آفتابنیوز : آفتاب: رئیس کانون انجمنهای صنفی صنایع غذایی در سومین سمینار دانههای روغنی و روغنهای خوراکی گفت: ما باید دیوار تعرفهای واردات را به سمت دانه سویا سوق دهیم تا به سمت کنجاله سویا و روغن خام نرود.
ابوالحسن خلیلی افزود: از سال ۸۰ تا ۸۶ روند رشد دانههای روغنی مطلوب بود اما در سه سال گذشته این روند رو بهکاهش بوده و امسال نیز خشکسالی و بیبرنامگی مسئولان این مشکلات را افزایش داده است.
وی گفت: بیتوجهی به تعرفه پلکانی در کشور منجر به واردات محصول نهایی شده است که تداوم این سیاست و طرح هدفمندی یارانهها ثبات نرخ ارز نگرانیهای بیشتری را در این حوزه بهوجود میآورد.
خلیلی افزود: میانگین ۵ ساله روغن خام و کنجاله نشان میدهد که ۳ میلیون تن نیاز صنعت مرغداری به کنجاله است و کارخانجات روغن نباتی هم نیاز به روغن خام دارند که حدود یک میلیون تن دانه روغنی برای این منظور وارد میشود.
وی خاطر نشان کرد: این بیتوجهی در واردات دانه کنجاله و روغن و بیبرنامگی در توسعه و کشت دانههای روغنی باعث شده که بیش از ۱۷ میلیون دلار ارزش افزوده از کشور خارج شود.
خلیلی ادامه داد: تعطیلی کارخانجات، بیثباتی اشتغال در این حوزه و عدم توسعه کشت دانههای روغنی از نتایج تصمیم گیریهای نادرست در کشور است.
وی گفت: از سال ۸۲ تا سال ۸۸ روند شاخص قیمت کالا و خدمات رو بهافزایش بوده اما این روند در قیمت روغن نباتی ثابت یا بعضا کاهش داشته است که در هیچ کالای دیگری این نقشآفرینی بخش خصوصی را در تنظیم بازار نمیبینیم.
رئیس کانون انجمنهای صنفی صنایع غذایی با اشاره به کیفیت تولید روغن نباتی در کشور، افزود: در یک دهه اخیر گامهای بلندی در کیفیت روغن نباتی برداشته شد که روند تولید، توزیع و مصرف روغن مایع افزایش یافته بهطوری که در کشور از ۵ تا ۱۰ درصد به ۵۰ درصد تولید رسیده است.
خلیلی درخصوص ترانس در روغن جامد گفت: در گذشته ۳۰ درصد ترانس در روغن جامد وجود داشت که امسال این رقم به ۷ درصد می رسد، ضمن اینکه پیشبینی میشود در سال ۹۰ تولید روغن نیمهجامد با حداکثر ۵ درصد ترانس انجام شود.