حوادثی که در سال 88 در تهران رخ داد موجب شد تا پلیس در مسائلی به غیر از ماموریتهای ذاتی خود درگیر شود
آفتابنیوز : آفتاب: تاخیر 9 ماهه دستگاه متولی در اعلام سرقت مجسمه های تهران تازه ترین حلقه از پرونده پیچیده سرقت مجسمههای پایتخت است که رئیس پلیس تهران از آن خبر میدهد.
سردار حسین ساجدینیا فرمانده نیروی انتظامی تهران بزرگ در بازدید از خبرگزاری مهر ضمن آشنایی با مراحل مختلف تهیه و انتشار خبر و عملکرد خبرنگاران در گفتوگویی به پرسشهای خبرنگاران مهر پاسخ داد.
به عنوان فرمانده نیروی انتظامی تهران تصور میکنید تا چه میزان در ایجاد احساس امنیت در میان شهروندان ساکن پایتخت موفق بودهاید؟ میزان احساس امنیت در تهران نسبت به بسیاری از پایتختهای جهان از وضعیت بسیار مطلوبتری برخوردار است و پلیس تهران توانسته در مقایسه با بسیاری از کشورهای دیگر موفقتر عمل کند. کشف بیش از 80 درصد سرقتهای خودرو و جرایم خشن و کسب توفیقات قابل توجه در برخورد با باندهای سرقت از طلافروشیها، کیفقاپان و جرایم خرد از جمله اقدامات موثر پلیس است اما متاسفانه رسانههای داخلی به این توفیقات و عملکرد موثر پلیس کمتر توجه میکنند و حتی در مواقعی مانند وقوع قتلها اقدامات پلیس را زیر سوال میبرند بهنحوی که در بروز حوادثی مانند قتل در یک منطقه، علیرغم دستگیری قاتل در کمتر از 48 ساعت با زدن تیترهای نامناسب موجب میشوند تا مردم حتی پس از سالها نیز در عبور از آن منطقه احساس ناامنی کنند.
پلیس از رسانهها انتظار دارد برای افزایش بازدیدکنندههای خود تنها به فکر تیتر زدن نباشند بلکه به امنیت و احساس امنیت نیز توجه کنند. در برخی از حوادث مانند قتل پزشکان رسانهها با پیگیریهای خود اقدامات پلیس را در دستگیری مجرم به تاخیر انداختند بهنحوی که در قتل دکتر سودبخش اطلاع رسانیهای نادرست مسئولان و تیترهای مختلف رسانهها موجب شد تا شناسایی و دستگیری قاتل به تاخیر بیفتد اما در مورد قتل دکتر سرابی با جلوگیری از این اقدامات قاتل بهسرعت دستگیر شد با این حال در آینده نزدیک با تعامل موثر پلیس با رسانهها و اجرای طرحهای مختلف میزان احساس امنیت در تهران افزایش مییابد.
مهمترین اقدامات شما از زمان شروع فعالیت در فرماندهی پلیس پایتخت چه بوده است؟ حوادثی که در سال 88 در تهران رخ داد موجب شد تا پلیس در مسائلی به غیر از ماموریتهای ذاتی خود درگیر شود و مجرمان از این فرصت استفاده کرده و به ارتکاب جرایم بپردازند برهمین اساس پلیس طی نظرسنجی که در اسفندماه از نقاط مختلف شرق، غرب، شمال، جنوب و مرکز از اقشار مختلف به عمل آورد دغدغههای مردم را شناسایی کرد. مهمترین دغدغه مردم تهران در طول این مدت به ترتیب اراذل و اوباش، معتادان تابلو، کارتنخوابها، بدحجابی، زنان آسیب دیده، سرقت و مشکلات ترافیکی بود.
بر اساس موضوعات مطرح شده از سوی مردم، پلیس برنامهریزیهای مناسبی در حوزه برخورد با این جرایم انجام داد و از 15 فروردین ماه اقدامات و طرحهای خود را در چهار مرحله کلان آغاز کرد. در طول این طرحها تعداد زیادی از اراذل و اوباش، مواد فروشان و سارقان دستگیر شدند. در واقع اگر اقدامات پلیس در طول اجرای این طرحها نبود با هجمهای که دشمنان در خصوص توزیع اقلام ضد فرهنگی آورده بودند اکنون تهران وضعیت بسیار بحرانی داشت.
در اجرای طرحهای کلان پلیس پایتخت بیش از 3 میلیون سیدی مستهجن و غیراخلاقی کشف، 90 مرکز تهیه و توزیع این سیدیها پلمپ و 180 نفر نیز در این رابطه دستگیر شدند. از سوی دیگر طرحهای پلیس در زمینه برخورد با مزاحمان نوامیس و مانکنهای خیابانی نیز در تهران همچنان ادامه دارد.
اکنون میزان وقوع جرائم در تهران در چه وضعیتی است؟ در حال حاضر وضعیتی در تهران ایجاد شده که میزان وقوع جرایم نسبت به گذشته تثبیت شده است. در تمام نقاط دنیا ابتدا دستگاههای امنیتی و انتظامی تلاش میکنند میزان وقوع جرایم را تثبیت کرده و سپس آن را کاهش دهند که پلیس تهران در شرایط کنونی این ادعا را دارد که توانسته جرایم را تثبیت کند. روزانه 400 فقره سرقت در تهران رخ میدهد که 50 درصد آنها از لحاظ ریالی زیر 100 هزار تومان ارزش دارند و جزو جرایم خرد بهشمار میروند. سرقت لوازم داخل خودرو هم جزو بیشترین سرقتهای خرد در تهران است برهمین اساس پلیس با شرکتهای خودروساز مذاکراتی داشته تا مکان نصب قطعاتی که از سوی سارقان به سرقت میرود در خودروها تغییر کند اما خودروسازان هزینه میلیاردی این کار را دلیل اجرایی نشدن پیشنهاد پلیس عنوان کردند.
از سوی دیگر با همکاری نکردن سایر دستگاهها پلیس تنها قادر به برخورد با سارقان و بهویژه مالخران برای کاهش میزان سرقتهای خرد در تهران است. با اقداماتی که پلیس بهمنظور برخورد با مالخران انجام داد در طول چند ماه گذشته بیش از صد مالخر در تهران شناسایی و دستگیر شدند تا از این طریق سارقان در فروش اموال مسروقه ناتوان شده و میزان این سرقتها کاهش یابد. همچنین با کشفیات فراوانی که پلیس تهران در لوازم خودرو مثل ضبط صوت و لاستیک داشته قادر است پاسخگوی تمام افرادی باشد که در چند سال اخیر این لوازم از آنان به سرقت رفته است.
با ورود دستگاهها و تجهیزات مختلف از جمله دستگاههای شنود صدا و ضبط تصویر نوع جرایم و تهدیداتی که امنیت خانوادهها را نشانه گرفته تغییر پیدا کرده، پلیس تهران در این زمینه چه اقداماتی انجام داده است؟ در برخورد با ابزارها و تجهیزات جدیدی که در رابطه با ضبط و پخش فیلمهای خانوادگی و شخصی وارد کشور شده پلیس تنها ضابط قضایی است و نمیتواند خارج از قوانین و وظایف برخورد کند مگر اینکه جرمی با استفاده از این تجهیزات رخ دهد و پلیس با شکایت افراد به برخورد با مجرمان بپردازد.
مجلس باید این تجهیزات را در رده ابزارهایی مانند شوکر و سلاح سرد قرار دهد تا پس از تصویب، پلیس بتواند با این تجهیزات به عنوان ابزاری که با آن اقدام مجرمانه صورت میگیرد برخورد کرده و با واردکنندگان و توزیع کنندگان تجهیزات ضبط صدا و تصویر نیز به عنوان مجرم برخورد کند. نیروی انتظامی آمادگی کامل برای برخورد با فروشندگان این تجهیزات را دارد اما تا کنون دستوری به پلیس در زمینه برخورد با این افراد اعلام نشده است.
پلیس در مواجه با معضل مواد مخدر و معتادان سطح شهر چه اقداماتی انجام داده است؟
معتادان در تهران به دو دسته معتادان تابلو و معتادان پرخطر تقسیم می شوند که تعداد معتادان پرخطر در تهران زیر 1000 نفر است و پلیس مشکلی برای جمعآوری آنان ندارد اما هیچ مکان و متولی خاصی برای نگهداری از این معتادان وجود ندارد بهنحوی که در ابتدای ماه رمضان پلیس 90 درصد این معتادان را جمعآوری کرد اما نبود متولی خاص در نگهداری از آنان موجب شد که مجددا تمامی آنان آزاد شده و به جامعه بازگردند.
