آفتابنیوز : آفتاب- سرویس سیاسی: ساعت 16 روز دوشنبه 22 آذرماه سایت اطلاعرسانی ریاستجمهوری خبر انتصاب علیاکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی را به عنوان سرپرست وزارت امور خارجه اعلام و از خدمات منوچهر متکی تقدیر نمود. بلافاصله بعد از انتشار خبر فوق خبرگزاریهای داخلی و خارجی به عنوان تیتر اول خبر خود، به این موضوع پرداختند.
رئیس کمیسیون سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی نیز در رابطه با خبر اظهار بیاطلاعی نموده است. با این حال هرکدام از سایتهای خبری براساس دیدگاه خود به تحلیل و تبیین علل و ریشههای این برکناری پرداختهاند.
ریشههای اختلاف احمدینژاد با متکی به سالهای اول وزارت متکی در دولت نهم برمیگردد. آنگاه که وی گزارشی را بدون هماهنگی با رئیسجمهوری به دیگر مقامات عالیرتبه ارسال کرده بود. اوج این اختلافات در ماههای اخیر بهصدور حکم دستیاری ویژه آقای مشایی و بقایی مربوط شود. بهویژه آنکه متکی اظهارات معاون ریاستجمهوری، آقای بقایی راجع به سیاستهای ترکیه در قبال ارامنه را که عکسالعلهای دولت ترکیه را نیز در پی داشت ناپخته تلقی نمود.
همچنین احمدینژاد ابتکارات و تحرکات شخصی خود را بهعنوان نمای واقعی تحرک سیاست خارجی دولت ارائه و فعالیتهای وزارت امورخارجه را ناچیز و منفعلانه تلقی میکرد. او همواره نارضایتی خود را از دیپلماسی محافظهکارانه متکی که ناشی از سوابق کاری و تجارب دوستان و همکاران وی در وزارت امورخارجه بود، اعلام مینمود.
درهرحال این برکناری نشان داد که حمایتهای مقام معظم رهبری از وزارت امور خارجه و انتقاد از موازیکاری رئیسجمهوری برای متکی کارساز نبوده است. بهویژه آنکه آقای متکی در دوران وزارت خود و تحت فشارهای ریاستجمهوری رفتار نامتعارفی با برخی کارشناسان و مدیران خوشسابقه و وطنپرست وزارت امورخارجه و همچنین دوستان سابق خود داشته است.
آقای متکی همچنین در چهارچوب رفتارهای دولت، نسبت به خدمات مدیران سابق وزارت امورخارجه در دولتهای قبلی و در عرصه سیاست خارجی به خصوص در زمینههای تنشزدایی، امنیت منطقهای و سیاستهای هستهای ارزیابی غیرمنصفانهای ابراز داشته است، غافل از آنکه ممکن است یک روز خود نیز در معرض چنین برخوردهایی قرار گیرد.
اما علیرغم همه این خدمات و همسویی آقای متکی با سیاستهای دولتهای نهم و دهم در زمینه سیاست خارجی و عزل و نصبها و تهی کردن وزارت امورخارجه از توان کارشناسی که ذخیره ملی این مملکت محسوب میشود از یک نکته نباید غافل شد و آن اینکه این نوع رفتار با وزیرامورخارجه آن هم در حین مأموریت رسمی در خارج از کشور در تاریخ وزارت امور خارجه بیسابقه بوده است.
لذا قطعاً موجب وهن ساختار سیاسی جمهوری اسلامی ایران در نزد دیگر دولتها خواهد بود.
همچنین جایگاه وزارت امورخارجه و اعضای شریف آنرا در ساختار سیاسی و اداری داخل کشور تنزل خواهد داد. درواقع آقای دکتر صالحی یا هر شخص دیگری که وزیر بعدی شود میراث بیدردسری را به ارث نخواهد برد. بهویژه آنکه ممکن است دولتهای علاقهمند به مسائل ایران انتصاب آقای دکتر صالحی را با عنایت به سوابق شغلی ایشان غلبه مسأله هستهای بر کل سیاست خارجی ایران تفسیر نمایند.
مقبول خواهد افتاد. راهی که این مرد میرود نتیجهاش خواست و هدف اکثریت ایرانیهاست. مردم صبورباشید و هوشیار.