آفتابنیوز : آفتاب: شرایط یکسان خدمت فرزندان مسئولان، مختومه شدن خرید خدمت، آخرین وضعیت معافیتهای رهبری، میزان حقوق سربازان و دلایل افزایش غائبان سربازی از جمله محورهای گفتگوی مهر با سردار موسی کمالی بود.
سردار موسی کمالی مشاور معاون نیروی انسانی ستاد کل نیروهای مسلح و مدیر سابق مشمولان ستاد کل نیروهای مسلح ضمن بازدید از خبرگزاری مهر به سوالات خبرنگاران پیرامون مشکلات و مسائل سربازی از جمله نحوه خدمت فرزندان مسئولان دولتی، خرید خدمت، میزان حقوق سربازان، قانون جدید نظام وظیفه، معافیتهای مقام معظم رهبری و دلایل افزایش غائبان خدمت سربازی پاسخ داد که مشروح این گفتگو را در ادامه میخوانید.
آیا این موضوع که مکان و دوره خدمت فرزندان مسئولان به مراتب آسانتر از سایر مشمولان است صحت دارد؟ مناطق کشور برای انجام خدمت سربازی به 9 قسمت تقسیم شدهاند که در اعزام به مناطق پنج به بالا هر مشمولی آزاد است اما افرادی که خواستار خدمت در مناطق پنج به پایین باشند یا باید جزء خانواده ایثارگران، کمیته امداد و سازمان بهزیستی باشند و یا متاهل باشند. اگر سازمانی فردی را برای انجام خدمت سربازی درخواست کند باید تعهد دهد که آن فرد جزء اقوام درجه یک سببی و نسبی مسئولان سازمان نباشد در غیر این صورت و احراز نسبیت مشمول با مسئولان سازمان علاوه بر اینکه با سازمان مربوطه برخورد و سهمیه آنان قطع می شود سرباز نیز از ادامه سربازی در آن محل منع می شود. البته منکر آن نمی شویم که در شرایط فعلی برخی دخل و تصرفها در نحوه خدمت سربازی برخی مشمولان رخ می دهد که راهی برای جلوگیری از آن وجود ندارد اما ستاد کل نیروهای مسلح تمام تلاش خود را برای کاهش این دخل و تصرفها می کند به نحوی که با متمرکز کردن اعزام مشمولان به خدمت سربازی در تهران و اعلام مکان و زمان خدمت آنان بر اساس کد، امکان دخل و تصرفها بسیار کاهش یافته است.
فرزندان مقام معظم رهبری، رئیسجمهور و رئیس ستاد مشترک نیروهای مسلح با همین سیستم وارد خدمت سربازی شدند و برخی از آنان در بدترین شرایط خدمت خود را سپری کردند. هیچ کدام این افراد در مناطق خاص خدمت نکردند و تفاوتی نیز میان آنان و سایر مشمولان قائل نشده است.
مدتی پیش برخی از افراد مصوبه ای را از مجلس گرفته بودند تا فرزندان نظامیان، خود محل خدمتشان را تعیین کنند ولی زمانی که این موضوع به گوش مسئولان نظامی رسید آن را مسکوت کرده و اجازه ابلاغ این مصوبه را ندادند.
آیا پرونده خرید خدمت سربازی در کشور بسته شده و دیگر هیچگاه شرایط خرید خدمت تکرار نمیشود؟ بحث خرید خدمت در خارج از کشور همچنان ادامه دارد و افرادی که تا پایان سال 82 از کشور خارج شدهاند میتوانند طبق قانون بودجه با پرداخت 10 میلیون تومان خدمت سربازی خود را بخرند. این مبلغ در سال گذشته 5 میلیون بود که در سال جاری بر اساس نظر دولت به 10 میلیون افزایش یافت. در واقع نمیتوان کاری جز دادن اجازه خرید خدمت برای مشمولان خارج از کشور کرد زیرا نه میتوان آنان را دستگیر کرده و نه میتوان آنان را از کشور طرد کرد چون در این صورت جذب نیروهای ضد انقلاب میشوند. برهمین اساس برای آنان تمهیداتی اتخاذ شد تا ضمن خرید خدمت سالی یکبار به مدت 3 ماه به کشور تردد کنند. همچنین دانشجویانی که تا پایان سال 85 از کشور خارج شدند میتوانند سالی 2 بار به مدت 3 ماه به کشور تردد کنند اما در داخل کشور هیچ سیاستی برای فروش مجدد سربازی وجود ندارد و پرونده این موضوع برای همیشه در کشور مختومه شده است.
معافیتهای رهبری بر چه مبنایی در کشور اعمال میشود؟ اینگونه معافیتها بهندرت در کشور اتفاق میافتد که اولین آن در سال 75 بود که شورای انقلاب متولدین تا سال 34 را از خدمت سربازی معاف کرد. بحث معافیتهای رهبری برای دومینبار در سال 82 برای متولدین تا سال 55 اعمال شد زیرا افرادی که به هر دلیلی به جبهه نرفتند پس از آن شرایط سختی را در جامعه متحمل شدند برهمین اساس از خدمت سربازی معاف شدند. پس از سال 82 دیگر هیچ تصمیمی در کشور برای انجام معافیت رهبری گرفته نشده و مشمولان نیز منتظر برخورداری از چنین معافیتی نباشند زیرا کشور در سالهای اخیر در شرایط عادی بوده و افراد موظف به انجام خدمت سربازی هستند برهمین اساس نیامدن آنان به خدمت سربازی بیحرمتی به افرادی است که به خدمت سربازی اعزام شدهاند.
هزینهای که ستاد کل نیروهای مسلح بهطور میانگین برای هر سرباز متحمل میشود چه میزان است؟ -هزینه هر سرباز بهطور میانگین یک میلیون تومان در سال است که بخشی از این هزینه بهصورت مستقیم و بخشی بهصورت غیرمستقیم اعمال میشود. هزینههای مستقیم مربوط به خوراک و پوشاک سربازان است و هزینههای غیرمستقیم به حقوق سربازان در دوره خدمت سربازی ارتباط دارد.
در سالهای اخیر روند غیبت سربازان بسیار افزایش یافته است بهنظر شما دلیل این امر چیست؟
غائبان خدمت سربازی دو دستهاند؛ دسته اول افرادی هستند که حداقل به مدت یک ماه یا حداکثر 6 سال غیبت می کنند اما نهایتا برای انجام خدمت سربازی مراجعه میکنند که تعداد این افراد بسیار بالاست و روندی صعودی را در پیش گرفته است اما دسته دوم غائبینی هستند که اصلا قصد اعزام به خدمت سربازی را ندارند که تعداد این افراد نسبت به 10 سال گذشته 2/0 افزایش داشته است.
زیاد بودن سربازان و عدم برخورد جدی با مشمولان غائب، تصمیمات مختلف نیروهای مسلح در بخشش و کاهش خدمت سربازی، اظهار نظر مسئولان غیر مربوط در زمینه خدمت سربازی و تشدید افکار عمومی از جمله دلایل افزایش غیبت مشمولان خدمت سربازی در سالهای اخیر بوده است.
میزان حقوق سربازان در حال حاضر چقدر است؟
در حال حاضر سرباز یکم 42 هزار و 700، سرباز دوم 41 هزار و 800، سرباز سوم 41 هزار و 500، گروهبان یکم 49 هزار، گروهبان دوم 47 هزار، گروهبان سوم 45 هزار و سرجوخه 43 هزار و 600، استوار یکم 54 هزار، استوار دوم 51 هزار، ستوان یکم 69 هزار و 600، ستوان دوم 62 هزار و 800، ستوان سوم 58 هزار و ستوان یکم پزشک 76 هزار و 900 تومان حقوق از ستاد کل نیروهای مسلح دریافت میکنند.
ستاد کل نیروهای مسلح در قانون جدید نظام وظیفه موضوعات پوشاک، بیمه و غذای سربازان را مدنظر قرار داده اما مجلس به حقوق سربازان پرداخته و آن را 4.5 تا 5 درصد افزایش داده که این امر موجب افزایش بار مالی طرح و تاخیر تصویب آن شده است اما پس از تصویب این قانون تغییراتی در زمینه حقوق سربازان رخ خواهد داد. بار مالی این قانون پس از تصویب در مجلس بیش از دو هزار میلیارد ریال در سال برآورد شده در حالی که برآورد ستاد کل نیروهای مسلح حدود 600 میلیارد ریال بود.