آفتابنیوز : آفتاب: وال استریت ژورنال نوشت که بانک مرکزی هند در روز دوشنبه، ۶ دیماه شرکتهای این کشور را از انجام معاملات تجاری و مالی به واسطه اتحادیه پایاپای آسیایی، که به عنوان واسطه معاملاتی عمل میکند، را منع کرده است.
هند همچنین، اعلام کرده بود که واردات نفت و گاز به هند نمیتواند از طریق این اتحادیه صورت بگیرد و این در حالی است که ایران تنها صادر کننده بزرگ نفت خام به هند است که معاملات نفتی خود با این کشور را از طریق اتحادیه پایاپای آسیایی انجام میدهد.
استوارت لوی، معاون وزیر امور خزانه داری آمریکا، روز سه شنبه در بیانیهای تلاش هند برای کنار گذاشتن اینگونه معاملات با ایران را «اقدامی مهم» خواند.
اتحادیه پایاپای آسیایی در سال ۱۹۷۴ برای تسهیل معاملات در آسیای جنوبی، از سوی سازمان ملل تأسیس شد. کشورهای عضو این اتحادیه قادرند برای انجام معاملات از طریق بانکهای مرکزی خود به انجام معاملات بپردازند و به عبارتی بانکهای مرکزی کشورها به نیابت شرکتهای معامله کننده معاملات را انجام میدهند. با این اوصاف، اتحادیه پایاپای آسیایی در عین آسانسازی معاملات بینالمللی، موجب میشود تا دو طرف اصلی معامله ناشناخته باقیبمانند
بر اساس آمار منتشر شده در وبسایت اتحادیه پایاپای آسیایی، ارزش معاملات انجام شده ایران از طریق این اتحادیه در ۱۱ ماه اول سال جاری میلادی، ۱۲.۲ میلیارد دلار بوده است و این در حالی است که این میزان در همین بازه زمانی در سال ۲۰۰۹، نزدیک به هشت میلیارد دلار بوده است.
این آمار همچنین نشان میدهد که در ماه نوامبر، معاملات ایران از طریق این اتحادیه ۹۰۰ میلیون دلار بوده است که نزدیک به ۸۰۰ میلیون دلار از این مبلغ حاصل معامله به هند است.