آفتابنیوز : آفتاب: رئیسجمهوری افغانستان در پایان نشست کابل گفت که هیأتهای شرکتکننده در این کنفرانس بر تعهد استراتژیک خود برای برقراری حکمرانی خوب و توسعه در افغانستان تعهد کردند.
به گزارش بیبیسی، این کنفرانس بینالمللی با حصول توافق در این مورد که دستکم 50 درصد از کمکهای بینالمللی به طور مستقیم در اختیار دولت افغانستان قرار گیرد به کار خود پایان داده است.
در حال حاضر، دولت افغانستان به 20 درصد از کمکهای بینالمللی دسترسی مستقیم دارد و کرزی برای افزایش این میزان در صدد جلب توجه کشورهای اعطاکننده کمک بوده است.
«بان کی مون»، دبیرکل سازمان ملل متحد نیز گفته است که شرکتکنندگان در کنفرانس کابل بر سر چشم اندازی عملی برای آینده افغانستان به توافق رسیدهاند.
کرزی در این نشست تعهد کرد تا کشورش کنترل نیروهای امنیتی و امور مربوط به آن را تا سال 2014 برعهده گیرد. اما وی تاکید کرد که نیروهای پلیس ملی و ریاست امنیت ملی ھر دو به بھبود اساسی نیاز دارند.
رئیسجمهوری افغانستان افزود که ھدف افغانستان مبدل ساختن ھر سه نیروی امنیتی به نھادھای قابل اعتماد ملی است که وظیفهشان را در تامین تمامیت و امنیت کشور انجام دھند.
وی تاکید کرد: «از ھمکاری نیروھای ناتو و سایر کشورھای سرباز دھنده استقبال میکنیم و تا ماههای آینده روی ایجاد شیوهھای درست برای سپردن مسئولیت کامل به نیروھای امنیتی افغانستان با ھم کار خواھیم کرد.»
کرزی این سخنان را در کنفرانس کابل در حضور نمایندگان حدود 70 کشور جهان گفت. این نخستین کنفرانس در نوع خود با این سطح و گستردگی در دست کم 3 دهه گذشته در کابل است.
سخنان کرزی در مورد کنترل مسایل امنیتی افغانستان توسط نهادهای مسئول در این کشور از آنجا اهمیت دارد که آمریکا اعلام کرده است از اواسط سال آینده میلادی روند خروج نیروهای خود را از افغانستان شروع خواهد کرد.
اگرچه «هیلاری کلینتون»، وزیر خارجه آمریکا در سخنان خود در نشست کابل تاکید کرد که این اقدام آغاز روند جدیدی در افغانستان خواهد بود و نه پایان روند تعهدات به افغانستان.
کمکهای جامعه جهانی به افغانستان یکی دیگر از موضوعات اصلی نشست کابل بود.
در این رابطه فساد و عدم شفافیت در هزینهها از مواردی بود که کرزی با توجه به نگرانی جامعه جهانی در این زمینه در سخنان خود بهطور مستقیم به آنها اشاره کرد.
وی گفت که کشورش تلاش خواهد کرد تا به فعالیت نهادهای موازی و در نتیجه تکرار فعالیتھا و تطبیق پروژهھای متعدد غیر ھماھنگ در مطابقت با برنامهھای ملی افغانستان پایان دهد.
وی در مورد استفاده از کمکهای مالی در افغانستان گفت: «سیستمھای موجود حکومتی امروز نھادینهتر شده و در حال رشد است. ما متعھد ھستیم که با جامعه کمک کننده کار نماییم و این اعتماد را برای شان بدھیم تا منابع را از طریق بودجه افغانستان به مصرف برسانند.»
کرزی با توجه به نگرانی جامعه جهانی از وجود فساد افزود: «با در نظر داشت اینکه اعطای قراردادھا به عنوان یکی از منابع فساد شناسائی شده است، تقاضا دارم تا تمامی قراردادھایی که از سوی ھمکاران بینالمللی ما چه نظامی و چه ملکی (غیر نظامی) اعطا می گردد، اعلام گردد تا مطمئن شویم که نه مسئولین ارشد دولتی و نه زیردستهای آنھا به صورت غیر قانونی از آن مستفید شوند. در برابر آنانی که از جایگاه رسمی و یا روابط فامیلی خود سودجویی می کنند اقدام خواھیم کرد. باید روی ایجاد یک سلسله مقررات، معیارات، اصول و اسلوب مسلکی برای نھاد ھا با ھم کار کنیم. این چنین نیازمندیھا مخصوصاً برای شرکتھای امنیتی خصوصی که اصل موجودیت آنھا تلاشھای مشترکمان برای تقویت حکومت افغانستان را تضعیف و تھدید می کند، محسوس است.»
این نشست که برای یک روز برگزار شد بزرگترین نشست بینالمللی است که ظرف یک دهه اخیر در کابل بزگرار میشود.
به همین دلیل در سراسر شهر کابل، به ویژه خیابانهای نزدیک به محل برگزاری این نشست تدابیر شدید امنیتی به اجرا گذاشته شده بود.
فرودگاه بین المللی کابل هم شاهد وضع این تدابیر بوده است و این فرودگاه تنها به هواپیماهای مقامات شرکت کننده در اجلاس اختصاص یافته است و به گفته مسئولان این فرودگاه، هیچ پرواز دیگری صورت نمیگیرد.
دولت روزهای دوشنبه و سهشنبه را در شهر کابل تعطیل عمومی اعلام کرده و همه مدارس، دانشگاهها و ادارات دولتی در کابل بسته هستند.