آفتابنیوز : آفتاب: نایب رئیس دوم کمیسیون بهداشت مجلس، گفت: موضوع نیترات بالای آب شرب جنوب تهران از چند سال پیش مطرح بود علت آن هم تداخل فاضلاب در چاههای جنوب تهران است که استفاده مستقیم این آب برای نوزادان با احتمال خفگی همراه است.
انوشیروان محسنی بندپی افزود: درباره نیترات آب تهران دو گزارش از دو دستگاه دولتی ارائه شده، وزارت نیرو که مسئول تأمین آب است این مسئله را رد کرده اما وزارت بهداشت که مسئول سلامت مردم و آنالیز کیفیت آب است بر بالا بودن نیترات آب در بخشهایی از جنوب تهران تأکید کرده است به همین علت کمیسیون بهداشت و درمان مجلس بررسی این موضوع را در دستور کار قرار داده است.
عضو فراکسیون خط امام(ره)مجلس ادامه داد: با این وجود میدانیم که مسئله نیترات بالای آب بخشهایی از جنوب تهران مسئله جدیدی نیست و از چند سال قبل مطرح بوده است. هر لیتر فاضلاب انسانی بین ۴۰ تا ۶۰ میلی لیتر ازت دارد که در یک پروسه به نیترات تبدیل میشود و در سفرهای آب زیرزمینی و آب چاههای جنوب تهران باقی میماند.
عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس اضافه کرد: نیترات موجود در آب با تصفیه آب و کلرزنی تغییر ماهیت نمیدهد بلکه با روشهای پیشرفته تغییر یون امکان جداسازی آن وجود دارد که فعلاً چنین کاری انجام نمیشود و چون از حدود ۱۵۰ لیتر آب مصرفی مردم تهران حدود ۸۰درصد دوباره به صورت فاضلاب به سفرهای زیرزمینی برمیگردد احتمال وجود نیترات بیش از حد مجاز در آبهای زیرزمینی جنوب تهران وجود دارد که باید به طور دقیق بررسی شود.
وی گفت: به هر حال بخشی از آب شربی که در تهران مورد استفاده قرار میگیرد از سفرهای زیرزمینی و چاهها استفاده میشود و چون فاضلابهای شهری نیز در سفرهای زیرزمینی جنوب تهران رها میشوند احتمال تداخل این آبهای با ازت و نیترات بالاتر از حد مجاز با آب شرب هست.
عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس گفت: با توجه به اینکه تجمع فاضلاب شهری در جنوب تهران است، اگر در شمال یا مرکز تهران از آب چاه و سفرهای زیرزمینی استفاده شود خطر بالابودن نیترات در آب وجود ندارد و این مسئله برای مناطقی از جنوب تهران مانند یافت آباد و مسگر آباد مطرح است.
وی افزود: البته تداخل فاضلاب با آب چاهها با توجه به تصفیه آب و کلرزنی آن در تصفیه خانه امکان آلودگی میکروبی ندارد اما به هر حال ممکن است به علت ترکیدگی لوله و فرسوده و قدیمی بودن شبکه آبرسانی تهرانی در جاهایی نیز تداخل فاضلاب با آب شرب وجود داشته باشد که باید به دقت بررسی شود و نمیتوان با قاطعیت این مسئله را رد کرد.
محسنی بندپی گفت: قدیمی بودن شبکه آب رسانی تهران موجب شده که حدود ۳۰ درصد آب تصفیه شده به همین علت هدر برود البته چون علاوه بر کلرزنی و گندزدایی در تصفیه خانه مقدار کلر باقیمانده در آب شرب تهران ( ۳ دهم میلی گرم در لیتر) وجود دارد احتمالاً آلودگیهای میکروبی که بر اثر تشت احتمالی فاضلاب با آب شرب در جاهایی ممکن است رخ دهد دوباره گندزدایی میشود و از بین میرود و از نظر آلودگی میکروبی آب تهران نگرانی چندانی نداریم.
این نماینده مجلس افزود: نگرانی اصلی از وجود نیترات در آب شرب جنوب تهران است. سازمان بهداشت جهانی حد مجاز نیترات در آب را برای نوزادان شیرخوار ۵۰ میلی گرم در لیتر اعلام کرده که در صورت وجود بیش از این مقدار باعث بروز بیماری مت هموگلوبینا در نوزادان میشود که نوعی انسداد در انتقال اکسیژن به بافتهای بدن است که حالت خفگی ایجاد میکند.
محسنی بندپی گفت: نیترات بیش از حد مجاز ۵۰ میلی گرم در لیتر در حد اعلام شده برای آب تهران برای بزرگسالان مشکلی ایجاد نمیکند حتی اگر مادران شیرده از این آب بخورند و نوزاد از شیر مادر تغذیه کند مشکلی به وجود نمیآید اما اگر از این آب برای شیرخشک یا هر نوع غذای نوزاد استفاده شود خطر خفگی نوزادان زیر ۶ ماه وجود دارد.