آفتاب: طبق اظهارات چهرههای سیاسی مختلف، اصولگرایان و اصلاحطلبان در کلیات تفاوتی با یکدیگر ندارند. اصولگرایان پایبندی به اسلام ناب محمدی، پایبندی به قانون اساسی، حفظ ارزشهای انقلاب اسلامی و تبعیت از دیدگاه رهبری را مبنای اصلی اصولگرایی تعریف میکنند. این درحالی است که اصلاحطلبان نیز دقیقا پایبندی و التزام خود را به تمام این اصول اعلام میکنند. بنابراین منشا اختلاف این دو جریان را در امری غیر از کلیات باید جستوجو کرد.
علی عسگری، مشاور پارلمانی مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام عنوان کرد: انسانی که خود را اصولگرا میداند، نمیتواند با استبداد و یکسونگری و تکصدایی مقابله نکند، همانطور که نمیتواند با تهمت، میدان را از دست دیگران خارج کند. اکثریت اصولگرایان واصلاحطلبان اصول کلی مردمسالاری دینی را باوردارند.
علی عسگری در تشریح علت اختلافات بین اصلاحطلبان و اصولگرایان، گفت: اگر بخواهیم از روی انصاف و از موضع بیطرفانه در این رابطه اظهارنظر کنیم، لازم به ذکراست که اکثریت اصولگرایان و اصلاحطلبان بر اصول کلی و غیرقابل انکار همچون قانون اساسی و نظام مردمسالاری دینی همچون مشارکت مردمی و برابری حقوق اجتماعی افراد، کارکرد مثبت احزاب، قبول رای اکثریت و اینکه میزان رای مردم است، احترام به حقوق اقلیتها، توزیع عادلانه قدرت، نظارت همگانی، قانونمداری و حرمت سرمایههای انسانی نظام که مکتب فکری امام(ره) برآن دلالت دارد، باوردارند.
وی در ادامه گفت: تنها اشکال اصلی کار به عوامل افراط در هر دو طیف سیاسی مربوط میشود که رفتارهای آنان نه با اصولگرایی و نه با اصلاحطلبی همخوانی ندارد.
عسگری گفت: مقام معظم رهبری سالها پیش از این در دیدار با نخبگان سیاسی کشور و چهرههای شناخته شده هر دو جریان اصولگرا و اصلاحطلب اشاره فرمودند که راه درست اصولگرایی اصلاحطلبانه است و پایداری بر اصول، از طریق تاکید مداوم و مستمر بر حرکتهای اصلاحی ضروری است.
این فعال سیاسی اصولگرا ادامه داد: اصولگرایی منهای اصلاحطلبی، استبداد را در پی دارد که بسیار خطرناک است. از طرف دیگر اصلاحطلبی منهای اصولگرایی هم ولنگاری و فساد است. بر همین اساس پاسداشت اصول و ارزشها بدون حرکت اصلاحی نه ممکن و نه زیبنده نظام است.
وی ادامه داد: متاسفانه باندگرایی و رفیقبازی قبیلهای در شرایط کنونی عناوین ارزشمندی چون اصلاحطلبی و اصولگرایی را که مکمل یکدیگرند به ضد آن تبدیل کرده است. عدهای در عمل به این عناوین ارزشمند پایبندی ندارند. ما باید درعمل معروفگستر باشیم و اصولگرایی را اصلاحطلبی به معنی واقعی کلمه همان معروفگستری بدانیم و متوجه باشیم که عدم پایبندی به آن یک منکر اجتماعی است.
مسولان باید پایبند شایستهسالاری اجتماعی باشند
مشاور پارلمانی مرکزتحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: کلمه اصلاح در مقابل واژه فساد معنا پیدا میکند. صالح در لغت به معنای شایسته است. شایستهسالاری اجتماعی امر مهمی است که در موضوع مهم کشورداری مسئولان باید به آن پایبندی داشته باشند. همانطور که از هدفهای مهم حکومتی علی (ع)، امنیت در همه ابعاد آن، توجه به اصول و خواستهای انسانی و اسلامی درتعیین نظام ارزشی اصلاحی محسوب میشده است.
وی تصریح کرد: قیام امام حسین بنا به سخن صریح آن حضرت برای اصلاح بود. جامعهایی که فاقد نقد و حرکت اصلاحی باشد جامعه مردهایی است. اصولگرایی از منظر امام حسین (ع) اصلاح معروف گستری و منکرزدایی است. روی همین جهت است که اصولگرایی بدون اصلاحطلبی شعار ظاهریی بیش نیست.
این فعال سیاسی اصولگرا افزود: انسانی که خود را اصولگرا میداند نمیتواند با استبداد و یکسونگری و تکصدایی مقابله نکند. همچنانکه نمیتواند با تزویر و ریا و دغلبازی و تهمت میدان را از دست دیگران خارج کند. یک فرد اصولگرا در کنار خدا دوستی، نوع دوست و خیرخواه دیگران نیز هست. علی (ع) به مالکاشتر فرمودند که در مقام ریاست از موضع لطف و مرحمت با دیگران برخورد کن برای اینکه مردم یا برادر دینی تو هستند یا هم نوع تو.
همانند گرگ درنده با مردم برخورد نکن.
وی تصریح کرد: پس اصولگرایی با اصلاحطلبی فرقی نمیکند. بلکه با تکتازی و اعمال قدرت یکسویه و افراط همخوانی ندارد. اصولگرایی و اصلاحطلبی یک حرکت ایستا نیست و با وعدههای دروغ و سرپیچی از وفای به عهد سازگاری ندارد. اصولگرایی و اصلاحطلبی تنها شعار عدالتخواهی نیست، بلکه بر لوازم درست و کارآمد عدالتخواهی مسلتزم است.
نماینده سابق مجلس شورای اسلامی در ادامه خاطرنشان کرد: میدانیم که بالاتر از عدالت فردی، عدالت سیاسی و اجتماعی در امر حکومت مدنظر است. اصولگرا و یا اصلاحطلب هر دو تقدم اصول بر مسائل کم اهمیت را ضروری میدانند. این اصول واجد خودسازی و بنده خدا بودن است. رجحان منافع ملی بر منافع جناحی است. خدامحوری در برابر تشکیلاتمحوری و قانونمحوری است. مقابله با ریاکاری است. بهرهوری مطلوب از امکانات و سرمایههای خدادی است. تلاش بیوقفه برای آرامش و رفاه جامعه است.
وی افزود: اصولگرایی و اصلاحطلبی واقعی، غیرت دینی، دانش و شجاعت در برابر زیادهخواهی زیاده خواهان است. پاسخگویی در برابر مطالبات مردم و بهویژه نسل جوان است و با سرکار گذاشتن همخوانی ندارد.
وی ادامه داد: این مفاهیم تلاش برای آزادیهای مشروع است نه برخورد ابزاری با مردم و جوانان و حتی ارزشهایی به مانند حجاب. اصولگرایی در متن خود همانند اصلاحطلبی انتقادپذیری را به همراه دارد. رجوع به کارشناسان خبره، برخورداری از مشورت و استفاده از عقل و خرد دیگران و تلاش برای صلح است.
عسگری ادامه داد: اصولگرایی و اصلاحطلبی واقعی در معنویتخواهی و نوع دوستی است. به تغییر قرآن: السابقون السابقون، اولئک المقربون. نه رابطههای ناسالم سیاسی و مدیریتی که الرابطون رابطون،اولئک مرتبطون.
عسگری ادامه داد: لجبازی نه در اصولگرایی و نه در اصلاحطلبی راه ندارد. اصولگرایی و اصلاحطلبی برای براندازی سیاسی رقیبان، شعار مناسبی نیست. هم اصولگرایی و هم اصلاحطلبی همگرایی همه دلسوزان نظام در اندیشه و حرف و عمل را درپی دارد. متاسفانه عده قلیلی انسانهای غیر خودساخته با این دو موضوع مهم و ارزشی در میدان سیاست به جهت براندازی رقیب، سیاسی بازی کردهاند.
وی ادامه داد: به نظر میرسد هم عنوان اصولگرایی و هم اصلاحطلبی نیازمند بازنگری جدی است. امیدوارم که نخبگان و دلسوزان نظام فرآیند مثبتی مدنظر داشته باشند و اصولگرایی و اصلاحطلبی به معنی واقعی کلمه را در کشور و در افکار عمومی فرهنگسازی کنند.
این فعال سیاسی اصولگرا درمورد لزوم باز تعریف اصولگرایی گفت: در یک فضای آرام، مطلوب و مناسب برای طرح فکر و نقد اصولی فرمایش رهبر را شعار خود قرار دهند که فرموده بودند؛ راه درست اصولگرایی اصلاحطلبانه است و بارفتارهای نفسانی و خلاف اخلاق مقابله جدی صورت گیرد و در فضای کاملاً اخلاقی و تفاهم نشستهای راهبردی برای همگرایی را مبنا قرار دهند. چراکه در مقابل نظام و مردم دارای عزت و هویت اسلامی کشورمان دشمنان صفآرایی جدیدی شروع کردهاند.
وی افزود: برای دشمن هم عناوین اصولگرایی و اصلاحطلبی مفهومی ندارد. آنها برای نابودی کشور، نظام و انقلاب اسلامی و همان مکتب فکری امام، جمهوری اسلامی و مردمسالاری دینی تلاش وسیعی در ابعاد مختلف صورت میدهند. هر فرد دلسوزی در این دو جریان میتواند مثبت اندیشانه در یک اقدام زیبنده و کاملاً نو طرح فکر کند.
مشاور امور پارلمانی مرکز حقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام در ادامه گفت: اصولا بعضیها نان خود را در دعوا میپیچند و بسیاری از اینها افرادی هستند که حقشان در هر درگیریی محفوظ است.