آفتابنیوز : آفتاب: رییس سازمانزندانها با بیان اینكه در اعطای مرخصی به زندانیان امنیتی، بنای اولیه برعدم اعطا به آنها است ،گفت: اعطای مرخصی به زندانیان امنیتی در آییننامه دیده شده است، اما مرجع تصویب اعطای مرخصی به مجرمان این جرائم بر عهده دادستان است.
غلامحسین اسماعیلی در نشست خبری صبح امروز خود كه به مناسبت هفته قوه قضائیه برگزار شد از اصلاح آییننامه اعطای مرخصی به زندانیان خبر داد و گفت: در دورههای گذشته به زندانیان بیش از حد مرخصی داده میشد كه این امر موجب گلایه مردم و برخی از مقامات امنیتی و انتظامی شده بود كه چگونه پس از بازداشت یک متهم وی بعد از مدت كوتاهی به جامعه بازمیگردد.
رییس سازمان زندانها ادامه داد: ما توانستیم با یک كار جامع كارشناسی و كسب نظرات مقامات قضایی، امنیتی و انتظامی آییننامه جدید مرخصی را تدوین و به امضا رییس قوه قضاییه برسانیم.
وی با بیان اینكه این آییننامه از روز گذشته و مصادف با اولین روز هفته قوه قضاییه به اجرا گذاشته شد، خاطرنشان كرد: از دیروز برای اینكه زندانیان از مرخصی برخودار باشند، باید تحمل كیفر اولیه را داشته باشند؛ به این معنا كه حداقل یک ششم دوران تحمل محكومیت خود را مطلقا بدون مرخصی سپری كرده باشند. محكومان به بیش از 15 سال حبس نیز باید سه سال اول محكومیت خود را بدون مرخصی پشت سر گذاشته باشند.
اسماعیلی افزود: در این آییننامه میان محكومان جرائم غیرعمدی، عمدی و جرائم عمدی دارای سابقه تفاوتهایی را قائل شدهایم به این صورت كه محكوم به جرائم غیر عمدی را هر دوماه، عمدی را هر 3 ماه و محكومان جرائم عمدی دارای سابقه را هر 4ماه یكبار به مرخصی خواهیم فرستاد.
رییس سازمانزندانها خاطرنشان كرد: قرار شده به محكومان جرائم آدم ربایی، سرقت مسلحانه،تجاوز به نوامیس، سرقت مقرون به آزارو اذیت، اخلال در نظام اقتصادی، قاچاق مشروبات الكلی، جرایم مواد مخدر و اسیدپاشی مرخصی اعطا نشود. همچنین به سارقان معمولی نیز قرار شده در ایام نوروز مطلقا اعطای مرخصی صورت نگیرد.
اسماعیلی درباره شرایط ملاقات زندانیان با خانوادههای خود گفت: ما برای زندانیان درون زندان 3 نوع ملاقات كابینی، حضوری و خصوصی داریم كه نصاب این ملاقاتها با هم تفاوت دارد. برای ملاقات كابینی هفتهای یكبار در نظر گرفته شده اما برای ملاقات خصوصی و حضوری نصابی قرار داده نشده است.
وی خاطرنشان كرد: در برههای از زمان به متهمان امنیتی سیاسی بیشتر امكان مرخصی داده شد، اما جدا از سازمان زندانها، مرجع قضایی نیز در مورد ملاقاتها تصمیمگیری میكند. از نظر ما هم زندانی امنیتی و هم غیرامنیتی هر دو انسان بوده و دارای حقوق یكسانی برای برخورداری از ملاقات هستند.
اسماعیلی ادامه داد: بر حسب دستور مراجع قضایی، به محكومان جرائم امنیتی ملاقات نمیدهیم و زمانی كه قاضی بنویسد متهمی ممنوعالملاقات است ما باید از این دستور تبعیت كنیم.
رییس سازمان زندانها درخصوص شرایط و نحوه اعطای مرخصی به متهمان و مجرمان جرائم امنیتی نیز گفت: این امر جزء مواردی است كه مبنای اولیه را بر عدم اعطای مرخصی گذاشتهایم، اما این موضوع درآییننامه دیده شده و مرجع تصویب اعطای مرخصی به مجرمان این جرائم دادستان است.
وی در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینكه آیا در پرونده كهریزک از پرسنل سازمان زندانها فردی متهم یا محكوم شده است، اظهارداشت: در این پرونده هیچیک از پرسنل سازمان حتی در مظان اتهام هم قرار نگرفتند.
رئیس سازمان زندانها اقدامات تامینی و تربیتی در پاسخ به این پرسش كه برخی از زندانیان از رعایت حقوق شهروندی و وجود شپش در زندان اظهار گلایه میكنند، آیا نظارتی در زندانها صورت میگیرد گفت: مطلب اینگونه كه در مورد حقوق زندانیان به شما منعكس میشود، صحیح نیست. ما علیرغم تراكم مددجویان و پایین بودن سطح بهداشت فردی خود زندانیان و همچنین آمار بالای حضور معتادان در زندان، سعی كردهایم خدمات بهداشتی بالایی را به مددجویان ارائه دهیم.
وی به شیوع آنفلوآنزای نوع A در سال گذشته اشاره كرد و گفت: به دلیل اینكه امكان شیوع این ویروس در مكانهای پرجمعیت بیشتر است، ما حج عمره را دو ماه به تعویق انداخته و در برخی شهرستانها مدارس را تعطیل كردیم اما نمیتوانستیم زندانها را تعطیل كنیم، بلكه بایستی با مدیریت خوب اجازه نمیدادیم كه با وجود تراكم بالای زندانیان در زندان، این ویروس شیوع پیدا كند چراكه اگر سرایت میكرد قطعا یك فاجعه و از بین رفتن افراد متعددی را در پی داشت.این امر حاكی از این است كه ما به بهداشت در زندان بسیار اهمیت میدهیم.
وی ادامه داد: همچنین با توجه به كارهای صورت گرفته در زمینه بهداشت،دریك سال اخیر درصد مبتلایان به ایدز را از 3 درصد به 3/1 رساندهایم.
اسماعیلی در خصوص برخی اخبار مبنی برآزار و اذیت زندانیان از سوی زندانبانها، با تاكید بر اینكه وظیفه سازمان زندانها نگهداری و اصلاح مجرمان است، تصریح كرد: آزار و اذیت معنا و مفهومی در بازداشتگاههای ما ندارد و در سراسر دنیا نیز به جز در زندانهایی كه با اعمال شاقه است، هیچ فردی در دوران تحمل كیفر مورد آزار و اذیت قرار نمیگیرد.
وی ادامه داد: اگر خدایی نكرده استثنائا موردی در كشور رخ دهد، بیشتر در زمان تعقیب و كشف جرم است كه شاید برای اقرار متهم به آن تشر بزنند، اما ما كشف جرم نمیكنیم و كاری هم نداریم كسی كه به زندان میآید،جرمش چیست.
رئیس سازمان زندانها در مورد نظارت بر بازداشتگاههای كشور اظهارداشت: كاری كه در دوره جدید انجام دادهایم این است كه بسیاری از بازداشتگاههای مراجع امنیتی و انتظامی را شناسایی و بازدید كردیم و استانداردهای لازم را به آنان گفته و آنها هم استانداردسازی كردهاند.
وی با بیان اینكه ابلاغ رئیس بازداشتگاهها را ما صادر كرده و حفاظت و نظارت بر آنها را نیز برعهده داریم، خاطرنشان كرد: از نظر ما این بازداشتگاه مجاز و تحت نظارت سازمان زندانها است.همچنین ما لیستی از بازداشتگاههایی را كه تحت نظارت ما است را به مراجع قضایی ارسال و اعلام كردیم، معرفی زندانیان به این مراكز صورت گیرد.
وی در پاسخ به این پرسش كه آیا بازداشتگاهی خارج از نظارت سازمان زندانها وجود دارد،تصریح كرد: ما بازداشتگاههای بسیاری داریم، اما اشكال این بود كه در گذشته برخی از این بازداشتگاهها تحت نظارت ما نبودند، اما در حال حاضر تحت نظارت ما آمده و رئیس بازداشتگاهها از ما ابلاغ گرفتهاست. ما به آنها اعلام كردهایم كه محل بازداشت با محل بازجویی باید متفاوت باشد.