پلیس در برخورد و جمعآوری معتادان پرخطر ناتوان نیست اما نبود فضایی مانند سرای سالمندان برای نگهداری از این افراد موجب شده که هنوز شاهد حضور آنان در سطح جامعه باشیم. در برخورد با معتادان تابلو نیز پلیس همواره به وظایف خود عمل کرده و معتادان را پس از دستگیری به مرکز درمانی شفق فرستاده اما نبود فضای کافی در این مرکز نیز پلیس را با مشکلاتی مواجه کرده است. با این حال برای رسیدگی به وضعیت معتادان در تهران کمیسیون اجتماعی مجلس فعال شده که امیدواریم به زودی نتایج خوبی را در این حوزه شاهد باشیم.
پلیس تهران تا چه میزان از دوربینهای سطح شهر برای رصد مجرمان استفاده میکند و آیا برنامهای برای افزایش تعداد دوربینهای سطح شهر دارید؟ در طول سالهای گذشته تعدادی دوربین در مناطق جرمخیز تهران نصب شد و پلیس برای رصد مجرمان از آنها استفاده میکند اما تا پایان سال جاری تعداد دوربینهای نصب شده در سطح تهران پس از شناسایی کامل نقاط جرمخیز افزایش قابل توجهی مییابد. در حال حاضر پلیس در وقوع جرایم علاوه بر دوربینهای مختلف نصب شده در سطح شهر از دوربینهای نصب شده در مراکز دیگر مانند ساختمانهای تجاری و اداری، بانکها، سرافیها و طلافروشیها نیز استفاده میکند. البته باید براین نکته نیز تاکید کنم که پلیس همواره در استفاده اصناف مختلف از دوربینها و سیستمهای "آلارم" تاکید داشته زیرا استفاده از این سیستمها موجب افزایش سرعت اطلاع حادثه به پلیس شده و شناسایی مجرمان را سریعتر میکند.
پرونده سرقت مجسمههای تهران به کجا رسید و علت تاخیر پلیس در شناسایی و دستگیری سارقان چیست؟ سرقت مجسمههای تهران از آذرماه سال 88 آغاز شده بود اما موضوع سرقت در فروردین 89 به پلیس گزارش شد و همین تاخیر در اعلام گزارش موجب شد تا بسیاری از سرنخها برای شناسایی سارقان از بین برود و سرعت پلیس در دستگیری مجرمان کمتر شود. سرقت مجسمههای تهران کاملا با قصد و نیت خاصی بوده زیرا ارزش ریالی مجسمههای بهسرقت رفته حدود 10 میلیون تومان بود بر همین اساس سارقان هدف مالی در سرقت مجسمهها نداشتند. در واقع سرقت تعدادی از این مجسمهها هزینه و سختی بسیاری برای سارقان داشت که این امر انگیزه سرقت آنان را سوالبرانگیزتر میکند اما برخلاف تاخیر 9 ماهه دستگاه مربوطه در گزارش سرقت پلیس اکنون به سرنخهای قابل توجهی در شناسایی سارقان دست یافته که امیدواریم به زودی به نتایج خوبی منجر شود.
همه انتقادات و انتظارات از سوی مردم و دستگاهها در زمینه سرقت مجسمه به سوی پلیس بود در حالی که پلیس نه تنها در ایران بلکه در هیچجای دنیا مسئولیتی در قبال نگهداری از تمام لوازم و تجهیزات ندارد. این مجسمهها برای انجام امور نظافت و ترمیم از سوی شهرداری به شرکتهای پیمانکار واگذار شده بودند که در موارد بسیاری از سوی شرکتهای پیمانکار برای ترمیم جابه جا میشدند برهمین اساس نبود آنها در پارک برای هیچ پلیسی مشکوک نبوده و نیست مگر اینکه گزارشی مبنی بر فقدان به پلیس ارسال شود. البته باید به این نکته نیز تاکید کنم که دستگاهها خود موظف به نگهداری از اموالشان هستند، برهمین اساس نمیتوان پلیس را در سرقت مجسمهها مسئول دانست.