آفتابنیوز : آفتاب: فضل احمد معنوی، رئیس کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان میگوید که بر اساس شواهد، آمارها و گزارشهای اولیه میزان مشارکت مردم در دومین انتخابات پارلمانی کشور 40 درصد بوده است.
معنوی که در یک کنفرانس و پس از پایان دومین انتخابات پارلمانی در کابل سخن میگفت، تاکید کرد که این آمار نهایی نیست و کمیسیون پس از دریافت اطلاعات بیشتر از مراکز رایدهی گزارشهای دقیقتری منتشر خواهد کرد.
رئیس کمیسیون مستقل انتخاباتی افغانستان افزود حملاتی از سوی مخالفان مسلح دولت صورت گرفت و تخلفهای انتخاباتی هم وجود داشته اما به هر حال انتخابات در کل با موفقیت برگزار شد.
بسماللهخان وزیر داخله افغانستان نیز که در این کنفرانس خبری شرکت داشت طی اظهاراتی گفت که 33 مورد انفجار و 29 حمله مستقیم از سوی مخلفان صورت گرفت که تلفات کمی برجای گذاشته است
در این نشست همچنین وزیر دفاع ژنرال عبدالرحیم وردک و همچنین رئیس امنیت ملی افغانستان شرکت داشتند.
انتخابات پارلمانی افغانستان در میان موجی از ناآرامیها و حملات گروههای شورشی ساعت چهار عصر روز 18 سپتامبر به وقت محلی رسما به پایان رسید.
این رایگیری با حضور بیش از 2500 نامزد برای انتخاب 249 عضو مجلس نمایندگان تحت تدابیر شدید امنیتی برگزار شد.
نور محمد نور، سخنگوی کمیسیون انتخابات افغانستان در گفتو گویی با بیبیسی گفت که رایگیری در سراسر کشور راس ساعت چهار عصر رسما به پایان رسید.
او اما افزود که تنها بهطور استثنایی افرادی که در صفوف رای دهندگان در مراکز رای گیری منتظر ریختن آرای خود در صندوقها هستند، فرصت رای داده شده است.
به گفته مقامات انتخاباتی افغانستان 92 درصد از مراکز رای گیری به روی راهندگان باز بوده است ولی درباره 8 درصد از مراکز دیگر اطلاع دقیقی در دست نیست.
قرار بود بیش از پنج هزار و 800 مرکز رایگیری در سراسر افغانستان باز باشد. 1019 مرکز رایگیری پیش از این به دلیل ناامنی مسدود اعلام شده بود.
در برخی از ولایتها، مانند کابل، هرات، بلخ و بامیان میزان مشارکت رای دهندگان نسبتا بالا بوده است. در این ولایتها از حضور گسترده زنان در مراکز رایگیری هم گزارش شده است.
حدود دوازده میلیون رای دهنده برای شرکت در رای گیری ثبت نام کرده بودند، اما سازمان ملل اعلام کرده است که اگر 5 تا 7 میلیون رای دهنده در انتخابات شرکت کنند، موفقیت محسوب میشود.
بروز ناامنی، که باعث کشته شدن دست کم 14 نفر و زخمی شدن چندین نفر دیگر شد، از مشکلات عمده بر سر راه برگزاری این انتخابات بود.
چندین مرکز رای گیری در ولایت های شمالی، از جمله بغلان، قندوز و بلخ هدف حمله طالبان قرار گرفت و دست کم از 18 حادثه خشونت آمیز در قندهار هم گزارش شد. ننگرهار در شرق و کابل، پایتخت هم شاهد حملات موشکی طالبان بوده است.
هر چند بیش از 300 هزار مامور امنیتی در سراسر کشور برای تامین انتخابات به حالت آماده باش درآمدند، اما شورشیان در مواردی توانستند که به برخی اهداف حمله کنند.
گروه طالبان مدعی شده است که حدود 150 مورد حمله در سراسر کشور را سازمان داده اند.
تاخیر در گشایش شماری از مراکز رای گیری در مناطق مختلف افغانستان باعث انتقادهای گسترده ای شد. از جمله در ولسوالی/شهرستان قره باغ در غزنی گفته شده که تا حوالی ظهر مواد انتخاباتی به مراکز رایگیری نرسیده بوده است.
در برخی از مراکز رایگیری در غزنی و شماری از ولایتهای دیگر، از جمله سمنگان، کمبود برگههای رای محسوس بوده است. شماری از نامزدها و ناظران آن را به "سوء مدیریت" مدیران کمیسیون انتخابات نسبت دادهاند.
در مواردی از ضبط برگههای "جعلی" رای نیز گزارش شده و احمد ضیا رفعت، سخنگوی کمیسیون شکایات انتخاباتی تایید کرده که شکایتهایی در این زمینه به این کمیسیون رسیده است.
مقامهای کمیسیون شکایات انتخاباتی تایید کردهاند که دهها شکایت انتخاباتی را از سراسر کشور در ارتباط با مسائل مربوط به انتخابات دریافت کرده و آنها را بررسی خواهند کرد.
در همین حال مسئولان کمیسیون انتخابات گفتهاند که موضع خود را در خصوص این شکایتها و انتقادها در نشست مطبوعاتی در دقایقی پس از پایان کامل رایگیری اعلام خواهند کرد.
نتایج اولیه انتخابات تا دو هفته دیگر اعلام خواهد شد و نتایج نهایی آن پس از بررسی شکایتهای احتمالی انتخاباتی از سوی کمیسیون شکایات انتخاباتی، یک تا یکو نیم ماه بعد اعلام خواهد شد.