آفتابنیوز : آفتاب: بر اساس پژوهش “ارزیابی پیامدهای اصلاح نظام یارانهای”، افزایش نرخ بیکاری اولین پیامد اجرای این طرح خواهد بود.
در این پژوهش که توسط یک مرکز معتبر پژوهشی کشور انجام شده و مورد بررسی وزارت رفاه نیز قرار گرفته است، تصریح شده است: با توجه به مصرف بالای انرژی در صنایع کشور، افزایش قیمت انرژی شوک شدیدی به صنایع وارد خواهد کرد که به کاهش شدید تقاضای نیروی کار می انجامد.
بنا بر این گزارش سهم انرژی از کل هزینهها در صنایع ایران ۱۱ درصد بوده که تقریباً دو برابر متوسط کشورهای صنعتی است و در این میان سهم برق در انرژی مصرفی صنایع ۷۸ درصد، گاز ۱۶ درصد و نفت کوره ۶ درصد میباشد.
محاسبات انجام شده در این گزارش نشان میدهد که میزان تاثیر افزایش قیمت بر کاهش مصرف انرژی ۲۹/۸۰ کاهش نیروی کار ۲۲ میباشد که به معنای افزایش شدید بیکاری پس از هدفمندی یارانههاست.
هم اکنون سالانه حدود ۲۰ هزار میلیارد تومان به صنایع و نیروگاهها یارانه انرژی پرداخت میشود که حذف آنها به منزله شوکی مرگ بار برای صنایع بویژه ساختمان شامل (صنایع فلزی،سیمان و گچ) و کشاورزی عمل خواهد کرد و ابن صنایع با نرخ ارز فعلی قادر به رقابت با محصولات خارجی نخواهند بود.
پیامد دیگر این طرح، تعطیلی صنایع دارای تکنولوژی فرسوده است که مصرف انرژی بالایی دارند و برای حفظ این صنایع، تقاضا برای سرمایه جهت نوسازی بهشدت افزایش مییابد که با توجه به تحریم، وارد کردن تجهیزات صنعتی با تکنولوژیِ جدید با مشکلات مضاعفی همراه خواهد بود.
در این پژوهش تصریح شده است: میزان ۳۰ درصد درآمد حاصل از اجرای طرح برای کمک به صنعت کاملاً ناکافی بوده و موجبات ایجاد رانت برای گروهی از صنایع را فراهم کرده و به افزایش نرخ بهره در بازار و رشد قیمت دلار منجر میشود.
بنابر این به نظر میرسد بر خلاف نگرانی های فعلی درباره افزایش هزینه خانوادهها، مهمترین پیامد طرح پرداخت نقدی یارانهها، آسیب دیدن صنایع کشور که بزرگترین مصرف کننده انرژی هستند ، می باشد و اجرای این طرح و عدم پاسخگویی منابع مالی برای کمک به صنایع به تعطیلی بسیاری از صنایع و افزایش بیکاری و از دست رفتن محصولات داخلی برای رقابت با کالاهای خارجی است.
با این وجود این موارد به معنای عدم لزوم اصلاح نظام یارانهها نیست، بلکه لزوم برنامهریزی دقیق مسئولان جهت فائق آمدن بر عوارض اجرای طرح را یادآور میشود.