آفتاب: قائم مقام حزب اعتماد ملی با بیاناینکه در دوران اصلاحات بارها لزوم تعریفی کامل از اصلاحات را به دوستان متذکر شدم، گفت: بازتعریف اصلاحات باید بهصورت جامع باشد تا تمام زوایای آن را در برگیرد.
رسول منتجبنیا، در پاسخ به سوالی درخصوص لزوم بازتعریف اصلاحطلبی به منظور روشن شدن مبانی این جریان، گفت: معتقدم که در مرحله اول هرحزب، گروه و هرجبههای، باید قبل از آغاز فعالیت سیاسی- اجتماعی، هویت تشکیلاتی خود را برای اعضا کاملا مشخص کرده و تعریف صحیح و جامعی از آن تشکل داشته باشد و وجه افتراق و امتیاز آن تشکل را با سایر تشکلها را، برای خودشان کاملا مشخص کنند.
وی ادامه داد: در مرحله دوم باید هویت این تشکیلات برای جامعه بهطورکامل تعریف شود. هر تشکلی باید با بیانی عامهپسند و شفاف، مواضع، اهداف، استراتژیها و دکترین خود را برای جامعه تعریف کند، تا اگر کسی قصد گزینش و گرایش به آنها را داشت با علم و آگاهی به سمت آن جناح گرایش پیدا کند. این یک اصل کلی است که همه گروهها باید داشته باشند.
این فعال سیاسی اصلاحطلب تصریح کرد: به صرف اینکه جمعیتی دور هم جمع شده و تشکیلاتی بدون اینکه هویت آن مشخص باشد، برپا کنند، کار درستی نیست. اینگونه اقدامات موجب میشود که باگذشت چندین سال هنوز مرز بین این گروه و آن گروه مشخص نباشد.
این استاد دانشگاه افزود: در دوران اصلاحات بارها این قاعده کلی را به دوستان متذکر شدم که تعریف خود از اصلاحات را کاملا مشخص کنند تا مردم با علم و شناخت کامل آنها را انتخاب کنند.
منتجبنیا با بیاناینکه معتقدم باید از اصلاحات بازتعریف جامعی داشتهباشیم تا تمام زوایای آن را دربرگیرد، در خصوص افراد واجد شرایط، برای این بازتعریف گفت: کسانی باید این بازتعریف را انجام دهند که شایستگی این هویتشناسی و محبوبیت لازم را حداقل از زوایای مختلف و توسط افراد گوناگون در جریان اصلاحات داشته باشند.
این فعال سیاسی اصلاحطلب تاکید کرد: بازتعریف باید در جهت برطرف کردن ذهنیتهایی که رقبا ایجاد میکنند یا شبهات موجود، صورت گیرد.
وی ادامه داد: معتقدم اگر چنین اتفاقی بیافتد بسیاری از منتقدان اصلاحات جزء موافقین خواهند شد و کسانی که به خاطر فضاسازیها از جریان اصلاحات فاصله گرفتهاند به آن علاقهمند خواهند شد. باید ابعاد این جریان الهی و مردمی به طور کامل مشخص شود.
قائممقام حزب اعتماد ملی در خصوص لزوم آسیبشناسی عملکردگذشته اصلاحطلبان به عنوان چراغ راه آینده خاطرنشان کرد: آسیبشناسی و به عبارت دیگر محاسبه و حسابرسی کردن برای هر فرد و جمعیتی لازم است.
وی ضمن اشاره به تاکیدات دین مبین اسلام مبنیبر اینکه کسی که هر روز خود را محاسبه نکند از ما نیست، افزود: محاسبه و آسیبشناسی امری لازم و ضروری است.
این فعال سیاسی اصلاحطلب با بیان اینکه این آسیبشناسی به دو صورت ممکن است، انجام شود،ادامه داد: یک موردآن آسیبشناسی درونی است که خود اصلاحطلبها باید بدون جارو جنجال و بدون رسانهای کردن موضوعات، مشکلات گذشته خود را مورد بررسی قرار دهند و تلاش کنند اگر اشتباهی در گذشته از آنها سر زده آن را جبران کنند و این نوع آسیبشناسی ضروری است.
منتجبنیا اظهارداشت : اما آسیبشناسی به این معنی که هر کسی از درون جریان اصلاحات بیاید انتقادات خود را تحت عنوان آسیب شناسی رسانهای مطرح کند، این امر تنها موجب ضربه به جریان اصلاحات شده و باعث میشود رقبا از این اظهارات سوءاستفاده کنند و علیه جریان اصلاحات بتازند .کما اینکه تاکنون چنین بوده است.
وی در ادامه به انتقادات برخی اصلاحطلبان در مصاحبهها و یادداشتهای خود علیه جریان اصلاحات اشاره کرد و گفت: اظهارات این دوستان در مصاحبهها و یادداشتها سبب میشد که رقبا بلافاصله از آن اظهارات به نفع خودسوءاستفاده کنند و بیان کنند که اصلاحطلبان پشیمان شده یا دچار مشکل شدهاند.
منتجبنیا برلزوم آسیبشناسی درونی و داخلی تاکید کرد و گفت: اما این آسیبشناسی نباید به گونهای صورت گیرد که بهانه دست رقبایی بدهد که بر حذف جریان اصلاحات اصرار دارند .این کار درستی نیست .باید توجه داشت که آنها از هر وسیلهای برای مخدوش جلوه دادن جریان اصلاحات استفاده میکنند.
این فعال سیاسی اصلاحطلب در خصوص زمینههای واجد شرایط برای این بازتعریف خاطرنشان کرد: این بازتعریف باید در زمینههای مختلفی انجام شود. البته ابتدا لازم است تعریف جامعی از اصلاحات صورت بگیرد و بعد، آن تعریف، محور آسیبشناسی ما قرار گیرد.
منتجبنیا افزود: متاسفانه هنوز معیار و ملاک مشخصی نداریم که طبق آن اشتباهات گذشته را از لحاظ فکری وعملی مشخص کنیم.
وی در تشریح منظور خود از “بزرگان جریان” گفت: بزرگان جریان به افرادی اطلاق میشود که هم مقبولیت اجتماعی دارند و هم نزد اصلاحطلبان محبوبند. آنها شخصیتهایی هستند که به صورت انفرادی درکنار منتقدان خود طرفدار هم دارند. اما اگر چند نفر کنار هم یک هستهای را تشکیل دهند، قطعا مردم از آن مجموعه، حمایت خواهد کرد.
قائممقام حزب اعتماد ملی تصریح کرد: معتقدم به صورت انفرادی، یک شخص یا یک حزب خاصی نباید برای بازتعریف اصلاحات اقدام کند.