آفتابنیوز : آفتاب: امام جمعه موقت تهران گفت: گره زدن دیروز و امروز هنر بزرگ مداحی است و مداحان فتنه یزیدی را با فتنه سال ۸۸ گره بزنند.
سید احمد خاتمی شنبه شب در همایش عاشورائیان ولایتمدار که در سالن اجتماعات دانشگاه بینالمللی امام خمینی(ره) قزوین برگزار شد، اظهار داشت: مجالس امام حسین(ع) بوستان بهشت است که هیأتهای عزاداری در برگزاری آن نقش دارند.
وی ادامه داد: هیئتهای عزاداری در طول تاریخ بیشترین نقش را برای در اهتزاز بودن پرچم سالار شهیدان امام حسین(ع) داشتند، این پرچم را این افراد در شرایط سخت به اهتزاز درآوردند و این پرچم نماد اسلام و قرآن است.
امام جمعه موقت تهران اضافه کرد: پیامبر گرامی اسلام فرمودهاند حسین چراغ فروزان هدایت و کشتی نجات است؛ زمانی که پیشینه عزاداریها را بنگریم، مشاهده میکنیم که شاید گاهی در بعضی جاها چراغ خدا و پیامبر خاموش است ولی چراغ حسین(ع)، چراغ خدا و پیامبر را روشن نگاه داشته است.
وی در ادامه با اشاره به دوران رضاخان در مبارزه با اعتقادات دینی مردم افزود: رضاخان فردی بسیار بیدین و بیسواد بود وی برای مبارزه با دین سه موضوع را هدف قرار داد؛ نخستین موضوع حجاب خواهران بود که به طرز وحشیانه با چادر مبارزه کرد، موضوع دوم روحانیت بود که در آن دوران رضاخان بیان کرد که در هر شهر یک عمامه به سر بس است و هدف این بود که حوزههای علمیه را منهدم کند که این امر نیز صورت گرفت و فقط حوزه علمیه قم با تدبیر آیتالله حائری یزدی با تلاش فراوان باقی ماند.
خاتمی عنوان داشت: موضوع دیگری که رضاخان با آن مبارزه میکرد، عزاداریهای سیدالشهدا بود و این عزاداریها را جرم تلقی کرده به طوری که شرکتکنندگان در این مراسم دستگیر و از آنها تعهد گرفته میشد؛ علت این مخالفتها نیز این بود که عزاداریها سنبل دین و احیای مکتب است.
وی با اشاره به عزاداریها در انقلاب توضیح داد: در انقلاب بستر عزاداریها و گلستان هیئتها روئید و خواستگاه انقلاب ما ۱۵ خرداد سال ۱۳۴۲ برابر با ۱۲ محرم است که در آن سال عزاداران در حمایت از امام خمینی به خیابانها آمدند و در آن شرایط لیبرالها و ملیگراها میگفتند که نهضت ۱۵ خرداد نهضت کور بود در حالی که این نهضت ایران را روشن کرد.
عضو مجلس خبرگان رهبری در ادامه به ارکان اساسی هیأتهای عزاداری اشاره کرد و بیان داشت: مجالس عزاداری و هیئتها دارای سه رکن اساسی هستند، نخستین رکن مردم به ویژه جوانان هستند که با حضورشان مجالس عزاداری امام حسین (ع) را باشکوه برگزار میکنند، این حضور مقدس است و این قدمهای شایسته بالاترین تکریم است.
وی یادآور شد: خدمت به عزاداران امام حسین (ع) عبادت بزرگی است و اجر دارد، هیچ کس را نباید در این مجالس تحقیر کرد به ویژه کودکان را و اگر کودکی نیز در مجلس عزاداری امام حسین (ع) سرو صدا کرد باید با او آرام رفتار شود زیرا او نیز جزو عزاداران امام حسین محسوب میشود.
خاتمی تصریح کرد: باید به کودکان و نوجوانان در مجالس عزاداری احترام گذاشته شود چراکه راندن کودک از مجلس امام حسین (ع) موجب میشود تا او نسبت به این مجالس نگاه خوبی نداشته باشد.
وی ادامه داد: رکن دیگر مجالس عزاداری و هیأت، روسای هیأتها هستند که مجلس عزا با مدیریت آنها شکل میگیرد و در واقع رئیس هیأت شدن انتصاب به حسین یافتن است و این انتصاب نیز مسئولیت میآورد و چنین فردی باید پاک چشمترین، مومنترین و متدینترین فرد باشد و باید حرمت انتصاب را حفظ کند.
امام جمعه موقت تهران خطاب به روسای هیأتهای عزاداری گفت: شما امانتدار هستید و نفیسترین امانتها در دست شماست؛ این امانات جوانان هستند که باید برنامهریزی برای حضور جوانان در هیئتها صورت گیرد و در این مراسم علاوه بر عزاداری و سینهزنی مسائل لازم شرعی، روزه و نماز، روابط محرم و نامحرم، پوشش مشروع برای خانمها و آقایان و … توسط علما گفته شود.
وی با بیان اینکه در این جلسات باید اخلاق اسلامی و فرهنگ دین آموزش داده شود و مباحث اعتقادی مطرح شود، تأکید کرد: دهها سایت اینترنتی بهجان اعتقادات جوانان افتادهاند که باید با این سایتهای ضد خدا، ضد پیامبر و ضد مهدویت مقابله شود و مبادا در هیأتها فقط به عزاداری اکتفا شود و باید در کنار عزاداری به این موارد نیز پرداخته شود.
خاتمی ادامه داد: نکتهای که در این بین باید مورد توجه قرار گیرد، این است که حیف است کالای عزاداری با کالای سخیف دنیا عوض شود، رقابتهای شرکآلود و منم منمها مطرح شود باید اینها کنار گذاشته شود و آنچه در صحنه نگاه داریم باید هیاهوی مقدس برای امام حسین(ع) باشد.
وی سومین رکن مجالس عزاداری را خطبا و روحانیون دانست و اظهار داشت: مجلس امام حسین (ع) مجلس روشنگری اهداف سالار شهیدان است و ما باید در این مجلس جبهه امام حسین(ع) و یزید را مشخص کنیم و نسبت به این موضوع روشنگری شود.
عضو مجلس خبرگان رهبری اعلام کرد: جبهه امام حسین(ع) دین، ایثار در راه خدا و ولایتمداری است و جبهه یزید دینستیزی، گذشت در راه اهداف شیطانی و ولایتستیزی است.
وی در خصوص طرح مسائل سیاسی در هیأتها و مجالس عزاداری تصریح کرد: تمام نهضت امام حسین (ع) سیاسی است، اما سیاسی مقدس نه سیاسی آلوده و باید در مجالس عزاداری رهنمودهای رهبری تبیین شود و رهبر ما فراجناح و فراحزب است.
خاتمی افزود: هیأت و مسجد نباید کانون حزبی باشد و محراب و منبر نیز نباید تریبون حزبی شود، تبیین رهنمودهای رهبری تبیین حرفهای حزبی و گروهی نیست، رهبری حجت شرعی ما هستند و خطبای مجالس امام حسین در کنار عزاداری مسائل سیاسی، شرعی، آیه، روایت و اخلاق و روضهخوانی را داشته باشند تا جوانی که در این مجلس حضور مییابد از هر حیث اشباع شود.
وی با اشاره به اهمیت مداحیها گفت: مداحی فاخر یک هنر است و مداحی و خطابه متمم هم هستند و مداحی شور و خطابه شعور دینی است که اگر این دو به هم گره بخورد ماندگار میشود و با هم بودن این شور و شعور دینی موجب میشود عزاداری امام حسین در این خط بماند.
امام جمعه موقت تهران یادآور شد: رهبری در جمع مداحان فرمودند که غزلیات اخلاقی مربوط به ایمان به قیامت، اخلاقی و اجتماعی را نیز بخوانید زیرا گاهی یک غزل کار سخنرانی را میکند.
وی عنوان داشت: مداحان باید سبک سنتی را حفظ کنند و گره دادن دیروز و امروز هنر بزرگ مداحی است و فتنه یزیدی را با فتنه اخیر گره بزنند؛ مداحان باید احساس تعهد و وظیفه کرده و گره دادن دیروز و امروز هنر است.
خاتمی گفت: برخی مداحان تصور میکنند که هرچه سبکهای نو وجود دارد، جذاب است و از این سبکها استفاده میکنند در صورتی که اینگونه نیست و نکته دیگری که باید مورد توجه مداحان قرار گیرد مسئله بزرگنمایی است که در بحث ذکر مصائب نباید روضه دروغ خوانده شود البته پرورش روضه و با زمان حال سخن گفتن در روضه و تحلیل عاطفی دروغ نیست.
وی خاطرنشان کرد: خوشبختانه ما شاهد ارتقای محتوایی در بین مداحان هستیم و امیدواریم مجالس فاخر حسینی را هرچه بهتر برگزار کنیم.
به جای اینکه از محرم درس بگیریم باید کینه توزی کنیم؟