آفتابنیوز : آفتاب: مصطفی رحماندوست جای آموزش و پرورش در برگزاری جشنوارههايی مانند تئاتر كودک را خالی دانسته و می گويد: از آموزش و پرورش آبی گرم نمیشود.
آنها ازنظر تکنولوژی آموزشی؛ صد سال عقب هستند وگرنه میبایست تئاتر کودک را جزو برنامههای اصلی درسی قرار میدادند.
نشست خبری هفدهمین جشنواره بینالمللی تئاتر کودک و نوجوان، صبح امروز(4 مهر) با حضور مصطفی رحماندوست(دبیر جشنواره)، سعید کرمی(مدیرکل فرهنگ و ارشاد استان همدان) و سیدصادق موسوی(قائم مقام دبیر جشنواره) برگزار شد.
در ابتدای این نشست، رحماندوست که برای پنجمین سال متوالی دبیری این جشنواره را برعهده دارد، به تاریخچه این جشنواره اشاره کرد و گفت: قدمت این جشنواره بیست سال است و برای نخستین بار در همدان به راه افتاد.
همدان به مدت ۹ سال میزبان این جشنواره بود و بعداز آن جشنواره تئاتر کودک دربهدر و آواره بود و به شهرهای دیگری چون مسجد سلیمان و زاهدان و بم رفت که در هر دوره ضعیفتر هم شد.
وی ادامه داد: این جشنواره از دوره سیزدهم به اصفهان رفت و کمی بهتر شد و امسال به زاگاه اصلی خود، همدان، بازگشت.
رحماندوست ابراز امیدواری کرد؛ همدانیها قدر این مولود خود را بدانند و تئاتر کودک و نوجوان به جایگاه خود برسد؛ مدرسهها تئاتر داشته باشند و تئاتر خانگی راه بیفتد.
وی افزود: سال اول که من دبیری این جشنواره را برعهده گرفتم، در حد یک جشنواره استانی بود درحالیکه شان و جایگاه تئاتر کودک که بر ادبیات فاخر ایرانی استوار است، بیش از اینهاست. این تقصیر فقط و فقط متوجه مسوولان بود و اهالی هنر مقصر نبودند.
دبیر جشنواره تئاتر کودک و نوجوان گفت: در هر سالی که من دبیر جشنواره بودم، کودکانه دویدم و سعی کردم هر سال چیزی به آن اضافه کنم و حاصل کار این شد که اکنون بخش بینالملل جشنواره با قدرت به کار خود میپردازد.
در ادامه سعید کرمی(مدیرکل فرهنگ و ارشاد استان همدان) با ابراز خرسندی از اینکه جشنواره تئاتر کودک و نوجوان به زادگاه خود بازگشته است، همدان را پایتخت تاریخ و تمدن ایران زمین دانست که بشریت، بخشی از مدنیّت خود را مدیون آن است.
وی همچنین گفت: مقدمات جشنواره تئاتر کودک و نوجوان در همدان برپا شده است، در این مدت، سالنهای خوبی در همدان ساخته شده و فضا برای فعالیتهای فرهنگی و هنری مهیا شده است.
کرمی از به راه افتادن کارناوالهای شادی در سطح خیابانها و مدارس برای تبلیغ جشنواره خبر داد و افزود: در ایام جشنواره تمام شهرستانهای استان درگیر میشوند و در آنها تئاتر خیابانی اجرا میشود؛ ضمن آنکه نشست تخصصی روانشناسی کودک و نوجوان، رونمایی از کتب جشنواره و توزیع نشریه امید با تیراژ صدهزار نسخه از دیگر برنامههای ما است.
سیدصادق موسوی نیز با اشاره به چگونگی برنامهریزی برای گروههای حاضر در جشنواره گفت: این کاربه گونهای انجام شده که از روز سوم جشنواره، همه گروهها در همدان حضور دارند و میتوانند از برنامههای آن استفاده کنند.
وی افزود: برخی صرفهجوییها در جشنواره رعایت شده که آنها را در بخشهای دیگر سرمایهگذاری خواهیم کرد.
مصطفی رحماندوست نیز با اشاره به بحث کمک هزینه گروههای نمایشی گفت: کمک هزینه باید قبل از حرکت گروهها به محل برگزاری جشنواره به آنها پرداخته شود، هرچند این کار در این دوره اتفاق نیفتاد؛ من این اشکال را میپذیرم و "سربسته" مسوولیت این کار را برعهده میگیرم؛ ولی اگر جایی لازم دیدم، آن را "باز" میکنم.
وی همچنین درباره تئاتر مختص قشر نوجوان گفت: مشکل اصلی ما در جشنواره، نبود متن مناسب برای جذب نوجوانان است زیرا این کار بسیار سخت است. ما در این سالها سعی کردیم با تشویق، قرارداد پیش از تولید و دیگر روشها، هنرمندان را برای فعالیت در این عرصه ترغیب کنیم اما آنگونه که خواستیم، اتفاق نیفتاد و به همین منظور به سمت گروههای خارجی متمایل شدیم که در این دوره دو اثر خارجی و یک اثر ایرانی در جشنواره داریم.
رحماندوست درخصوص نبود بخش پژوهش در جشنواره گفت: در این جشنواره نه تنها بخش پژوهش نداریم بلکه چند سالی است تلاش کردیم کارگاه دائم رشتههای مختلف تئاتر کودک و نوجوان را دایر کنیم، اما موفق نشدیم. درحالیکه لازم است جشنواره پایگاه و ستاد دائم داشته باشد که کلاس تئوری و کارگاهی بتواند برگزار کند.
وی همچنین از انتشار ۳۲ کتاب در طول پنج سالی که دبیری جشنواره را برعهده داشته است، خبر داد و اعلام کرد: برخی از این کتابها به دانشگاهها هم راه پیدا کرد.
رحماندوست درخصوص ضرورت حضور آموزش و پرورش در چنین برنامههایی گفت: از این آموزش و پرورش ما آبی گرم نمیشود.
آموزش و پرورش ما ازنظر تکنولوژی آموزشی صد سال عقب است وگرنه میبایست تئاتر کودک را جزو برنامههای اصلی درسی قرار میداد. من در طول این سالها با چند وزیر صحبت کردم، اما به هیچ نتیجهای نرسیدیم!
وی درباره بخش بینالملل جشنواره توضیح داد: مسائل فرهنگی کشور ما باعث میشود برای انتخاب موضوع محدودیتهایی داشته باشیم، ضمن آنکه نحوه ارتباط سیاسی ایران و کشورهای دیگر هم مانع از حضور برخی گروههای خارجی در کشور ما میشود؛ با اینحال براساس فراخوان این جشنواره، ۳۵ گروه علاقمند به حضور شدند که براساس نظر هیئت داوری، شش کار پذیرفته شدند.
دبیر جشنواره تئاتر کودک و نوجوان اضافه شدن بخش "رادیو تئاتر" را دستاورد هفدهمین دوره این دوره جشنواره دانست و اظهار کرد: تئاتر خانگی برای پرورش بچهها بسیار مهم است زیرا بیشترین شخصیت کودک تا قبل از هفت سالگی شکل میگیرد و اگر شرایطی پیش آید که تئاتر خانگی راه افتد، شاهد اتفاقات مهمی در رشد و شخصیت او خواهیم بود.
هفدهمین جشنواره بینالمللی تئاتر کودک و نوجوان، از ۷ تا ۱۱ مهرماه در همدان برگزار میشود.