آفتابنیوز : آفتاب: در حالی که باندهای بزرگ سالهاست در کشور و بهویژه در پایتخت با استثمار زنان و کودکان تکدی گری را پیشه خود کرده اند هنوز دستگاههای مسئول نتوانستهاند ریشه این معضل اجتماعی را که در لایههای پنهانی آن آسیبهای اجتماعی مختلفی در جریان است بخشکانند.
بسیاری از شهروندان تهرانی که با مترو و اتوبوس در شهر تردد میکنند دیگر به دیدن کودکان دستفروشی که اغلب سن و سالاشان زیر 10 سال و بعضا دختر است عادت کردهاند. کودکانی که با التماس و خواهش از آنها می خواهند کالایی اعم از جوراب، آدامس، فال یا خمیردندان خریداری کنند در حالی که معمولا به هیچکدام از این کالاها که بیشتر بدون کیفیت هستند احتیاج ندارند.
چهره مظلومانه دختران و پسران خردسال دستفروش که حتی با روپوش مدرسه وارد واگنهای مترو یا پیادهراهها میشوند دل هر انسانی را به درد میآورد و شهروندان با وجود اینکه میداند این کار موجب افزایش تکدیگری میشود ولی بازهم از دستفروشان متکدی خرید میکند بیآنکه الباقی پولش را طلب کند.
متاسفانه کوتاهی رسانهها به خصوص رسانه ملی در اطلاعرسانی صحیح در برخورد شهروندان با دستفروشان و متکدیان موجب شده تا روز به روز تعداد متکدیان افزایش یابد و تاسف بارتر اینکه مسئولان خبرداده اند که پشت پرده تمامی دستفروشان و متکدیان شهر تهران باندهای بزرگ تکدیگری وجود دارد که آنها را هدایت میکنند.
هر چند که شهرداری تهران با ایجاد سازمان رفاه و خدمات اجتماعی اقدامات موثری در کنترل و کاهش آسیبهای اجتماعی انجام داده است ولی برخی از مشکلات مانند خلاهای قانونی و و وجود سازمانی مسئول با اختیارات لازم موجب شکست در کنترل تکدی گری در پایتخت شده است.
تکدیگری یک تا 3 ماه زندانی دارد حسین یاری وکیل پایه یک دادگستری با بیان اینکه طبق مواد 712 و 713 قانون مجازات اسلامی، تکدی گری جرم محسوب میشود گفت: بر اساس قانون فرادی که تکدیگری یا کلاشی را پیشه خود کرده باشند و از این راه امرار معاش کنند به حبس از یک تا 3 ماه محکوم میشوند و چنانچه با وجود توان مالی گدایی کنند تمام اموالشان مصادره میشود.
وی افزود: ولی اینکه گفته شود دست قاضی در برخورد با متکدیان دستفروش بسته است اشتباه است زیرا قاضی میتواند تفسیر جرم کرده و با علم خود و اظهارات مسئولان و مددکاران مبنیبر اینکه شخص دستفروش در قالب دستفروشی تکدیگری میکند وی را محکوم کند.
یاری اظهار داشت: مشکل اصلی خود تکدی گری است حال اگر ما دهها قانون هم تصویب کنیم تا متکدیان را به مجازات سنگین برسانیم مشکلی حل نمی شود زیرا باید دستگاهها به صورت تخصصی ریشه تکدی گری را خشک کنند.
تعداد متکدیان تهرانی رو بهافزایش است از سوی دیگر رضا جاگیری معاون سازمان خدمات اجتماعی شهر تهران از افزایش روز افزون متکدیان در تهران خبر داد و افزود: باندهای تکدیگری از خلاهای قانونی استفاده کرده و چون میدانند سازمان رفاه و خدمات اجتماعی شهر تهران مجاز به جمع آوری دست فروشان نیست تکدیگری را در قالب دستفروشی مانند گلفروشی، فال، جوراب، بادکنک و اسپند انجام میدهند.
وی افزود: متاسفانه بیشترین متکدیان شهر تهران را دختران تشکیل میدهند زیرا این سازمان در زمینه جمعآوری زنان دست فروش نیز محدودیت دارد و تنها میتواند زنان و کودکان خیابانی را جمعآوری کند.
معاون سازمان خدمات اجتماعی شهر تهران اظهار داشت: چاره رفع خلاهای قانونی در این موارد تدوین لایحهای حقوقی و قضائی و ارائه آن به مجلس است که در این مورد معاون اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران با معاون رئیس قوه قضائیه جلساتی داشته است.
جاگیری از عملکرد نا مطلوب سازمان بهزیستی در تحویل متکدیان و کارتنخوابها گلایه کرد و افزود: در بسیاری موارد بهزیستی با این سازمان همکاری مناسبی نداشته و در نگهداری موقت از متکدیان و کودکان خیابانی با مشکل روبهرو میشویم.
خلاء قانونی دست قضات را برای صدور حکم بسته است محمد علی عرفان منش مشاور استاندار و مدیرکل امور اجتماعی استانداری تهران، با تائید وجود باندهای تکدیگری در پایتخت اظهار داشت: خلاهای قانونی در این مورد دست و پای مسئولان مربوطه را برای برخورد با متکدیان دست فروش بسته است و همین خلاها موجب شده تا قضات نتوانند حکم مناسبی برای دستفروشان متکدی صادر کنند.
وی افزود: امروز باندهای تکدی گری میدانند که دستفروشی جرم نیست برای همین تکدیگری را در قالب دستفروشی انجام میدهند، همچنین در کمیسیون اجتماعی هم این مشکل را عنوان کردم و نمایندگان قانع شدند اما برای رفع مشکل باید باید قانون تنقیح شود.
مشاور اجتماعی استاندار تهران اظهار داشت: اینکه گفته میشود ساماندهی متکدیان با سازمان بهزیستی است اشتباه است زیرا وظیفه آسیب دیدگان اجتماعی را بر عهده دارد و این مهم بر اساس قانون برعهده شهرداریهاست ضمن اینکه در فصل زمستان باید تعداد گرمخانههای متکدیان افزایش یابد.