کد خبر: ۱۱۴۷۵
تاریخ انتشار : ۱۲ شهريور ۱۳۸۴ - ۱۳:۵۴

نگرانی خاتمی از تشکیل دولت اسلامی

آفتاب‌‌نیوز :  "سيدمحمد خاتمي" در خصوص ويژگي‌‏هاي دولت اسلامي، با تأكيد بر اينكه" بايد از كساني كه شعار دولت اسلامي را مي‌‏دهند پرسيد كه مشخصات و ويژگي‌‏هاي دولت اسلامي چيست؟"؛ گفت: به هر حال اميدوام خداوند همه را موفق بدارد كه بتوانيم طبق موازين اسلامي كار كنيم اما بنده معتقدم راهي جز پايبندي محكم به همه اجزاي قانون اساسي از جمله حقوق، حرمت و جايگاه مردم و استقرار مردم‌‏سالاري سازگار با دين كه در آن قدرت ناشي از مردم و مسؤول در مقابل مردم باشد و مردم نيز قادر باشند كه حكومت را بدون توسل به زور جابجا كند، وجود ندارد. 

وي در ادامه افزود: در عين حال، رعايت عدالت نيز در همه عرصه از جمله جنبه‌‏هاي سياسي و فرهنگي نيز بايد رعايت شود و تنها منظور از عدالت، عدالت اقتصادي نباشد؛ هرچند عدالت اقتصادي هم بايد مبتني بر پيشرفت جامعه باشد زيرا اگر ما توسعه و پيشرفت را در عدالت مد نظر نداشته باشيم، عدالت چيزي جز تقسيم فقر نخواهد بود. 

مؤسس مجمع جهاني گفت‌‏وگوي تمدن‌‏ها با بيان اينكه دولت اسلامي هيچ منافاتي با مردم‌‏سالاري ندارد، گفت: ما در قانون اساسي مي‌‏‏خوانيم كه حاكم مطلق، خداست و او انسان را بر سرنوشت خويش حاكم گردانيده است؛ بنابراين حاكميت انسان بر سرنوشت خويش، هديه‌‏اي است كه از متن مردم‌‏سالاري و آن هم به اذن خداوند بيرون مي‌‏آيد. 

وي افزود: خداوند خواسته است كه مردم، بنده و برده هيچ‌‏كس و هيچ‌‏چيز نباشند و تنها خودشان درباره خودشان تصميم بگيرند و البته معلوم است كه خداوند علاقه‌‏مند است كه مردم، متدين و ديندار باشند و تصميم‌‏هاي‌‏شان براساس دين باشد. 

وي با تصريح به اينكه هيچ منافاتي بين مردم‌‏سالاري و اسلام نيست، خاطرنشان كرد: اگر مردم‌‏سالاري را عين ليبرال‌‏دموكراسي بدانيم ممكن است بين ليبراليسم و اسلام اختلافاتي وجود داشته باشد؛ اما " دموكراسي اسلامي" يعني دموكراسي‌‏اي كه با معيارهاي اسلامي سازگار و در كشور ما قابل تحقق است. 

خاتمي تأكيد كرد: در موقعيت فعلي به جاي اينكه به دنبال اين بحث‌‏هاي فني و گسترده باشيم، بايد ببينيم چه كساني به قانون اساسي و همه اجزاي آن معتقدند و چه تلاش‌‏هايي انجام مي‌‏دهند تا قانون اساسي پياده شود، همان تعبيري كه در اين سال‌‏ها مطرح شده است كه چه كار مي‌‏كنند تا مردم‌‏سالاري ديني در جامعه ما مستقر شود زيرا اگر ما قانون اساسي را درست پياده كنيم، گام‌‏هاي بلندي در استقرار مردم‌‏سالاري ديني بر خواهيم داشت. 

رئيس‌‏جمهوري سابق در پاسخ به اين سؤال كه اصلاحات مد نظر شما چقدر در دوره مسؤوليت‌‏ اجرايي‌‏تان محقق شده است و آيا تفاوتي بين خاتمي 76 با خاتمي 84 وجود دارد؟ گفت: تفاوت من با گذشته مجموعه‌‏اي از تجربه‌‏هايي است كه از نظر فكري و عملي كسب كردم زيرا به هر حال معتقدم اگر انسان يك روزش مثل روز قبلش باشد، زيان‌‏كار است و مهم‌‏ترين رشدي كه هر انسان مي‌‏تواند بكند تا زيانكار نباشد، اين است كه بر اثر تجربه‌‏هاي زيادي كه پيدا كرده است، راهش را ادامه بدهد. 

وي افزود: اصلاحاتي كه مدنظر من بود و هنوز هم به آن معتقدم، از دو ناحيه ضربه خورد؛ يكي برداشت‌‏هاي ناروا از آن ـ كه بيشتر شايد به خاطر شتاب‌‏زدگي و ندانم‌‏كاري و برخي رفتارهايي بود كه از اين رفتارها مخالفت اصلاحات با دين و معيارهاي ارزشي تلقي مي‌‏شد ـ و ديگر از طرف كساني كه هيچ تحولي را در جامعه نمي‌‏پسنديدند و نمي‌‏توانستند بفهمند كه جامعه ما جوان است و در دنياي امروز اين جوان نيازمندي‌‏هايي دارد. 

خاتمي با بيان اينكه اصلاحات باز هم از همين دو جهت مورد فشار قرار خواهد گرفت، تأكيد كرد: در سير تحولات اجتماعي، مهم، زمان است و من معتقدم فلِشي كه جامعه ما دارد به‌‏سوي اصلاحاتي است كه در آن تحول و پيشرفت در جامعه پذيرفته شود و در عين حال بينش و منشي از دين كه بتواند همسو و همراه با اين تحولات باشد و رسميت پيدا بكند. 

وي در پايان گفت: اصلاحات، جرياني است كه هنوز در متن جامعه ما جريان دارد و هيچ‌‏گاه متوقف نخواهد شد.



بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
انتشار یافته: ۰
ناشناس
|
-
|
۰۲:۱۸ - ۱۳۸۴/۰۹/۱۸
0
0
چقدر اين سيد بينش زيبائي از اسلام دارد آدم را بياد اجداد طاهرينش مي اندازد.

پويا صميمي
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین