آفتاب- سرویس هنری: هوشنگ گلمکانی دبیر شورای نویسندگان ماهنامة سینمایی «فیلم» در گفتوگو با ستاد خبری بیستونهمین جشنوارة فیلم فجر ضمن بیان این مطلب گفت: «اگر در اکران عمومی، فیلمها و فیلمسازان پاسخ و بازتاب کارشان را از تماشاگران عام میگیرند، در جشنوارهها عمدة این تماشاگران، همین ژورنالیستها هستند و برای فیلمسازان، از حیث اعتباری بسیار مهم است که بازتاب کارشان را در میان منتقدان ببینند؛ حتی کسانی که تظاهر میکنند نظر منتقدان برایشان مهم نیست.»
به گزارش آفتاب، وی ادامه داد: «مطمئن باشید همهشان اگر دستشان برسد و امکانش را داشته باشند لابهلای همة مطالب رسانهها را کندوکاو میکنند تا ببینند حتی در یک نشریه یا سایت گمنام مثلاً چه اشارهای با چه لحن و رویکردی به فیلم آنها شده است. حتی اگر بیشتر نقدها و نوشتهها از نظر سینماگران و برگزارکنندگان جشنوارهها بد و شتابزده و مغرضانه و غیرمنصفانه و بیسوادانه و چه و چه باشد، هیچ سینماگری ته دلش نمیخواهد جشنوارهای که فیلمش در آن نمایش داده میشود بدون حضور منتقدان برگزار شود.»
مولف کتاب «از کوچة سام» - که جلد اولش مجموعهنقدهایی بر فیلمهای ایرانی طی چهل سال اخیر است - منتقدان و سینماگران را وابسته به یکدیگر توصیف کرد و افزود: «فارغ از قضایای تئوریک تأثیر نقد بر هنرمند و انشاهایی که میتوان دربارة این موضوع نوشت و بیانصافیهای که منتقدان در حق سینماگران میکنند و تحقیرهایی که سینماگران در حق منتقدان روا میدارند، هر دو طرف به هم نیاز دارند و نمیتوانند دوری همدیگر را تحمل کنند. حکایت ماجرایی است با این مضمون که وودی آلن در یکی از فیلمهایش – گویا آنی هال – گفت. یک نفر رفت پیش روانپزشک و گفت: دستم به دامنت دکتر، برادرم وهم برش داشته و فکر میکند که مرغ شده. دکتر گفت: خب ببرش به یک آسایشگاه روانی. آقای برادر گفت: نمیتوانم دکتر، چون به تخمش احتیاج دارم.»
سردبیر ماهنامه سینمایی «فیلم» ادامه داد: «اصلاً دلیل عمدهای که فیلمسازان فیلمشان را به جشنوارهها میدهند این است که نظر مثبت منتقدان را جلب کنند که این نظرها شاید بتواند در نمایش عمومی هم به فیلمشان کمک کند. البته در مورد جشنوارة فجر – که یک جشنوارة دولتی است که سیاستگذاران رسمی سینما برگزار میکنند - فیلمسازان یکیدو دلیل دیگر هم برای حضورشان دارند؛ یکی امید به جایزه گرفتن و دیگر جلب حمایتهای رسمی برای تضمین و تحکیم بقا و تداوم فعالیتشان. و البته در هر دوی این دو دلیل هم باز منتقدان نقش اساسی دارند.»
هوشنگ گلمکانی در ادامة این گفتوگو جشنواره را رویدادی برای نخبگان دانست و افزود: «شأن نزول کمیتة انتخاب در جشنوارهها همین نخبهگزینی و سرند کردن غیرنخبههاست. تماشاگران جشنوارهها هم در همة دنیا، نخبهها هستند و قاعدتاً منتقدان هم جزو تماشاگران نخبة سینما هستند؛ اگر نخبهترینشان نباشند. البته در کشور ما و بهخصوص جشنوارة فجر به دلایل گوناگون – که جای بحثش در اینجا نیست - این معادلة جهانی کمی به هم خورده اما در همین جا هم تماشاگران جشنواره با تماشاگران اکران عمومی تفاوتهایی دارند.»
وی در پایان صحبتهای خود تصریح کرد: «منتقدان با حضور در جشنواره یک چشمانداز کلی از سینمای روز دوروبرشان به دست میآورند که به آنها در کارشان کمک میکند. البته تماشای روزی چند فیلم در طول جشنواره و فضای عصبی و شتابزدة این روزها آفتهایی هم دارد اما در مجموع فایدههایش بیشتر است.»
بیست و نهمین جشنواره بینالمللی فیلم فجر از تاریخ 16 تا 26 بهمنماه به دبیری «مهدی مسعودشاهی» در تهران برگزار میشود.