آفتابنیوز : آفتاب: روز جمعه اجلاس امنیتی منامه با حضور کشورهای مختلف از جمله ایران و آمریکا برگزار شد.
وزیر امور خارجۀ آمریکا یکی از سخنرانان این اجلاس بود و سعی کرد از این فرصت نهایت بهره برداری را انجام دهد و با مخاطب قرار دادن هیأت نمایندگی ایران، اظهارات خود را بیان دارد. بدین شکل او دیالوگ یک سویهای را ترتیب داد و به صورت یکجانبه با طرف ایرانی در حضور نمایندگان سایر کشورها گفتوگو کرد.
به گزارش خبرآنلاین کلینتون در اظهاراتش لحن ملایمتری داشت و از همان سبک نامهنگاریهای نوروزی اوباما استفاده کرد و با کمی چربزبانی، اظهار احترام به حاکمیت ملّی ایران، تأکید بر باز بودن باب گفتوگو و همچنین تهدید! علاوه بر این او تلاش میکند تا در پایان اجلاس با وزیر خارجۀ کشورمان روبرو شود که با بیاعتنایی متکی مواجه شد.
«گلن کسلر» در روزنامۀ آمریکایی «واشنگتن پست» نوشت: وزیر خارجۀ آمریکا روز جمعه مستقیماً مقامات ارشد ایرانی، از جمله منوچهر متکی، را خطاب قرار داد تا تلاش اوباما برای تعامل و تعهد به «حسن نیت» در مذاکرات ژنو را مجدداً اثبات کند.
به گزارش وبسایت روزنامۀ «واشنگتن پست» وزیر خارجۀ آمریکا که با سران کشورهای خاورمیانه در بحرین سخن میگفت، ایران را به عنوان «مهدِ یکی از عظیمترین تمدنهای بشری»، که توانسته است به «حیات اقتصادی، سیاسی و اجتماعی این منطقه» غنا بخشد، ستود.
کلینتون اظهار کرد «مصرّانه از شما میخواهیم برای مردم، منافع و امنیت مشترک خودتان، دست به انتخاب بزنید». او به ایرانیها تأکید کرد «تا اعتماد جامعۀ بینالمللی را دوباره احیا کنند و به الزامات بینالمللی متعد باشند»، با وجود این، هشدار داد که اگر ایران به این دغدغهها نپردازد، با خطر انزوا مواجه خواهد شد.
هیلاری کلینتون پیش از ترک محل برگزرای اجلاس به سمت فرودگاه با وزیر خارجۀ ایران روبرو شد. او به خبرنگاران گفت او [متکی] میخواست برود که با صدای بلند گفتم «سلام، [آقای] وزیر». اما پاسخی از سوی متکی شنیده نمیشود.
«گلن کسلر» در پایان گزارش خود به پرسش یک دانشجوی بحرینی از کلینتون دربارۀ اسناد ویکیلیکس اشاره میکند. در این جلسهای عمومی وزیر خارجۀ آمریکا مدعی شد: برای هیچ فردی تعجبآور نبود – اینها را اخبار سوخته مینامیم – که بسیاری از کشورها، بسیاری از افراد در منطقه و فراسوی این منطقه نگران احتمال دستیابی ایران به تسلیحات هستهای هستند. کلینتون با بیان بسیاری از کشورهایی که احساسات پنهانشان دربارۀ ایران آشکار شده، افزود: میدانم ک این یک نگرانی در اینجا [بحرین] است. میدانم این دغدغهای در عربستان سعمودی، در امارات، مصر، اردن و اسرادیل است.
خبرگزاری فرانسه AFP نیز دربارۀ اظهارت وزیر خارجۀ آمریکا در هفتمین اجلاس امنیتی منامه نوشت او خطاب به هیأت نمایندگی ایران به ریاست منوچهر متکی، گفت: امیدواریم به ژنو بیایید، چنانکه ما هم میآییم، با حسن نیت و آماده برای تعاملی سازنده دربارۀ برنامۀ هستهای کشورتان.
وزیر خارجۀ آمریکا اظهار داشت: هفتۀ آینده در ژنو، گروه 1+5 با نمایندگانی از ملت شما دیدار خواهد کرد، به عنوان اولین دیداری پس از اکتبر سال گذشته.
هیلاری کلینتون خطاب به هیأت ایرانی حاضر در اجلاس گفت: خشنودم که این فرصت برای شما و من وجود دارد تا اینجا همراه نمایندگان سایر ملتها جمع شویم تا دربارۀ منافع و نگرانیهای متقابل گفتوگو کنیم». او افزود: تقریباً دو سال پیش، اوباما به شما پیشنهادی صمیمانه برای گفتگو داد. ما همچنان به آن پیشنهاد متعهدیم».