آفتابنیوز : آفتاب: با آغاز سال نوی میلادی یک مجله آمریکایی با بررسی تحولات یک سال گذشته، از وقایعی خبر داد که در سال جاری احتمال بروز آنها بسیار زیاد است.
فارین پالیسی مطلب خود را با پرداختن به مسائل اقتصادی آغاز کرده و مینویسد:
1- 3 رقمی شدن بهای نفت و چالش اقتصاد جهانی با آن پس از پشت سر گذاشتن بحرانهای متعدد اکنون بهنظر میرسد که اقتصاد جهان در مسیر درستی قرار گرفته است. اما نکتهای که در این میان سبب نگرانی است افزایش بهای نفت خام است. در روزهای پایانی سال 2010 بهای هر بشکه نفت در بازارهای جهانی به بیش از 91 دلار رسید.
این میزان در مقایسه با مدت مشابه سال پیش از آن 22 درصد رشد را نشان میدهد. هر چند این احتمال وجود دارد که بهای هر بشکه نفت خام در سال جاری میلادی به بیش از 100 دلار برسد ،اما با این وجود افزایش بیحد و مرز بهای نفت مشکلاتی را در پی دارد که بر اساس آن کشورها از رشد بهای نفت جلوگیری میکنند.
2- یورو و اقدام ناکافی کشورهای اروپایی در کنترل بحران کشورهای حوزه یورو در سال میلادی گذشته به دلیل مشکلات اقتصادی و ارزش پول رایج خود با مشکلات زیادی روبرو بودند و حتی نزدیک بود به واسطه بحران موجود در یونان کشورهای اروپایی از بهکارگیری یورو خوددداری کنند.
اما با گذشت زمان و بهبود اندک وضعیت بغرنج اقتصادی در غرب، یورو نیز از وضعیت بد خود خلاص شد، اما نباید این موضوع را نادیده گرفت که بهتر شدن وضعیت اقتصادی در منطقه یورو مستلزم اقدامات بیشتر از سوی کشورهایی همچون آلمان است که به نسبت از اقتصادی بهتری در مقایسه با سایر کشورهای عضو یورو برخوردارند.
اما بررسی مجموع تحولات سال گذشته نشان می دهد که چگونگی عملکرد این کشورها چندان مطلوب نبوده و درصورت ادامه این روند، یورو در سال جاری وضعیت بهتری در مقایسه با سال قبل نخواهد داشت.
3- ادامه تقابل اسرائیل با برنامه هستهای ایران بدون شک در سال آینده میلادی نیز خبرهای مربوط به موضوع هستهای ایران و واکنشهای تل آویو به این خبرها همانند سال قبل در رسانهها پوشش داده میشوند.
تل آویو در سالهای گذشته به طور مرتب ادعا کرده که ایران تا چند سال دیگر به توانایی ساخت بمب اتم دست پیدا میکند و این در حالی است که تهران پیوسته تاکید میکند که برنامه هستهای ایران صلحآمیز است.
با این اوصاف در سال آینده و با توجه به آنکه در ماه ژانویه دور جدید مذاکرات هستهای ایران با 1+5 در استانبول برگزار میشود میتوان انتظار داشت که تا پایان سال، این موضوع همچنان یکی از خبرهای موجود در رسانهها باشد.
4- ادامه رکود در صندوق بینالمللی پول روزهای پایانی سال 2010 میلادی با نام دومنیک استراس خان و صندوق بینالمللی پول و احتمال آمدن او به عنوان رئیس جدید این بانک همراه بود. اما در سال گذشته این بانک با معضلات اقتصادی کشورهای چون یونان، ایرلند، پاکستان، مجارستان و ایسلند همراه بود و به احتمال زیاد در سال آینده به دلیل آنکه مشکلات اقتصادی این کشورها اساسی بوده نمی توان این انتظار را داشت که در سال آینده مشکلات آنها به طور اساسی حل شود بنابراین صندوق بینالمللی پول در سال 2011 نیز با این مشکلات دست و پنجه نرم خواهد کرد.
5-پرده آهنین فرو میافتدممکن است سال آینده شاهد سقوط یکی از قدیمترین حکومتهای کمونیستی در جهان باشیم. قرار است در آوریل 2011، حزب کمونیست کوبا طرحی را بررسی کند که مفاد آن شامل طرح تحول اقتصادی در این کشور باشد. کشوری که سالها با قوانین کمونیستی اداره شده اکنون در آستانه دست کشیدن از آن سیاستهاست.
البته کوبا از زمان آمدن "رائول کاسترو" به جای "فیدل کاسترو" شاها ایجاد تغییراتی در سیستم اقتصادی خود بوده آما آیا استمرار مشکلات اقتصادی در این کشور کمونیستی به دست کشیدن کامل سیاستمداران آن از کمونیسم منجر خواهد شد؟