آفتابنیوز : آفتاب: ابراهیم رضایی ـ عضو هیات علمی دانشگاه ارومیه ، اظهار كرد: مالیات یک مفهوم تکبعدی نیست و باید آن را مانند مفهوم توسعه چند بعدی دانست، به طور مثال در بحث توسعه ما جنبههای اقتصادی، سیاسی و فرهنگ آن را در نظر میگیریم. زمانی كه مالیات صحبت میشود باید جنبههای اقتصاد سیاسی آن را نیز در نظر گرفت.
رضایی عنوان كرد: مالیات تنها یك بعد اقتصادی نیست بحث اقتصاد سیاسی یك سیاست مالی به این معناست كه برای اجرای یك قانون مالیاتی فقط تصمیم دولت مطرح نیست بلكه نظر نخبگان بازار نیز مهم است. اگر بازار در كنار دولت حركت نكند روند اجرایی این قانون با خلل روبهرو میشود و نمیتوان سیاست آن را درست اجرا كرد.
وی گفت: درست است كه قانون مالیات بر ارزش افزوده به كندی اجرا میشود ولی نحوه اجرای آن به شكلی كه در كشورهای دیگر است، نیست.
برای اجرای این قانون باید بستههایی را در ابتدا فراهم كرد، به طور مثال كشوری مثل اندونزی برای اجرای این سیاست در ابتدا بر مالیات بر مصرف تاكید كرد. با اجرای این نوع مالیات بستری برای اجرای مالیات بر ارزش افزوده نیز ایجاد میشود.
این كارشناس اقتصادی تصریح كرد: این كشورها در بعد اجرایی بعد از مشخص كردن هدف كمیتههایی را تشكیل دادند كه یك عزم ملی را به وجود آورد؛ این كمیتهها از نخبگانی در بازار و نخبگانی از دولت تشكیل میشوند.
وی افزود: وزارت امور اقتصادی و دارایی ما نیز به خوبی با این روند آشناست و عملكرد خوبی هم داشته است ولی در برخی نقاط كور دچار مشكل شده است.
وی درباره فرهنگ مالیاتی اظهار كرد: در بحث مالیات، مشكل ما حقوق بگیران دولت و بخش خصوصی نیست، مشكل اصلی ما مالیات بر مشاغل است بدین معنی كه مالیات بر مشاغل ما ضعیف است و اقتصاد زیرزمینی گستردهای داریم كه باعث شده مكانیسمهای برون رفت از این وضعیت را برای سازمان امور مالیاتی كشور سخت كند.
رضایی گفت: اقتصاد زیرزمینی به این معنی است كه فعالیتهای اقتصادی وجود داشته باشد ولی در هیچ جایی ثبت نشود.
وی درباره علت كند بودن روند اجرای مالیات بر ارزش افزوده تصریح كرد: در ساز و كارهایی كه باید طراحی میشده، ما باید ابتدا از پایههای مالیاتی گسترده شروع كنیم، بر مالیات به مصرف بسیاری از كالاها مطالعه داشته باشیم و از تجربه كشورهای جنوب شرق آسیا استفاده كنیم.
رضایی در پایان اظهار كرد: دولت برای شفافسازی مالیاتی باید از مكانیسمهای قهری هم استفاده كند.