کد خبر: ۱۰۱۷۶۴
تاریخ انتشار : ۳۱ خرداد ۱۳۸۹ - ۱۰:۰۱
صالحی، رئیس‌ سازمان انرژی اتمی، خبر داد:

ورود 2 بازرس آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به ایران ممنوع شد

هیچ وقت بازرسی فراتر از ان پی تی را اجازه نمی‌دادیم
آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: رئیس‌ سازمان انرژی اتمی گفت که به دلیل ارائه اطلاعات غلط از سوی 2بازرس آژانس بین‌المللی انرژی اتمی پیرامون فعالیت‌های ایران، این 2 نفر دیگر حق ورود به ایران را ندارند.

علی‌اکبر صالحی در گفتگو با در رادیو گفتگو، درخصوص ساخت راکتوری قوی‌تر از راکتور تهران، بیان داشت: ما الان چند ماه است روی طراحی راکتوری مشابه راکتور تهران که یک راکتور ساده‌ای است، کار می‌کنیم یعنی یک استخر آبی است و در آن صفحه‌های سوخت را می‌گذارند، و رادیو دارو را تولید می‌کنیم. چون که یک راکتور ساده ای است، ما فکر کردیم با توجه به نیازی که به رادیو دارو در کشور داریم بهتر است همین راکتور را بازطراحی مجدد و به هنگام کنیم، خیلی از تجهیزات و وسایل و طراحی‌های آن را و قدرت آن را هم بالا بریم. قدرت این الان حدود 5 مگاوات است ما تا 20 مگاوات هم درنظرگرفتیم که قدرت راکتور باشد؛ به صورت راکتور استخری که یک استخر آب است و صفحه‌های سوخت را می‌سازیم و ان شاءالله در سال آینده همانطور که اعلام شد این صفحات سوخت را تحویل راکتور تهران خواهیم داد.

معاون رئیس جمهوری افزود: با توجه به اینکه این دانش فنی تولید صفحه سوخت را به‌دست آوردیم، لذا ساخت راکتوری مثل راکتور تهران آسان است و ما امیدواریم طراحی پایه و تفصیلی آن در یک سال و نیم آینده به پایان برسد و در طول 3 سال هم ما بتوانیم بسازیم.

صالحی در پاسخ به این که طبق مصوبه مجلس درخواست‌های بازرسی فراتر از مقررات ان پی تی رد خواهد شد. تحلیل شما در این رابطه چیست؟ گفت: ما هیچ وقت بازرسی فراتر از ان پی تی را اجازه نمی‌دادیم. ما فقط در یک برهه‌ای که پروتکل الحاقی را به صورت داوطلبانه اجرا کردیم، آن موقع بود که یک مقدار بازرسی‌ها فراتر از بازرسی‌های پادمانی بود. اما بعد از اینکه آن فعالیت متوقف شد دیگر بازرسی‌های ما در چارچوب تعهدات پادمانی است که داریم. یعنی ما همانطور که بارها اعلام کردیم به تعهدات بین المللی مان پایبندیم. البته ما چیزی را فراتر نخواهیم رفت و از حقوقمان هم کم نخواهیم گذاشت. یعنی نه فراتر از حقوقمان چیزی طلب می‌کنیم و نه آمادگی داریم که از حقوقمان بگذریم. لذا بازرسی ها دقیقاً در چارچوب پادمان انجام می گیرد. 

وی ادامه داد: اگر بازرسی خلاف واقع گزارشی بدهد، که این اتفاق در همین آخرین جلسه شورای حکام در وین اتفاق افتاد؛ آن جا ما به آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای در خصوص گزارش 2 نفر از بازرسانشان که درست نبود، اعتراض کردیم. گزارش کاملاً غیرواقعی بود. طبق توافقنامه پادمانی خواستیم که دیگر این دو بازرس به ایران نیایند. دو بازرس دیگر معرفی کنند و ما این کار را کردیم. یعنی می خواهم به عزیزانمان در مجلس این اطمینان را بدهم و تمامی ملت ایران که ما رفتارمان و همکاریمان با آژانس در چارچوب توافقنامه‌های پادمانی و دقیقاً طبق آن انجام می گیرد. ما هیچ چیزی را فراتر از آن انجام نمی‌دهیم.

رئیس سازمان انرژی اتمی در پاسخ به این که در گذشته درخواست‌های فراتر از ان پی تی داشتیم؟ گفت: آن زمانی که ما پروتکل الحاقی را به طور داوطلبانه اجرا می‌کردیم، آنها اجازه داشتند هر جایی را بازدید کنند، در این صورت طبق شرایطی سرزده می‌توانند بازدید کنند و مسائلی از این دست. الان هم ما بازدیدهای سرزده داریم اما طبق قاعده‌ای است که ما توافق می‌کنیم. مثلاً می‌گوییم در ماه دوبار می‌توانند بازدید سرزده از مثلاً تأسیسات نطنز داشته باشند. برای مثال می‌گویم. اگر ما رویه پادمانی را با آنها به توافق برسیم، در رویه پادمانی تمامی شیوه‌های بازرسی کاملاً روشن و تدوین می‌شود، مثلاً چند بازرسی مشخص با زمان مشخص و تاریخ مشخص و چند بازرسی مشخص در طول یک ماه مثلاً می‌توانند داشته باشند. توافق طرفینی است که انجام می‌دهیم، طبق یک چارچوب و پروتکل کار انجام می‌دهیم.

صالحی در پاسخ به این که رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی اعلام کرد که برخی از بازرسان آژانس بر خلاف مقررات اطلاعات غلط را در اختیار رسانه‌ها قرار می‌دهند. آیا جهت برخورد با این بازرسان تدابیری در نظر گرفته شده؟ تصریح کرد: بله. همان موردی که گفتم، اسامی دو تن از بازرسان را هفته پیش به آژانس اعلام کردیم که این 2 نفر دیگر حق ورود به ایران را ندارند با توجه به اینکه هم قبل از اینکه به صورت رسمی به گزارش پرداخته شود، آن را برملا کردند، ضمن اینکه اصلاً گزارش غیرحقیقی هم دادند. یعنی هر دو وجه آن و این سبب شد ما از ورود این 2 نفر بازرس به ایران جلوگیری کنیم.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین