداريم.
دبير سابق شوراي عالي امنيت ملي در ادامه گفت: در آنجا هرچند كه براي اروپاييها سخت بود ولي آن را پذيرفتند و امروزه شاهديم كه در همهي قطعنامههاي بعدي نيز اين مساله لحاظ شده و حتي در قطعنامهي تند اخير كه تعليق فعاليتهاي اصفهان را نيز خواستار شديم اين مساله مشهود است.
روحاني در ادامه خاطرنشان كرد: از لحاظ حقوقي اين مساله بسيار مهم است كه حق ايران به رسميت شناخته شود. به هر حال اين مساله وظيفهي بسيار سختي است كه ما در نهايت بايد در آن پيروز شويم.
دبير سابق شوراي عالي امنيت ملي با اشاره به اينكه اين وظيفهي سخت از امروز بر عهدهي دكتر لاريجاني خواهد بود، گفت: خوشحالم كه اين وظيفه امروز به برادرمان كه هم سالها در شورا بوده و هم در جلسات دبيرخانه حضور داشته و هم در مراحل مختلف تصميمات هستهيي حضور داشتهاند محول شده است. انشاءالله اين روند به مقصد خواهد رسيد و ادامه خواهد يافت.
روحاني در ادامه ضمن تشكر از هاشمي رفسنجاني گفت: جاي دارد كه از ايشان نه به خاطر حضورشان در اين جلسه بلكه به خاطر ارشاداتي كه در طول اين مدت از سال 59 و زمان مجلس تا امروز نمودهاند و رهنمودهاي ايشان تشكر نمايم.
وي افزود: از اينكه با بزرگاني چون مقام معظم رهبري و شخصيتي چون حضرت آقاي هاشمي رفسنجاني و بزرگواري چون حجتالاسلام والمسلمين آقاي خاتمي عزيز بودهام بسيار خرسندم و در طول اين مدت از اين افراد بهرههاي فراوان گرفتهام. هم در طول 8 سال اول و هم 8 سال دوم.
روحاني ادامه داد: از اعتمادي كه اين بزرگواران در طول اين مدت به دبيرخانه و شخص بنده داشتهاند بسيار سپاسگزارم و هر كاري كه در اين مدت درخصوص مسالهي هستهيي انجام شده از آن نهادها، كارشناسان، هدايتهاي سران نظام و متخصصان كشور بوده و بنده هم به عنوان خادمي كوچك در اين ميان بودهام.
دبير سابق شوراي عالي امنيت ملي در پايان گفت: اميدوارم خدمات من نيز مورد لطف و كرم و قبول خداي تعالي قرار بگيرد و اميدوارم خداوند به همهي ما توفيق دهد كه خدمتگزار كوچكي براي نظام، مردم و انقلاب باشيم.
همچنين در اين مراسم لوح يادبودي توسط سيد محمد خاتمي، رييسجمهور سابق كشورمان به پاس قدرداني از خدمات و زحمات 16 سالهي دكتر حسن روحاني در مسووليت دبيري شوراي عالي امنيت ملي كشورمان به وي اهدا شد.