آفتابنیوز : آفتاب: «ناگفتههای وزرای امور خارجه تا زمانی که سرِ کار هستند، گفتنی نیست و البته بعضی از ناگفتنیها هم شاید تا سالها بعد از آن گفتنی نباشد. اما اگر زمان و مجالی برای گفتن فراهم شود، آنوقت مطرح میشود.»
متکی هنگامی این پاسخ را داده که دیگر وزیر نبوده است.
امیر عباس تقیپور، مدیرمسؤول ماهنامه مدیریت ارتباطات در وبلاگش حاشیههای جالب و خواندنی از آخرین گفتوگوی رسمی و اختصاصی منوچهر متکی در قامت وزیر امورخارجه منتشر کرده است.
شنبه شب- ۲۰ بهمن۸۹- آخرین سؤوالی که از جناب متکی پرسیدم؛ «در پایان ضمن تشکر از شما، درخواست میکنم یک ناگفته از طول حضورتان در وزارت امور خارجه بفرمایید». برای پاسخ به این درخواست وقت خواست و گفت: «مطمئن باشید به این موضوع فکر میکنم و تا قبل از ارسال ماهنامه برای چاپ، ناگفتهای را برایتان ارسال میکنم». او به وعده اش عمل کرد اما دیگر وزیر نبود: «ناگفتههای وزرای امور خارجه تا زمانی که سرِ کار هستند، گفتنی نیست و البته بعضی از ناگفتنیها هم شاید تا سالها بعد از آن گفتنی نباشد. اما اگر زمان و مجالی برای گفتن فراهم شود، آنوقت مطرح میشود.» بدین ترتیب، همانگونه که قرعه آخرین گفتوگوی اختصاصی منوچهر متکی در کسوت وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران به نام «ماهنامه مدیریت ارتباطات» ثبت شد، به اعتبار پاسخی که وی در کمتر از 24 ساعت از صدور حکم سرپرستی علی اکبر صالحی به درخواست بالا داد، اولین موضعگیری وی پس از رفتن از وزارت خارجه نیز در همین مصاحبه اتفاق افتاد.
اما یک توضیح:
بعداز ظهر روز دوشنبه ۲۲ آذرماه یکی از همکاران ماهنامه تماس گرفت و از دریافت اس ام اس با موضوع برکناری وزیر امورخارجه خبر داد. بلافاصله با یکی از مسئولان نزدیک به ایشان در وزارت امورخارجه که تلاش قابل تقدیری را برای انجام مصاحبه اختصاصی ماهنامه مدیریت ارتباطات با جناب آقای متکی بعمل آورده بود تماس گرفتم و موضوع را از ایشان استعلام کردم. تکذیب کرد و گفت: «از صبح با ایشان که در سنگال بسر می برند تماس گرفته ایم و آقای متکی در مأموریت هستند». گفتم: «قرار بود پاسخ ایشان به آخرین سئوال بنده را ارسال کنید». گفت: «اتفاقا پیگیری کردهایم و ایشان فرموده اند حتماْ پاسخ می دهم». خداحافظی کردم و بلافاصله به سایت دولت رجوع کردم. خبر دقیق و موضوع کاملا درست بود. بلافاصله مثل یک بمب در رسانههای مجازی ترکید. من هم فقط چند سط در وبلاگم نوشتم که با ایشان گفتوگو داشته ام.
«دو شب پیش که با منوچهر متکی٬ وزیر سابق! امورخارجه مصاحبه داشتم او هیچ چیز از برکناریاش نمیدانست. ۲۵ دقیقه به من وقت مصاحبه داده بودند و دلیلش هم دیداری بود که ساعت ۱۰ شب با آقای رییسجمهورداشت. بعد هم قرار بود به آفریقا سفر کند. مصاحبه بیش از یک ساعت و ۱۰ دقیقه طول کشید و بسیاری خواندنی از آب درآمده است. از مهمترین اتفاقات حوزه خارجه کشور و تعاملش با دکتر احمدینژاد و مشاوران منصوب شدهاش در امور خارجه سؤوال کردم. از برکناریاش هم پرسیدم. یعنی شایعات مربوط به برکناری شما باطل است؟ببینید، بر اساس آموزههای بزرگان خودمان اینطور باید حرکت کنیم که بناست سالیان طولانی در این مسؤولیت خدمت کنیم و جوری هم نگاه کنیم که یک قصد 10 روزه هم نمیتوانیم به مسؤولیت داشته باشیم! »
این چند خط نوشته بازتاب بسیار وسیعی داشت و البته طبیعی بود. ارزشهای خبری داشت اما امروز که متن کامل این مصاحبه در ماهنامه منتشر شده لازم است بدانید:
1- فقط همان جملاتی که جناب آقای متکی در مورد ناگفتهها گفته و شرح آن در بالا آمد پس از برکناری ایشان در اختیار ماهنامه قرار گرفته است و مابقی گفتوگو دقایقی قبل از آخرین دیدار ایشان با رییسجمهور در کسوت وزیر امورخارجه انجام شده است.
2- به غیر از ویراستاری و تغییر برخی از واژگان و کلمات٬ توسط دفتر آقای متکی که آنهم با رویکرد روانتر شدن متن صورت گرفت ایشان پس از اتمام کارشان در سنگال و ورودشان به ایران هیچیک از سئوالات و پاسخ ها را به اصطلاح دستکاری یا حذف و اضافه نکرد.
3- در ابتدای مصاحبه آقای متکی گفت: «باید به دیدار آقای رئیسجمهور بروم». گفتم:«پس اجازه دهید سؤالات را از همینجا آغاز کنم. چطور و چگونه با آقای رئیسجمهور ارتباط برقرار میکنید؟» و...
4- از آقای متکی در خواست کردم که قدری با ماهنامه مدیریت ارتباطات خودمانیتر صحبت کند و بعد پرسیدم: «نحوه ارتباط، سخن گفتن و حتی نگفتن دیپلماتها همواره مورد توجه بوده است. ماجرای اخیر سلام و علیک شما با خانم کلینتون و میوه و غذا خوردنتان به هنگام سخنرانی ایشان در بحرین چه بود؟ این یک روش دیپلماتیک بوده یا نه؟»پس از پاسخ خودمانی به این پرسش و پرسش بعد از آن٬ با خنده گفت: «من خودمانیتر از این نمیتوانم صحبت کنم.»
5- وقتی مصاحبه تمام شد از ایشان خواهش کردم اجازه عکسبرداری در اطاق کار و پشت میز خودش را هم به ما بدهد که او نیز پذیرفت اما نمیدانست که احتمالا آخرین حضور و عکسهای وی پشت میز کارش است چرا که بعد از آن به دفتر رییسجمهوری و پس از آن به سنگال رفت.