آفتابنیوز : آفتاب: معاون دانشجویی وزیر علوم، با بیان اینکه “حدود ۲۰۰ هزار صندلی خالی در دانشگاههای کشور داریم” خاطرنشان کرد “اگر ۶۰ هزار دانشجوی ایرانی که در خارج از کشور تحصیل میکنند اراده کنند به داخل بیایند، ما برای همه آنها جا داریم و در عرض یک هفته هم به همه آنها جواب مثبت خواهیم داد.”
محمود ملاباشی معاون دانشجویی وزیر علوم که در جلسه اخیر اعضای کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی حضور یافته بود، ضمن بیان مطالب فوق، “تمهیدات وزارت علوم برای بازگشت دانشجویان ایرانی خارج از کشور” را تشریح کرد.
ملاباشی با بیان اینکه در حال حاضر بیش از ۶۰ هزار دانشجوی ایرانی در خارج از کشور وجود دارد اظهار داشت: البته آمار یاد شده آمار رسمی است و براساس برخی اظهار نظرها چیزی در حدود همین مقدار دانشجو نیز در خارج از کشور به طور غیررسمی در حال تحصیل هستند.
وی افزود: بیشتر دانشجوهای ایرانی خارج از کشور در هند به سر میبرند که تعداد آنها حدود ۱۰ هزار نفر است و در مالزی هم تقریبا همین تعداد دانشجو وجود دارد و حدود ۵ هزار دانشجوی ایرانی در اوکراین و بقیه دانشجویان هم در دیگر کشورها پراکنده هستند.
معاون دانشجویی وزیر علوم با اشاره به مقطع تحصیلی دانشجویان تحصیل کننده در خارج از کشور گفت: براساس آمار به دست آمده حدود ۱۵ الی ۲۰ درصد از دانشجویان یاد شده در دورههای ارشد و دکترا درس میخوانند و بقیه هم در دورههای کاردانی و کارشناسی مشغول به تحصیل هستند، البته این آمار مستند و قوی نیست.
حدود ۲۰۰ هزار صندلی خالی در دانشگاهها وجود دارد ملاباشی با اشاره به ظرفیتهایی که در داخل کشور برای دانشجویان مقاطع کاردانی و کارشناسی وجود دارد افزود: علاوه بر افرادی که اکنون میتوانند وارد دانشگاه شوند ما حدود ۲۰۰ هزار صندلی خالی در دانشگاهها داریم که میتوان از آن استفاده کرد.
وی با بیان اینکه در تلاش هستیم تا دانشجویان خارج از کشور داوطلبانه به کشور بازگردند، اظهار داشت: در این راستا یک برنامه اینترنتی بسیار آسان و روان تهیه شده است که بر اساس آن افراد در هر جای دنیا که باشند میتوانند با وزارت علوم به راحتی مکاتبه کنند و ظرف مدت یک هفته پاسخ مکاتبه خود را دریافت نمایند.
ملاباشی ضمن تأکید بر اینکه در داخل کشور ظرفیت برای تحصیل دانشجویان خارجی وجود دارد ادامه داد: ما برای ۶ رشته مشخص که ۴۰ درصد متقاضیان خواستار ورود به آن هستند حتی به اندازه تقاضای داخل هم جا نداریم، به طور مثال افراد فارغالتحصیل از رشته انسانی دوست دارند در رشته حقوق ادامه تحصیل دهند و یا افرادی که در رشته ریاضی تحصیل کردهاند علاقه فراوانی دارند تا در رشته معماری تحصیل خود را ادامه دهند بر این اساس باید گفت در خصوص برخی رشتهها امکانات برای ورود همه وجود ندارد.
ملاباشی با اشاره به نقشه جامع علمی که به زودی به تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی خواهد رسید اظهار داشت: در تلاش هستیم تا کمبودهای استانی در رشتههای مختلف را در آینده جبران کنیم.
برای تمام ۶۰ هزار دانشجوی ایرانی که در خارج تحصیل میکنند جا داریم وی افزود: اگر ۶۰ هزار دانشجویی که در خارج از کشور تحصیل میکنند اراده کنند که به داخل بیایند ما برای همه آنها جا داریم و در عرض یک هفته هم به همه آنها جواب مثبت خواهیم داد.
معاون دانشجویی وزیر علوم با اشاره به برنامههای وزارت علوم و تحقیقات برای بازگشت دانشجویان خارجی به کشور اظهار داشت: ما از دانشجویان خارجی خواستهایم که سابقه آموزشی خود را بنویسند و بعد از آن در لیستی که تهیه شده است ۱۵ دانشگاه را انتخاب کنند تا در یکی از این دانشگاهها به تحصیل خود ادامه دهند.
ملاباشی با اشاره به مشکلاتی که در روش یاد شده وجود دارد، گفت: مثلا دانشجویان رشته ریاضی با معدل ۱۰ و ۱۱ درخواست تحصیل در دانشگاههایی مانند شریف، علم و صنعت، امیرکبیر، خواجه نصیر یا شهید بهشتی را مطرح میکنند که این مسئله به هیچ وجه امکان ندارد و برای اینکه این مشکل حل شود ما ۱۵ دانشگاه را با توجه به سوابق تحصیلی دانشجو به وی معرفی میکنیم تا دانشجو بتواند در یکی از آنها تحصیل خود را ادامه دهد.
این مقام وزارت علوم، اشاره ای به دلایل خروج گستردۀ داوطلبان ادامه تحصیل به خارج از کشور نکرد.