کد خبر: ۱۱۱۸۷۷
تاریخ انتشار : ۰۵ آبان ۱۳۸۹ - ۱۷:۳۰

آفت خشک‌سالی به جان روستاهای استان یزد افتاده است

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: خشک‌سالی در طول سال‌های گذشته به‌ویژه 20 سال اخیر تاثیرات نامطلوب بسیاری بر بخش‌های مختلف به‌ویژه صنعت و کشاورزی استان یزد گذاشت اما آنچه بیش از همه سبب بروز نگرانی مسئولان این استان شده، تخلیه روستاهاست. 

روستاها گرچه ممکن است در نگاه اول چندان حائز اهمیت نباشند اما با کمی تامل می‌توان دریافت که روستاها، چه کوچک و چه بزرگ در واقع قطب کشاورزی و دامداری کشور به شمار می‌روند و هر نوع لطمه و آسیب به آنها به کشاورزی و دامداری کشور آسیب وارد می‌کند.

در طول سالیان گذشته شاید جاذبه‌ها و زرق‌و‌برق شهرها بسیاری از روستاییان به‌ویژه جوانان را ترغیب به مهاجرت می‌‌کرد اما این نوع مهاجرت با توسعه روستاها، ساماندهی راهها و جاده‌های روستایی، توسعه خدمات ارتباطی و .... به‌تدریج کمرنگ شد.

اکنون نوع جدیدی از مهاجرت در میان روستاییان آغاز شده که این امر حتی برای روستاییان علاقمند به شهرنشینی نیز دلپذیر نیست.

خشک‌سالی آفتی است که در طول چند سال اخیر به جان روستاهای استان یزد افتاده و بیش از همه روستاهای شهرستانهای تفت و مهریز را در معرض آسیب قرار داده است.

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان یزد در این زمینه اظهار داشت: در طول 20 سال گذشته 65 درصد از روستاهای استان یزد به دلیل کم‌ آبی یا بی‌آبی خالی از سکنه شده‌‌اند.

علی اسلامی خاطرنشان کرد: کم ‌آبی و بی‌‌آبی در طول سال‌های گذشته خسارات بسیاری به بخش‌های مختلف به‌ویژه کشاورزی وارد کرده است تا حدی که در بسیاری از مناطق، کشاورزان اراضی خود را رها کرده و به شهرها مهاجرت کرده‌‌اند.

مدیرکل مدیریت بحران استان یزد نیز در این زمینه با اشاره به تبعات ناشی از خشکسالی که هم‌ اکنون گریبانگیر بسیاری از روستاهای این استان شده است، افزود: تعداد زیادی از روستاهای منطقه میانکوه و پشتکوه و بخشی از روستاهای منطقه پشتکوه در شهرستان تفت یا به طور کامل خالی از سکنه شده ‌اند یا در حال تخلیه هستند و تنها 5 درصد ساکنان این روستاها در خانه‌‌های خود مانده‌‌اند.

غلامرضا با اشاره به اینکه ترسالی‌ در سال‌های آتی و تامین اعتبارات به منظور بخشی از خسارت‌‌های وارد شده تنها راه جبران بخشی از خسارت‌هاست، بیان داشت: هنوز هیچ اعتباری در سال جاری به هیچ استانی در زمینه خشک‌سالی اعلام نشده است.

وی با اشاره به اینکه استان یزد در طول 14 سال گذشته، 10 سال را در خشکسالی به‌سر برده است، خاطرنشان کرد: این استان جزو هفت استان خشکسال کشور به‌شمار می‌رود.

وی یادآور شد: در سال زراعی گذشته خاتم و یزد بیشترین میزان کاهش بارندگی معادل را داشته‌ اند به نحوی که خاتم 35 و یزد 34 درصد کاهش بارندگی نسبت به سال قبل داشته‌ اند و در شهرستانهای مهریز نیز 27 درصد، تفت 24 درصد، صدوق 22 درصد، ابرکوه 20 درصد، اردکان 17 درصد، بافق 16 درصد، طبس 14 درصد، بهاباد 123 درصد و میبد سه درصد کاهش بارندگی نسبت به سال زراعی قبل گزارش شده است.

برزگری عنوان کرد: متاسفانه عمده این کاهش‌ بارندگی‌‌ها در شهرستان‌هایی رخ داده است که قطب کشاورزی استان یزد به‌شمار می‌‌روند.

وی یادآور شد: در زمستان گذشته و حتی در دی‌‌ماه که ماه پربرفی محسوب می‌‌شود، در استان یزد میزان بارش صفر بوده است.

گرچه بعید است این بحران‌ها حتی در طول سال‌های آینده و حتی با تخصیص اعتبارات ویژه جبران شود، اما به نظر می‌رسد پیشگیری و آموزش بتواند بخشی از مشکلات روستاها در زمینه خشک‌سالی را کاهش دهد.

روستاییان به هر حال برای کسب روزی از باغات و مزارع خود در روستاها باقی مانده اند که با خشک شدن درختان آنها و بی آبی مزارع، دیگر امیدی در این زمینه ندارند اما به نظر می‌رسد ورود جهاد کشاورزی برای آموزش و ترویج کشت محصولات کم آب‌خواه، بتواند بخشی از این مشکلات را برطرف کند.

ضمن اینکه به هر حال اختصاص بودجه های خشک‌سالی به استان یزد نیز می‌تواند بخشی از این خسارات را جبران کرده و یاری رسان روستاییان باشد.

و نکته آخر اینکه، باز هم صرفه‌جویی،‌ صرفه‌جویی و صرفه‌جویی، حتما می‌تواند در میزان برداشت از منابع آب استان یزد موثر بوده و بخشی از آن را روانه روستاها کند.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین