آفتابنیوز : آفتاب: سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: گروه وین در پاسخ به بیانیه تهران برای مبادله سوخت بیشتر به مسائل حاشیهای پرداخته بود اما در هر صورت پاسخ ایران به سوالات این گروه آماده شده است و طی روزهای آتی ارسال خواهد شد.
رامین مهمانپرست در نشست هفتگی خود با خبرنگاران در رابطه با اظهارات اخیر رئیس سازمان هلال احمر مبنی بر رایزنی با مقامات مصری برای عزیمت کشتیهای حامل کمکهای انسان دوستانه به غزه گفت: نهادهای مربوطه ایرانی در راستای حسن نیتی که برای کمک به مردم غزه داشتند مقادیر قابل توجه ازکمکهای انساندوستانه را راهی غزه خواهند کرد؛ این کمکها از طریق کشور مصر انجام خواهد شد و امیدواریم که مسوولان مصری با توجه به انتظار تاریخی که مردم از آنها دارند نسبت به همکاری برای انجام این موضوع وارد عمل شود.
وی افزود: هرگونه اقدام دولت مصر برای از بین بردن حصر غزه مورد توجه ملتها خواهد بود و انتظار این است که تمامی کشورهای جهان در این رابطه اقدامی انجام دهند.
سخنگوی وزارت خارجه در رابطه با اخباری که حاکی از ابراز تمایل برزیل برای خروج از طرح میانجی گری بیانیه تهران است،گفت: این خبر درست نیست، برزیل خود را از حرکتی که در راستای بیانیه تهران شکل گرفت کنار نکشیده است و به گمان ما رویکرد جدیدی آغاز شده که هدف والای آن کمک به حل مشکلات کشورها برای دستیابی به حقوقشان است.
وی افزود: تلاش مقامات برزیلی نیز در همین راستا برای ادامه رایزنی با مقامات کشورهای دیگر ادامه دارد.
مهمانپرست در رابطه با ایران ابراز تمایل ایران برای حل مشکل نفتی آمریکا نیز گفت: اینکه آمریکاییها با تمام ادعاهایشان از حل این بحران درمانده شدهاند جای تامل دارد. حل مشکل لکه نفتی از جهت آنکه یک مساله انسانی است تمامی کشورها را تشویق میکند در جهت کمکرسانی اقدام کنند.
وی افزود: ایران متخصصین کارکشتهای دارد و اگر آمریکاییها ابراز تمایل کنند درخواست آنها مورد بررسی قرار میگیرند.
دستیار ارشد وزیر امور خارجه همچنین در پاسخ به این پرسش که با وجود اظهارنظرهای مقامات رسمی این کشور مبنیبر اینکه تحریمها تاثیری بر مناسبات اقتصادی ایران ندارد اما چرا بخش خصوصی در تکاپو برای کاهش بار منفی ناشی از این تحریمهاست، اظهار داشت: تجربه 30 ساله نظام جمهوری اسلامی ایران نشان میدهد که این اقدامات هیچ تاثیری بر حقوق اساسی ملت ما ندارد و ما بهای سنگینی را برای آن پرداخت کردهایم.
وی افزود: قطعنامه اخیر مانند قطعنامههای دیگر بیشتر حالت یک جنگ روانی را دارد، اینکه بخش خصوصی تلاش کند راههای جایگزینی را انتخاب کند امر صحیحی است، اما حجم مبادلات تجاری ما با کشورهای مختلف نشاندهنده آن است که اینگونه اقدامات نگرانکننده نیست.
سخنگوی وزارت امور خارجه اظهار داشت: ما از تحریمها استقبال نمیکنیم و توصیه میکنیم این رویکرد غیر قانونی از دستور کار خارج شود.
وی در رابطه با ابراز تمایل مجدد کاترین اشتون مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا برای مذاکره با سعید جلیلی دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان گفت: خانم اشتون فرصت 3 ماهه خوبی را برای مذاکره با دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان از دست داد که این فرصت با بیانیه تهران نیز تقویت شده بود.
وی افزود: اشتون نامهای ارسال کرده بود و خواستار آغاز مذاکرات شده بود که پاسخ نامه او آماده است.
