آفتابنیوز : 
"سيدمحمد خاتمي" در خصوص ويژگيهاي دولت اسلامي، با تأكيد بر اينكه" بايد از كساني كه شعار دولت اسلامي را ميدهند پرسيد كه مشخصات و ويژگيهاي دولت اسلامي چيست؟"؛ گفت: به هر حال اميدوام خداوند همه را موفق بدارد كه بتوانيم طبق موازين اسلامي كار كنيم اما بنده معتقدم راهي جز پايبندي محكم به همه اجزاي قانون اساسي از جمله حقوق، حرمت و جايگاه مردم و استقرار مردمسالاري سازگار با دين كه در آن قدرت ناشي از مردم و مسؤول در مقابل مردم باشد و مردم نيز قادر باشند كه حكومت را بدون توسل به زور جابجا كند، وجود ندارد.
وي در ادامه افزود: در عين حال، رعايت عدالت نيز در همه عرصه از جمله جنبههاي سياسي و فرهنگي نيز بايد رعايت شود و تنها منظور از عدالت، عدالت اقتصادي نباشد؛ هرچند عدالت اقتصادي هم بايد مبتني بر پيشرفت جامعه باشد زيرا اگر ما توسعه و پيشرفت را در عدالت مد نظر نداشته باشيم، عدالت چيزي جز تقسيم فقر نخواهد بود.
مؤسس مجمع جهاني گفتوگوي تمدنها با بيان اينكه دولت اسلامي هيچ منافاتي با مردمسالاري ندارد، گفت: ما در قانون اساسي ميخوانيم كه حاكم مطلق، خداست و او انسان را بر سرنوشت خويش حاكم گردانيده است؛ بنابراين حاكميت انسان بر سرنوشت خويش، هديهاي است كه از متن مردمسالاري و آن هم به اذن خداوند بيرون ميآيد.
وي افزود: خداوند خواسته است كه مردم، بنده و برده هيچكس و هيچچيز نباشند و تنها خودشان درباره خودشان تصميم بگيرند و البته معلوم است كه خداوند علاقهمند است كه مردم، متدين و ديندار باشند و تصميمهايشان براساس دين باشد.
وي با تصريح به اينكه هيچ منافاتي بين مردمسالاري و اسلام نيست، خاطرنشان كرد: اگر مردمسالاري را عين ليبرالدموكراسي بدانيم ممكن است بين ليبراليسم و اسلام اختلافاتي وجود داشته باشد؛ اما " دموكراسي اسلامي" يعني دموكراسياي كه با معيارهاي اسلامي سازگار و در كشور ما قابل تحقق است.
خاتمي تأكيد كرد: در موقعيت فعلي به جاي اينكه به دنبال اين بحثهاي فني و گسترده باشيم، بايد ببينيم چه كساني به قانون اساسي و همه اجزاي آن معتقدند و چه تلاشهايي انجام ميدهند تا قانون اساسي پياده شود، همان تعبيري كه در اين سالها مطرح شده است كه چه كار ميكنند تا مردمسالاري ديني در جامعه ما مستقر شود زيرا اگر ما قانون اساسي را درست پياده كنيم، گامهاي بلندي در استقرار مردمسالاري ديني بر خواهيم داشت.
رئيسجمهوري سابق در پاسخ به اين سؤال كه اصلاحات مد نظر شما چقدر در دوره مسؤوليت اجراييتان محقق شده است و آيا تفاوتي بين خاتمي 76 با خاتمي 84 وجود دارد؟ گفت: تفاوت من با گذشته مجموعهاي از تجربههايي است كه از نظر فكري و عملي كسب كردم زيرا به هر حال معتقدم اگر انسان يك روزش مثل روز قبلش باشد، زيانكار است و مهمترين رشدي كه هر انسان ميتواند بكند تا زيانكار نباشد، اين است كه بر اثر تجربههاي زيادي كه پيدا كرده است، راهش را ادامه بدهد.
وي افزود: اصلاحاتي كه مدنظر من بود و هنوز هم به آن معتقدم، از دو ناحيه ضربه خورد؛ يكي برداشتهاي ناروا از آن ـ كه بيشتر شايد به خاطر شتابزدگي و ندانمكاري و برخي رفتارهايي بود كه از اين رفتارها مخالفت اصلاحات با دين و معيارهاي ارزشي تلقي ميشد ـ و ديگر از طرف كساني كه هيچ تحولي را در جامعه نميپسنديدند و نميتوانستند بفهمند كه جامعه ما جوان است و در دنياي امروز اين جوان نيازمنديهايي دارد.
خاتمي با بيان اينكه اصلاحات باز هم از همين دو جهت مورد فشار قرار خواهد گرفت، تأكيد كرد: در سير تحولات اجتماعي، مهم، زمان است و من معتقدم فلِشي كه جامعه ما دارد بهسوي اصلاحاتي است كه در آن تحول و پيشرفت در جامعه پذيرفته شود و در عين حال بينش و منشي از دين كه بتواند همسو و همراه با اين تحولات باشد و رسميت پيدا بكند.
وي در پايان گفت: اصلاحات، جرياني است كه هنوز در متن جامعه ما جريان دارد و هيچگاه متوقف نخواهد شد.
پويا صميمي