آفتابنیوز : آفتاب: رئیس اتحادیه قنادان و نانهای آزاد پز تهران گفت: براساس برآوردها قیمت انواع نان آزادپز در زمان اجرای قانون هدفمند کردن یارانهها کاهش مییابد.
محمد نصرتی با بیان اینکه با اجرای این قانون قیمت آرد بر اساس قیمت جهانی گندم در اختیار نانوایان قرار میگیرد، افزود: اگر هر کیلو آرد به قیمت 250 تا 260 تومان در اختیار نانوایان قرار گیرد قمیت نان سنگک (بدون کنجد) حدود 350، بربری حدود 250 و تافتون هم حدود 150 تومان در تهران در اختیار مردم قرار میگیرد.
وی گفت: شرایط قیمت انواع نان به تناسب هر استان متفاوت خواهد بود.
در حال حاضر نانوایی های آزاد پز هر کیلو آرد را در تهران حدود 450 تومان خریداری و نان سنگک بدون کنجد را 500 ، بربری 300 و تافتون را 200 تومان عرضه میکنند.
نصرتی درباره قیمت نان لواش هم گفت: نان لواش آزاد پزها از طریق سوپر کتها در اختیار مردم قرار میگیرد و مصرف کننده با یک واسطه این نوع نان را تهیه میکند و تاکنون قیمتی در این باره نهایی نشده است.
پیش از این حمید علیخانی مدیر عامل بازرگانی دولتی اعلام کرده بود هر عدد نان لواش با اصلاح قیمت آرد کمتر از 50 تومان خواهد بود.
به گفته وی درباره نان سه سناریو مطرح و در نهایت یکی از این سناریوها تصویب شد.
سناریوی نخست ادامه وضع موجود با اختصاص سالانه 4 هزار میلیارد تومان یارانه است که این سناریو بهدلیل انحرافات رد شد.
سناریوی دوم اختصاص 4 هزار میلیارد تومان یارانه سالانه نان به مصرفکنندگان بود که قرار بود درصورت نهایی شدن این سناریو، مصرفکنندگان خودشان درباره نحوه هزینه کرد آن تصمیم بگیرند.
با توجه به پیچیده بودن توزیع این مبلغ، دولت با این سناریو هم مخالفت کرده است. براساس سناریوی سوم که مورد تصویب دولت قرار گرفت، مقرر شد حدود 1300 میلیارد تومان یارانه حمایت از کشاورزان از کل 4 هزار میلیارد تومان یارانه سالانه نان جدا شود و حدود 2700 میلیارد تومان یارانه باقی مانده به مصرفکنندگان اختصاص یابد که با این گزینه، قیمت جهانی مبنای تعیین قیمت آرد قرار می گیرد.
در حال حاضر در کشور بیش از 63 هزار نانوایی برای پخت لواش، بربری، سنگک و تافتون فعالین میکنند، یعنی به ازای هر 1200 نفر یک نانوایی فعال است.
برای این تعداد نانوایی دولت باید فقط روزانه 25 هزار تن آرد با دو قیمت 7 و نیم و 45 تومان توزیع کند که این رقم در سال حدود 10 میلیون تن برآورد میشود.
روزانه 2500 کامیون 10 تنی این آرد را به نانواییهای سراسر کشور منتقل میکنند.
با افزایش جمعیت و بالا رفتن تقاضای نان، یارانه خرید گندم و آرد و نان در مدت 10 سال نه برابر شده است.
آمارها نشان میدهد که در سال 76 یارانه نان 450 میلیارد تومان بوده است که این رقم سال 81 حدود 1300 میلیارد تومان، سال هشتاد و پنج 2700 میلیارد تومان و پارسال هم به 4400 میلیارد تومان افزایش یافته است.
هم اکنون سرانه مصرف نان بین 160 تا 164 کیلوگرم است. این درحالی است که در کشورهای دنیا، سرانه مصرف نان از 20 کیلوگرم تا 90 کیلوگرم، در نوسان است.
بهنظر میرسد هدفمند کردن یارانهها میتواند سهم بسزایی در کاهش این سرانه داشته باشد زیرا اگر قیمت نان اصلاح شود، حتما بسیاری از مصارف غیراصلی حذف میشود.
در شرایط کنونی به علت انحراف یارانه و کیفیت پایین نان، دولت و نانوا و مردم راضی نیستند به طوری که کیفیت پایین نان موجب شده تا به طور خوشبینانه سالانه حدود 800 میلیارد تومان از یارانه چهار هزار و 400 میلیارد تومان آرد و گندم به ضایعات تبدیل و دورریز شود.