مهمانپرست همچنین در رابطه با اقدامات اخیر اروپا برای اعمال تحریمهای یک جانبه علیه ایران در همراهی با آمریکا نیز گفت: آمریکا برای نشان دادن تاثیرگذاری رویکردش کشورهای دیگری را با خود همراه ساخته است که به گمان ما این رویکرد اشتباه است.
وی در رابطه با ابراز تمایل اروپاییها برای مذاکره با ایران نیز تصریح کرد: ما همراهی با کشورهایی که با تصویب قطعنامه به صورت غیرقانونی عمل کردند را نمیپذیریم و در چارچوب حقوقمان فعالیتهای خود را دنبال خواهیم کرد؛ اروپا بهتر است از فرصتهای همکاری بهره بگیرد و خود را از منابعی که میتواند در همکاری با ایران به دست آورد محروم نکند.
دستیار ارشد وزیر امور خارجه در رابطه با ارسال نامه اعضای گروه وین به تهران و انطباق آن با بیانیه تهران نیز گفت: بیانیه تهران فضا را برای همکاری بیشتر آماده کرده است، اما پاسخ اعضای گروه وین بیشتر حول محور مباحث حاشیهای است. سوالاتی مطرح شد که البته پیش از این پاسخ آن توسط کشورهای ترکیه و برزیل داده شده بود. اما در عین حال پاسخ جمهوری اسلامی نیزدر حال نهایی شدن است و به زودی ارسال میشود. به گمان ما مباحثی که در تبادل سوخت مطرح میشود نباید تحت شعاعهای درخواست فردی قرار گیرد.
مهمانپرست در رابطه با ادامه مذاکرات اعضای گروه 1+5 با ایران نیز گفت: ایراد اصلی رویکرد غرب در مذاکره با ایران از آنجا ناشی میشود که یک برداشت غلط از فرهنگ و خصوصیات ایرانی در میان کشورهای غربی وجود دارد.
وی همچنین درباره اظهارات اخیر مقامات اروپایی مبنیبر اینکه تحریمهای برای تشویق ایران به ادامه مذاکرات تصویب شده است، گفت: اینکه اظهارنظر میکنند قطعنامه و فشارها به قصد تشویق ایران برای ادامه مذاکرات دنبال میشود، نشاندهنده فهم نادرست آنها از فرهنگ ایرانی و همچنین سیاست چماق و هویج است. البته به گمان ما شاید از منظر فرهنگ غرب اینگونه بتوان به نتایج بهتری دست یافت اما در هر صورت در فرهنگ ایران این اقدامات با پاسخ درستی مواجه نمیشود.
سخنگوی وزارت امورخارجه تصریح کرد: ملت ما حاضر نیست با برداشت نادرستی که آنها از حقوق ما دارند تن به خواستههای این کشورها بدهند و هرگونه اعمال فشار پاسخ عکسی در برخواهد داشت.
وی همچنین در ادامه در رابطه با مهمترین دستاوردی که جمهوری اسلامی ایران طی ماههای اخیر در دستگاه سیاست خارجی خود داشته است، گفت: موضوع خلع سلاح و بهرهمندی کشورها از دانش صلحآمیز هستهای مهمترین دستاورد ما طی ماههای اخیر بود.
مهمانپرست همچنین با بیان این مطلب که برگزاری اجلاس خلع سلاح تهران و نتایج پایانی این اجلاس که مورد استقبال اجلاس NPT نیویورک قرار گرفت نیز یکی دیگر از دستاوردهای سیاست خارجی کشور است که برای ادامه این رویکرد ایران سال آینده نیز اجلاس خلع سلاح تهران را مجددا برگزار خواهد کرد.
وی همچنین در رابطه با اقدام دولت امارات در محروم ساختن 40 شرکت این کشور از ادامه همکاری با ایران گفت: هر کشوری که بخواهد خود را از بازار بزرگ ایران محروم کند محدود خواهد شد؛ افراد هوشمند زیادی در دنیای امروز وجود دارند که از فرصتها برای بهره مندی اقتصادی خود استفاده میکنند.
سخنگوی وزارت خارجه در رابطه با تقدیر مجلس از ترکیه و برزیل نیز گفت: بحث تقدیر از رویکرد ترکیه و برزیل در دفاع شجاعانه از حقوق ملت ایران مورد تقدیر همه کشورهای آزاده بوده است اما ممکن است این اقدام به صورت سمبلیک نیز انجام گیرد.
وی در رابطه با ضرب و شتم تبعه ایرانی در سفارت آلمان نیز گفت: براساس اطلاعات ما ضرب و شتم این تبعه ایرانی در سفارت آلمان توسط بخش حفاظت این سفارت صورت گرفته است اما در هر صورت ما آماده هستیم تا از شکایت این فرد حمایت جدی داشته باشیم و این مساله در دستور کار وزارت امور خارجه است.
مهمانپرست در پایان در رابطه با اظهارات اخیر نخست وزیر پاکستان مبنی بر تحت شعاع قرار گرفتن قرارداد خط لوله صلح پس از صدور قطعنامه اخیر شورای امنیت علیه پرونده هستهای کشورمان گفت: این اظهارات جای تامل و صبر بیشتری دارد.
سخنگوی وزارت خارجه تاکید کرد: ممانعت از ورود دو تن از بازرسان آژانس جزو حقوق ماست و نباید به معنای عدم همکاری با بازسین آژانس بینالمللی اتمی تلقی شود.
وی در رابطه اظهار نگرانی اخیر مقامات آمریکا مبنی بر ممانعت از ورود بازرسان آژانس به ایران و همچنین اعلام نظر مسوولان آژانس بینالمللی انرژی اتمی در مورد این موضوع را غیر قابل قبول خواند و گفت: ایران از جمله کشورهایی است که بیشترین همکاریها را با آژانس بینالمللی انرژی اتمی داشته است.
بالاترین حجم بازرسیها نسبت به فعالیت هستهای کشورمان انجام شده است و طبیعتا ما انتظار داشتیم که بازرسان آژانس با عمل به وظایف دقیق خود نسبت به رعایت حقوق کشورمان حساس باشند.
سخنگوی وزارت امورخارجه افزود: اینکه برخی از بازرسان آژانس با گرایشات خاصی اطلاعات را افراد غیر مربوط منتقل کنند تخلف از وظایف آنها محسوب میشود و به اعتقاد ما حقوق اساسی که ایران دارد به ما این اجازه میدهد که نسبت به عملکرد بازرسین آژانس معترض باشیم و اجازه ورود آنها به کشور را نداده و خواستار معرفی جایگزینی برای این افراد باشیم.
وی اظهار داشت: این موضوع جزو حقوق ماست و نباید به معنای عدم همکاری با بازسین آژانس بینالمللی اتمی تلقی شود.
دستیار ارشد وزیر امور خارجه متذکر شد: ما همچنان متعهد به همکاری با آژانس میدانیم اما در همین راستا معتقدیم که باید به نسبت به تغییر این بازرسی اقدام شود.
مهمانپرست در رابطه با اظهارات اخیر نیکولا سارکوزی رئیسجمهور فرانسه مبنی بر ابراز تمایل برای مذاکره با ایران گفت: نکته قابل توجه آن است که این گونه اظهارات مقامات فرانسوی مغایر با عملکرد دولت این کشور در همراهی با آمریکا برای صدور قطعنامه علیه ایران است.
وی تاکید کرد: فرانسه با تلاشی که برای صدور قطعنامه انجام داد و همچنین عملکردی که برای افزودن موارد جدید تحریمها از خود برجای گذاشت ما را نسبت به این کشور بیاعتماد کرد.
سخنگوی وزیر خارجه افزود: رویکرد کشور فرانسه با اظهارات مقامات این کشور در عمل همخوانی ندارد، اما در هر صورت ما آمادگی گفت وگوهایی دوجانبه و چند جانبه را در راستای احقاق حقوق ملت ایران داریم.
وی در پاسخ به این پرسش که نامههایی که قرار بود از سوی وزیر امورخارجه برای اعضای دائم و غیر دائم شورای امنیت ارسال شود به چه سرنوشتی دچار شد، گفت: این نامهها آماده است و برای کشورهایی با صدور قطعنامه علیه منافع ملی ما اقدام کردهاند به زودی ارسال خواهد شد.
مهمانپرست همچنین در پاسخ به این پرسش که قطعنامه اخیر شورای امنیت چه تاثیری در بر موضوعات مرتبط با انرژی داشته است، اظهار داشت: همکاری ما با سایر کشورها از حوزه انرژی و ابعاد آن فراتر رفته است و آنچه تحت عناوینی چون تاثیر قطعنامه تهران بر موضوع انرژی دنبال میشود جنگ روانی برخی کشورهاست.