کد خبر: ۱۱۵۳۵۴
تاریخ انتشار : ۱۱ آذر ۱۳۸۹ - ۲۲:۴۹

«مهارلو» خشک شد

آلوده شدن پارک ملی نایبند با ۴۰ هزار لیتر روغن سوخته
آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: زیستگاه‌ها، جنگل‌ها و سایر بخش‌های طبیعت ایران به شکل واقعی به‌خطر افتاده‌اند و تلاش موثری نیز برای نجات آنها دیده نمی‌شود. مسئولان ارگان‌های مربوطه هم تنها به گفتن برخی کلیات بسنده کرده و برای تداوم نیافتن نابودی محیط زیست ایران، تنها ابراز امیدواری می‌کنند. 

به نوشته مجلات همشهری؛ هنوز 4 سال نیست که هیأت وزیران، دریاچه مهارلو را به عنوان یکی از 7 منطقه نمونه گردشگری ایران معرفی کرده. قرار بود شهرداری شیراز هم اطراف آن را گل و گیاه بکارد تا مسافرانی که از جاده بندرعباس به شیراز می‌آیند، در کنار تماشای پرندگان مهمان از طبیعت اطراف دریاچه هم لذت ببرند. 

اما نوبت به اینها نرسید و مهارلو، دریاچه‌ای به وسعت ۶۰۰ کیلومترمربع خشکید. بعد از شوره‌زار شدن بختگان و پریشان، همین مهارلو مانده ‌بود تا میزبان پرندگان باشد. آنهایی که خانه‌های‌شان که دریاچه‌ها باشد، یکی پس از دیگری زیرپای‌شان خشک می‌شود. البته چندوقتی بود که دریاچه، دل فلامینگوها و دیگر پرندگان را زده بود؛ آخر مگر دریاچه‌ای که فاضلاب کلان‌شهری مثل شیراز به آن می‌ریزد، دیگر جای پرنده می‌شود؟ 

بی‌مهری‌ها به مهارلو، یکی دوتا نبود. سایت‌های غیرمجاز برداشت نمک هم دست از سر دریاچه برنمی‌داشتند. دو کیلومتر آن‌طرف‌تر، فرودگاه، امان پرنده‌ها را بریده بود، علاوه ‌بر صدا شکارچیانی هم بودند که به لطف آمد و شد به فرودگاه جای آنها را خوب یاد گرفته بودند، شهرداری شیراز هم با زدن آب‌بند و فکر ساختن دریاچه‌ای مصنوعی، مانعی برای ورود آب به دریاچه مهارلو شده بود؛ آبی که با دو رود «سلطان آباد» و «خشک شیراز» دریاچه را سیراب می‌کردند. 

همه اینها، دست به دست خشکسالی دوسال اخیر هم که بدهند، دیگر دریاچه‌ای نمی‌ماند. اگر فکری برای دل خشکیده مهارلو نشود، دیر نیست که دریاچه طراوت‌بخش دیروز، مردابی از فاضلاب فردا شود. 

دومین خبر ناراحت کننده هم دست کمی از اولی نداشت: ماجرای نفت و پارک‌های ملی انگار تمامی ندارد. هنوز پرونده استخراج نفت از دل پارک ملی کویر بسته نشده که در جنوب ایران مواد نفتی سه کیلومتر از جنگل‌های حرا در پارک ملی دریایی نایبند را آلوده کرده ‌است. از سه ماه قبل دو بارج (شناور حمل مواد نفتی) در ساحل پارک ملی نایبند به گل نشستند و ۴۰ هزار لیتر روغن سوخته از آنها به دریا نشت کرد. این حجم روغن سوخته، دهانه خور و جنگل حرای «بیدخون» را آلوده کرد و آلودگی با جزر و مد دریا روی شاخ و برگ درختان حرا و درختان مانگرو که فراوان‌ترین درختان در این جنگل‌ها هستند نشست کرد. 

این روزها که فصل جوانه‌زنی نهال‌ها و گرده‌افشانی حراست، روغن‌هایی که بر شاخ و برگ درخت‌ها نشسته، تنفس و تکثیر این درختان را دچار مشکل کرده است. مسؤول واحد سلامت ایمنی و محیط‌زیست وزارت‌نفت به سبزپرس گفته این بارج‌ها چندماهی است در این منطقه به گل نشسته‌اند و نشت روغن یکی از بارج‌ها مهار شده، اما بارج دوم هنوز نشت دارد. این روغن‌های سوخته علاوه‌بر جنگل‌های حرا عرصه بزرگی از سواحل ماسه‌ای و گلی پارک ملی نایبند را هم آلوده کرده‌ که هنوز هم اقدام خاصی برای پاکسازی این منطقه انجام نشده است.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین