کد خبر: ۱۰۸۳۹۹
تاریخ انتشار : ۲۸ شهريور ۱۳۸۹ - ۱۲:۳۱

خاویار تقلبی هم آمد

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: شبه‌خاویارها یا خاویار بدلی و مصنوعی فقط از نظر ظاهری به خاویار شباهت دارند و دیگر فواید خاویار را ندارند و این نوع خاویار از برخی کشورهایی نظیر اسپانیا، ژاپن، آذربایجان و کشورهای مشترک‌المنافع به گلستان وارد می‌شود. 

بازار مرغوب‌ترین و ناب‌ترین خاویار ایران و جهان در گلستان در قبضه و محاصره خاویارهای تقلبی وارده از سوی برخی کشورهای حاشیه دریای خزر قرار گرفته است و بازار خاویار اصیل ایرانی در معرض خطر است. 

شبه خاویارها یا خاویار بدلی و مصنوعی فقط از نظر ظاهری به خاویار شباهت دارند و دیگر فواید خاویار را ندارند و این نوع خاویار از برخی کشورهایی نظیر اسپانیا، ژاپن، آذربایجان و کشورهای مشترک المنافع به گلستان وارد می‌شود.

خاویار بدلی را حتی شبه خاویار نامیدن درست نیست و این محصول مصنوعی بوده و از نظر پروتئین و خواص نسبت به خاویار در رده پائینی قرار دارد.

براساس اعلام کارشناسان بهداشتی و شیلات، فروش خاویار به صورت قاچاق و بدلی، غیربهداشتی و غیرقابل مصرف است و با استانداردها فاصله دارد.

خاویار تقلبی از شکم ماهی خاویاری و تخم آن تولید نمی‌شود و این گونه‌های بدلی و مصنوعی خاویار فقط به دلیل افزودن مواد و رنگدانه‌ها، طعم خاویار را می‌دهند و هیچ‌یک از خواص خاویار را ندارند.

ورود و قاچاق این‌گونه از مواد غذایی می‌تواند هم سلامت فرد را به مخاطره اندازد و هم به جایگاه واقعی خاویار ایران در جهان لطمه بزند.

مدیر ماهیان خاویاری گلستان در این زمینه گفت: ماهیان تقلبی ماهیان خاویاری نیستند و برای تولید آن از ترکیبات مختلف برای فرآوری و از اسانس‌های رنگی استفاده می‌شود. 

سید مصطفی عقیلی نژاد افزود: افزودن این رنگدانه‌ها و اسانس‌ها، سلامت انسان‌ها را تهدید می‌کند و سرطان‌زاست.

نیمی از خاویار ایران در گلستان تولید می‌شود

وی اظهار داشت: این ماهیان خاویاری تقلبی از برخی کشورهای حاشیه خزر از جمله آذربایجان، تولید و از ترکمنستان وارد گلستان می‌شود و بر بازار خاویار استان لطمه وارد می‌کند.

وی یادآور شد: گلستان بزرگترین مرکز صید ماهیان خاویاری ایران است که باوجود کاهش هرساله استحصال این محصول، 50 درصد خاویار ایران و مرغوب‌ترین خاویار جهان را تولید می‌کند.

مدیر ماهیان خاویاری گلستان عنوان کرد: خاویار تقلبی یا شبه خاویار، تهدید برای جایگاه این استان در زمینه تولید این محصول است و ضروری است این نوع خاویار در مراکز بهداشتی شناسایی شده و وضعیت آن از نظر قانونی مشخص شود.

وی تاکید کرد: باید برای جلوگیری از ورود آن برنامه منسجمی ارائه شود تا شاهد از بین رفتن جایگاه خاویار گلستان در جهان نباشیم.

وی به تولید خاویار استان در 6 ماه سالجاری اشاره کرد و گفت: در این مدت 650 کیلوگرم خاویار در استان استحصال شد که نسبت به مدت مشابه سال قبل برابر بوده است.

عقیلی نژاد افزود: همچنین پنج مرکز فرآوری و صید ماهیان خاویاری در استان وجود دارد که مطابق با قوانین و استانداردهای اتحادیه اروپا فعالیت می‌کنند.

وی اظهار داشت: انقراض گونه‌های ماهیان خاویاری نگران کننده است و در دوره 20 ساله، تولید خاویار در خزر 20 برابر کاهش یافته است.

سید مصطفی عقیلی‌نژاد بیان داشت: 45 درصد صادرات خاویار دریای خزر مربوط به ایران است و برای حفظ جایگاه ایران و گلستان در این عرصه باید تهدیدهای فراروی را کاهش دهیم.

مدیرکل شیلات گلستان گفت: ماهیان‌ خاویاری‌ یکی‌ از با ارزش‌‌ترین‌ ماهیان‌ جهان‌ هستند و براساس‌ تحقیقات انجام گرفته‌، ذخایر بسیاری‌ از ماهیان‌ خاویاری‌ در منطقه در حال‌ انقراض‌ است.

علی اکبر پاسندی افزود: از دلایل عمده کاهش میزان صید ماهیان خاویاری را می‌توان ایجاد سد و پل بر روی‌ رودخانه‌‌های‌ مهم‌ حوضه‌ دریای‌ خزر، تخریب‌ محل‌‌های‌ تخم ریزی‌ طبیعی بر اثر فرسایش‌ حوضه‌‌های‌ آبخیز رودخانه‌‌ها، آلودگی‌های مختلف در محیط‌های آبی، کامل نبودن قانون حفاظت از منابع آبزیان، صید بی‌رویه و غیرمجاز و ناکافی بودن تکثیر مصنوعی برشمرد.

وی اظهار داشت: یگان حفاظت منابع آبزی برای صیانت و حفظ ذخایر منابع آبزی و جلوگیری از انقراض نسل برخی گونه‌های ماهیان خاویاری، با کنترل و پیشگیری از صید غیرمجاز تمامی مناطق استان گلستان را تحت نظارت و بازرسی قرار می‌دهند.

مدیرکل شیلات گلستان خاطرنشان کرد: حفاظت و نگهداری از این ذخائر عظیم امری ضروریست و با مشارکت بیشتر ساحل نشینان و با مدیریت و برنامه‌ریزی یگان حفاظت از منابع آبزی این امر محقق می‌شود.

خاویار تقلبی که از مبادی غیرقانونی و توسط افراد فرصت طلب و سودجو وارد کشور می‌شود، با قیمتی بسیار پایین‌تر از خاویار طبیعی توزیع می‌شود، کاملا غیربهداشتی هستند.

خاویار تقلبی به دلیل استفاده از چربی‌های گیاهی و اسانس برای سلامتی مصرف کنندگان مضر و استفاده مداوم آن اثرات سوء به‌جا می‌گذارد.

همچنین باید این موضوع در کمیسیونهای قاچاق و شوراهای بهداشتی نیز بررسی و پیگیری شود و تلاش گسترده‌ای برای جلوگیری از ادامه این روند آغاز شود.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین