آفتابنیوز : آفتاب: سال گذشته و درآستانه انتخابات ریاست جمهوری؛ طرح برگزاری مناظرههای انتخاباتی ازسوی صدا و سیما مطرح شد و پس از تعیین رضاپورحسین (مدیر شبکه آموزش) بهعنوان مجری مناظرات؛ حضور وی در این سلسله نشستها تصویب و اجرایی شد.
در آن فضا؛ برگزاری این مناظرات به رونق انتخابات ریاست جمهوری منجر شد اگرچه پس از برگزاری مناظرات حرف و حدیثهای فراوانی درباره کمو کیف آن گفته شد اما رضاپورحسین (مجری مناظرات) درتمام این مدت درباره مناظرات سکوت اختیار کرد.
پورحسین که قصد دارد خاطرات، یادداشتها و نظرات خود را در کتاب جامعی درباره مناظرات انتخاباتی منتشر کند، سکوت خود را پس از یک سال شکسته است و در گفتو گو با خبرگزاری ایلنا، یک جمعبندی کوتاه درباره مناظرات داشته است.
پورحسین درباره زمان پیشنهاد و پذیرفتن اجرای مناظرهها گفت: زمانی که پیشنهاد اجرای این مناظرهها به من داده شد، ابتدا سعی کردم آن را نپذیرم زیرا میدانستم مسئولیت بسیار سنگینی است اما بعداز تاکید ضرغامی، پذیرفتم. البته فرصت خواستم تا آمادگی فکری، روحی و ذهنی در این باره پیدا کنم و سپس مناظرهها را اجرا کنم که همینگونه شد.
پورحسین، فشار یا توصیه اطرافیان بعضی کاندیداها را بر اجرای مناظرات رد کرده و گفت: قبل از برگزاری مناظره و در طول آن همچنین بعداز برگزاری آنها، هیچ فشاری از جانب کاندیداها وجود نداشت البته گفتو گوها و توصیههایی وجود داشت اما هیچ فشاری بر من وارد نمیشد.
وی البته در جای دیگری تاکید کرد که: خوب باتوجه به موقعیت جامعه و فضای آن و اینکه برای اولینبار چنین مناظراتی برگزار میشد، فشار سنگینی بر من وارد شد البته من بدون استرس مناظرهها را اجرا کردم و ماموریت خود که همانا ایجاد فضای آرام برای دو طرف مناظرهکننده بود را عملی کردم.
پورحسین که قصد دارد خاطرات و نوشتههای خود را درکنار متن کامل مناظرات منتشر کند؛ ساختار برنامههای اجرا شده را از نوع رایج مناظره میداند اما بازهم گفت: معدل برگزاری این برنامهها؛ مناظره بود و ساختارها آنها هم مناظره بود اما بعضی از گفتو گوهای انجام شده که باید شامل گفتوگو و برخورد دو نظر باشد، مناظره نبود.
پورحسین با اشاره به اینکه مناظرههای برگزار شده در کشورهای اروپایی را نیز رصد کرده است، گفت: بعضی کشورها حدود 50 سال سابقه مناظره دارند. اگرچه بسیاری از کشورهای اروپایی هنوز جرات برگزاری مناظره را ندارند. من مناظرههای خارجی را دیدهام ولی هرگز از آنها الگوبرداری نکردم.
بهاعتقاد وی، مجری مناظره باید 3اصل را رعایت کند: در بحثها شرکت نکند، فضای آرامی را القا کند و بیطرفی کامل را حفظ کند.
پورحسین، سطح برگزاری مناظرات را نسبت به نمونههای خارجی مثبت ارزیابی کرده و اضافه کرد: سطح این مناظرهها به لحاظ اجرایی نسبت به نمونههای خارجی بسیار خوب بود. برنده اصلی هم در این میان صدا و سیما بود که توانست زمینه گفتو شنود کاندیداها و ایجاد یک فضای خوب را مهیا کند.
پورحسین که تاکید دارد؛ این مناظرات سلیقه مردم را ارتقاء داده است؛ تاکید کرد: برگزاری این مناظرات به گرمی فضای انتخاباتی کمک بسیاری کرد. از طرفی سطح توقع مردم بالاتر رفته است و این نشان میدهد که باید برنامههای گفتوگومحور بین دیدگاهها و نظرات مختلف برگزار شود.
پورحسین البته تاکید دارد که از هیچکدام از کاندیداها دلخوری ندارد و بعداز برگزاری مناظرهها نیز فشاری بر وی از طرف اطرافیان کاندیداها وارد نشده است، از پذیرش دوباره مسئولیت برگزاری این مناظرات سخن گفته و اضافه کرد: اگر یکبار دیگر اجرای مناظرهها به من پیشنهاد شود، آن را میپذیرم زیرا معتقدم صدا و سیما، فضای خوبی را برای گفتو گو ایجاد کرده است. اما اینکه کاندیداها چه میزان از این فضا استفاده کردند را باید از خودشان پرسید.
پورحسین درباره بهترین اجرای خود در طول برگزاری مناظرهها هم گفت: بهنظر من آخرین مناظره که بین محمود احمدینژاد و محسن رضایی برگزار شد؛ به مناظره و گفتو گو نزدیکتر بود.