آفتابنیوز : آفتاب: رییس قوه قضاییه گفت: اینکه برخی تعبیر میکنند مجلس خبرگان ناظر بر رهبری است تعبیر درستی نیست.
آیتالله صادق آملی لاریجانی صبح امروز در همایش ارتقاء سلامت نظام اداری طی سخنانی ابراز امیدواری کرد که با تصویب نهایی قانون برنامه پنجم توسعه ایجاد مسأله شوراهای نظارتی سرعت بیشتری پیدا کند.
وی تصریح کرد: اصل نظارت و ضرورت آن نیاز برهان و استدلالی ندارد زیرا دستگاههای دولتی چنانچه مورد نظارت قرار نگیرند حتماً به مسیر انحرافی خواهند رفت.
رئیس قوهقضاییه با بیان اینکه البته این امر عمومیت ندارد و هرچند افرادی مناصب قدرت تفاوتی برای آنها ندارد افزود: در فلسفه سیاسی قدرت حاکمه باید به نوعی مهار شود.
وی با اشاره به قانون اساسی کشورمان و با بیان اینکه اصل نظارت در این قانون گاهی با لفظ نظارتی آمده و گاهی جنبه نظارتی بدون تصویب قانونی در نظر گرفته شده است، گفت: در قانون اساسی نسبت به مقام رهبری این جنبه نظارتی دیده شده اما لفظ نظارتی برای آن به کار برده نشده است و اینکه برخی تعبیر میکنند مجلس خبرگان ناظر بر رهبری است تعبیر درستی نیست.
لاریجانی با اشاره به طریقههای نظارتی مختلف در قانون اساسی که از طریق شورای نگهبان مجلس و قوهقضاییه اعمال میشود، گفت: تمام اینها در واقع مظاهر اقتدار در جمهوریاسلامی ایران هستند.
وی با اشاره به اصولی که نظارت قوهقضاییه را بیان میکند، گفت: نسبت به دستگاه قضایی نظارت بسیار گسترده در انحا جهاد پیشبینی شده است.
رئیس قوه قضاییه هدف اولیه نظارت را نسبت به کارکردهای دستگاههای مورد نظارت برشمرد و گفت: غایت نظارت نیز پاسداری از ارزشهای اخلاقی و اداری جامعه است. این اساس کار است که در فلسفه تشکیل حکومت اسلامی وجود دارد. در قانون اساسی جمهوریاسلامی ایران نظارت به منظور پاسداشت ارزشهای انسانی و اخلاقی منعکس شده است.
وی در همین ارتباط خاطرنشان کرد: با این نگاه نظارت فراتر از آن است که تنها گفته شود برای برخورد و درگیری با تخلف اداری در دستگاهی است بلکه برای اتمام و تثبیت ارزشهای اخلاقی و کرامات انسانی در جامعه است.
رئیس قوهقضاییه در ادامه سخنان خود تاکید کرد: در جامعه نباید از مسأله اعتماد عمومی و ایجاد فضای امن غفلت شود زیرا در فضای غیر امن نباید توقع رشد اقتصادی، علمی و سیاسی داشته باشیم. برای همه دستگاهها اعم از نظارتی، امنیتی و اجرایی امنیت باید یک اصل باشد و فضای جامعه برای مردم امن شود تا از این طریق اطمینان و اعتماد مردم نیز جلب شود.
وی در ادامه با انتقاد از اظهارات اخیر برخی از نمایندگان گفت: اخیراً برخی از نمایندگان از دایره صواب خارج شده و گفتهاند که رشوه و فساد در دستگاه قضایی بسیار زیاد است اما باید توجه داشت مسائلی از این دست اختصاص به دستگاه قضایی ندارد زیرا تا زمانی که بشر به دنبال هوای نفس خود است خطا خواهد کرد اما تبلیغ کردن بر فساد گسترده در دستگاه قضایی خلاف انصاف و آمارها است.
لاریجانی افزود: خدا حفظ کند آیتالله جنتی را که در نماز جمعه گفت قوهقضاییه تکروی میکند و به دستگاههای امنیتی توجه ندارد در حالی که اصل بر این است که همیشه کار با دستگاه قضایی است مگر دستگاه امنیتی بازی است که میخواهد به تخلفات رسیدگی کند در واقع دستگاههای امنیتی باید به دستگاه قضایی کمک کنند.
وی ادامه داد: ما اطلاعات خود را از همین دستگاههای امنیتی میگیریم و از ورای آسمان اطلاعات خود را نمیآوریم اگر ما اصرار میکنیم که دستگاههای امنیتی حق ورود به پروندهها را ندارد بر سر حرف و اصرار خود هستیم زیرا آنها باید اطلاعات خود را به دستگاه قضایی و قاضی جهت رسیدگی ارائه کنند.
رئیس دستگاه قضایی با انتقاد از اظهاراتی که منبع سخنان خود را درخصوص فساد در دستگاه قضایی به روزنامهها عنوان کرده بود، گفت: مستند بزرگان و افراد ذیاثر نباید روزنامهها باشد بلکه باید آمار صحیح باشد.
وی گفت: میدانیم که مشکلاتی در دستگاه قضایی هست اما در جاهای دیگر نیز این مشکلات وجود دارد و بحث این است که چقدر نسبت به کاهش آنها تلاش میشود.
لاریجانی گفت: بیان فساد در جامعه اشکال ندارد اما باید منصفانه واقعی و به اندازهای که قانون اجازه داده باشد و نه با بزرگ نمایی.
وی امنیت و اعتماد عمومی را در مایع حکومتها و بستر پیشرفت در کشور برشمرد و با تاکید بر اینکه نباید از این مهم غفلت شود، عزم و اراده جدی در مسئولان دستگاههای نظارتی را برای برخورد با متخلف مهمتر از داشتن قانون خوب عنوان کرد.