آفتابنیوز : آفتاب: آملیلاریجانی در بیستویکمین گردهمایی ائمه جمعه سراسر کشور تحت عنوان نماز جمعه فرصتها و تهدیدها، به تبیین وضعیت کنونی دستگاه قضایی و چالشهای عمده پیشروی آن پرداخت و با اشاره به بحث اطاله دادرسی به عنوان شکایت عمومی مردم از مسئولان اظهار داشت: بخشی از اظهارنظرها در خصوص اطاله دادرسی از جمله اینکه هر پرونده 5تا 10 سال در دستگاه قضایی گردش میکند، صحیح نیست. زیرا امروز با راهاندازی سیستم مدیریت پرونده قضایی موسوم به CMS در سراسر کشور آمارهای تقریبا دقیق نشان میدهد که به استثنای درصد پایینی از پروندهها سایر دعاوی چه در زمینه کیفری و چه در زمینه حقوقی با مدت زمان میانگین 3 الی 5 ماه به صدور حکم منتهی میشود.
وی اظهار داشت: در عین حال دو سبب مهم برای اطاله دادرسی وجود دارد که یکی اعمال ماده 18 و دیگری کمبود شدید نیرو در دستگاه قضایی است. در خصوص سبب اول با این منطق که قانون، اعاده دادرسی و اعمال ماده 18 مبنیبر شکایت احکام قطعی را برای همه شکات تجویز نکرده است، را برای اطاله دادرسی بسته شد و البته نظارت دیوان عالی کشور برای اجرای صحیح قانون در محاکم نیز تقویت شد.
وی با تاکید بر اینکه مشکل کمبود نیروی انسانی در قوه قضائیه نیز باید حل شود، برخی از نارضایتیها نسبت به برخورد قضات محاکم با مراجعین را به دلیل تعداد بالای پروندههایی که قضات در روز به آن رسیدگی میکنند و این امر موجب سلب حوصله و روحیه از قضات میشود، دانست.
رئیس قوه قضائیه در ادامه برخورد با 3 دسته از مفسدان اقتصادی، اجتماعی و سیاسی را چالش دیگر قوه قضائیه برشمرد و اظهار داشت: در سطح مفسدان اقتصادی توقع و انتظار مردم از کل نظام و خصوصا قوه قضائیه این است که عدالت برقرار شود و آنطور نباشد که عدهای آلاف و الوف ببرند و کسی هم توجه نکند.
وی تاکید کرد: ما در دوره جدید با روسای همفکر خود در مدیریت قوه قضائیه برای اینکه با مفسدان اقتصادی برخورد کنیم، اقداماتی را صورت داده که البته تبلیغات در آن خصوص کم است.
آملیلاریجانی با بیان اینکه مفاسد بزرگی را در کشور کشف کردهایم از مقاومتهایی که در برابر برخوردها صورت میگیرد، ابراز تاسف کرد و گفت: واقعا کسانی که از آنها توقع نداشتیم نیز مقاومت میکردند. به مصلحت نیست نام آنها را ببرم، اما کسانی که شعار عدالت میدهند نیز مقاومت میکنند.
وی در عین حال تاکید کرد: اما گوش ما به این مسائل بدهکار نیست و کار خود را میکنیم، به عنوان مثال در پرونده مربوط به بیمه که ماهها پیش اعلام شد، کیفرخواست 50 نفر و حتی بیشتر در شرف صدور است.
رئیس قوه قضائیه با بیان اینکه پروندههای کلانی وجود دارد و راه قوه قضائیه در برخورد با آنها بدون برگشت است، گفت: چنانچه من باشم یا نباشم دستگاه قضایی باید این راه را ادامه دهد تا مردم احساس نکنند که قوه قضائیه تنها با مفسدینی در سطح پایین که مال اندکی بردهاند، برخورد میکند.
وی تصریح کرد: در مقابل، عدهای از ما عجله و تسریع میخواهند، در حالی که قوه قضائیه کار خود را با آرامش انجام میدهد، گاهی از ما اعلام اسامی میخواهند اما طبیعتا اعلام اسامی قبل از مراحل تحقیقات، رسیدگی و قطعی شدن صحیح نیست.
آملیلاریجانی در بخش دیگری از سخنان خود به گلایه از سازمان صدا و سیما زبان گشود و گفت: آنطور که باید و شاید حق را ادا نمیکنند و حقایق قوه قضائیه بیان نمیشود. اخبار قوه قضائیه، بعد از اخبار مربوط به هواشناسی و یا فوتبال پخش میشود. توقع ما تبلیغ آنچنانی نیست اما هر کس در حدی که میتواند باید به قوای نظام و خصوصا قوه قضائیه کمک کند.
رئیس قوه قضائیه همچنین با اشاره به برخوردهای قاطع با مفاسد اجتماعی از جمله تجاوز به عنف، شرارت با قمه، سرقتهای مسلحانه و مزاحمت برای نوامیس گفت: خوشبختانه نیروی انتظامی نیز در برخورد با این موضوعات که در جامعه وجود دارد، اراده قاطع بهکار میبرد.
وی به پروندهای از برخوردهای قاطع قوه قضائیه با مفاسد اجتماعی اشاره کرد و گفت: در ماه مبارک رمضان شنیدیم که در روستایی در استان خراسانجنوبی چند جوان به خانهای هجوم برده و دختر خانواده را در برابر چشمان پدر و مادرش مورد تجاوز قرار دادهاند. من به مسئولان گفتم به آنها مهلت ندهید که سپس 18 روزه آنها را به تهران آورده و پس از رسیدگیهای لازم اعدام کردیم. اعدام آنها در حالی است که در ماه رمضان ما کسی را اعدام نمیکنیم و یا یک جانی بالفطره در ورامین به چندین کودک تجاوز کرده بود، دستگیر شد و اعدام او نیز در دستور کار است.
رئیس قوه قضائیه تاکید کرد: ما در خصوص این جرایم مطلقا بنای تسامح نداریم البته برخی از وکلا در دادگاهها میدوند تا به نوعی در این پروندهها تشکیک کنند و به عنوان مثال وکیلی میگفت که آن شخص قرص روانگردان مصرف کرده است. اما باید پرسید که آیا قرص روان گردان مسقط قصاص است؟ بنابراین به این آقایان هشدار میدهیم، این دوره دستگاه قضایی، دوره تسامحات نیست و در برخوردها قاطعیت دارد.
وی سپس از برخوردهای نیروی انتظامی با اشرار نیز اعلام حمایت کرد.
آملیلاریجانی بحث بیحجابی و بیبند و باری را از دیگر مفاسد اجتماعی برشمرد و با بیان اینکه این امر یک نص قانونی و شرعی است، گفت: متاسفانه برخی حرفها زده میشود که به تشکیک در اصل برخوردها با این معضل اجتماعی بازمیگردد و واقعا صحیح نیست.
وی با اشاره به مادهای از قانون مجازات اسلامی که بیحجابی را جرم و برای آن مجازات مقرر نموده گفت: بهانه بحث فرهنگی نباید موجب شود که قانون بر زمین بماند. البته معتقدیم که حتما کار فرهنگی نیاز است.
رئیس قوه قضائیه خطاب به ائمه جمعه، استیضاح مسئولان قضایی را در موضوعات مختلف، از وظایف آنان دانست.
آملی لاریجانی همچنین در خصوص برخورد با مفسدان سیاسی به حوادث سال گذشته اشاره کرد و گفت: اگر خود را به خواب نزنیم عاملان فتنه سال گذشته مجرم هستند و کار فتنهگران مصداق جرم است. اینکه کسانی بخواهند با اصطلاحات روشنفکری بر ما تحمیل کنند که کار فتنهگران جرم نبوده دستگاه قضایی چشمپوشی نخواهد کرد.
وی با اشاره به انتقادهایی نسبت به این دستگاه مبنیبر اینکه چرا با فتنهگران برخورد میشود و متقابلا چرا برخورد شدیدتر نمیشود؟، گفت: دستگاه قضایی وظیفه خود را انجام میدهند و برخورد ما هیچگاه همراه با مسامحه نبوده است.
آملیلاریجانی اضافه کرد: من بهطور جازم میگویم برایم مسلم شد که ادعای تقلب در انتخابات دروغ بزرگی بود و منجر به تشویش اذهان جوانان و بخشی از جامعه شد.
پیشگیری از جرم از دیگر چالشهایی بود که رئیس قوه قضائیه به آن اشاره کرد و ضمن تاکید بر این که این موضوع بسیار جدی است، همکاری روحانیون و ائمه جمعه را خواستار شد.
وی با اشاره به امر به معروف و نهی از منکر به عنوان یکی از احکام صریح قرآنی و روایات ائمه معصوم اظهار داشت: در قانون اساسی نهادی برای امر به معروف و نهی از منکر پیشبینی شده که این فریضه اسلامی بر زمین مانده است.
آملیلاریجانی در ادامه سخنانش در این زمینه تصریح کرد: متاسفانه حرف خلاف و دروغ دارد شیوع پیدا میکند، غیبت، مال مردم خوردن و خیانت در امانت دارد شیوع پیدا کند. دستگاه قضایی با این مسائل فلج میشود. علما میتوانند در نمازهای جمعه با تشکیل حلقههای مردمی از افزایش این پروندهها جلوگیری کنند.
در ادامه دیدار رئیس قوه قضائیه با ائمه جمعه سراسر کشور سئوالاتی مطرح شد که آملی لاریجانی به آنها پاسخ داد.
یکی از روحانیون از تسامح در برخورد با مجرمین مواد مخدر انتقاد کرد که آملی لاریجانی گفت: در دوره جدید قوه قضائیه مرخصیهای زندان را کاهش دادهایم، البته وضع زندانهای ما الان مشکل دارد. ما با فقدان بودجه کافی مواجهیم، وضع زندانهای ما خوب نیست و با جمعیت بالا در زندان مواجهیم.
حجتالاسلام والمسلمین تقوی نیز در ابتدای این دیدار طی سخنانی از آمادگی شورای سیاستگذاری ائمه جمعه و روحانیون در سراسر کشور برای همکاری در بخش معاونت پیشگیری قوه قضائیه خبر داد.
وی همچنین ارتباط نهاد نماز جمعه و روحانیون را در سراسر کشور با دستاندرکاران دستگاه قضایی بسیار خوب ارزیابی کرد.